Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επικίνδυνα κοντά μας οι εύφλεκτες ζώνες

Παραμένουν ιδιαίτερα ευαίσθητες οι ισορροπίες στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς η ποθούμενη αποκλιμάκωση της έντασης όχι μόνον δεν επήλθε, αλλά φαίνεται πως οι εστίες ανάφλεξης στην περιοχή παραμένουν ενεργές. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και ειδικότερα για την Ελλάδα, που βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή τη ζώνη.

ΗΠΑ και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται λίγες μόνον ώρες μετά τις αμφιβολίες που εξέφρασε ο Μπάρακ Ομπάμα για την τήρηση της συμφωνίας της Γενεύης κι ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σπεύδει στο Κίεβο προσφέροντας κάποια οικονομική βοήθεια αμφίβολης όμως αποτελεσματικότητας, δεδομένης της τραγικής κατάστασης που παρουσιάζει η ουκρανική οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το Κίεβο ότι παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη για την αποτροπή μίας ευρύτερης σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Γίνονται βήματα –πάνω από όλα από εκείνους που άρπαξαν την εξουσία στο Κίεβο- που όχι μόνο δεν τηρούν, αλλά παραβιάζουν βάναυσα τη συμφωνία της Γενεύης», τόνισε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Αυτά συμβαίνουν στο επίπεδο της φανερής διπλωματίας. Στο παρασκήνιο, ρώσοι και αμερικανοί κάνουν ένα βήμα παραπέρα προς ένα νέο, πιο επικίνδυνο ψυχρό πόλεμο, που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει, με μόνο διακύβευμα την επικυριαρχία των ενεργειακών δρόμων. Την ώρα μάλιστα που η Δαμασκός φλέγεται από έναν αιματηρό και ακατανόητο πόλεμο, τον οποίο δυστυχώς η Δύση προκάλεσε και που μπορεί να δούμε να εξελίσσεται δριμύτερος ως αντανάκλαση της ουκρανικής κρίσης και του ανταγωνισμού ΗΠΑ – Ρωσίας.

Η Ελλάδα, ως χώρα που εντάσσεται στο αποσταθεροποιημένο τόξο που ξεκινάει από τη Συρία, διέρχεται την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, με τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του, και καταλήγει στην περιοχή της Κριμαίας και δυτικότερα, έχει κάθε λόγο να μην εφησυχάζει. Η πρόσφατη μάλιστα αυξημένη δράση των Τούρκων στο Αιγαίο, υποδηλώνει μία ανεξήγητη ένταση της επιθετικότητας από την πλευρά της Άγκυρας.

Προσοχή, λοιπόν, χωρίς εφησυχασμούς, διότι βρισκόμαστε κοντά στις εύφλεκτες ζώνες. Με επίγνωση ότι αν χαθεί ο έλεγχος από το παιχνίδι που ήδη έχει αρχίσει και εξελίσσεται στη γεωπολιτική σκακιέρα της ευρύτερης γειτονιάς μας, θα επηρεαστεί και η χώρα μας. Σε μία συγκυρία μάλιστα που τη βρίσκει εξαιρετικά εξασθενημένη λόγω της οικονομικής κρίσης και της αποδυνάμωσης του διεθνούς ρόλου ως γεωπολιτικού παίκτη.

Πηγή «Ελευθεροτυπία»

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]