Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή Μπέλγκοροντ

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Παρά το γεγονός ότι αναφέρθηκε απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα, δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η μεταφορά στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία συνεχίζονται, τουλάχιστον για το διάστημα 21 -31 Μαρτίου 2014, αναφέρει το πόρταλ IHS Jane’ς.

Παρατηρείται το διάστημα αυτό συνεχή μετακίνηση μηχανοκίνητων μονάδων στην περιοχή Novozybkov της περιφέρεια Μπριάνσκ, βόρεια του Κιέβου.

Δορυφορικές εικόνες από την ιστοσελίδα της airbusdefenceandspace.com στις 21 Μαρτίου 2014, καταδεικνύουν σαφέστατα την μετακίνηση στρατευμάτων σε βάση εκπαίδευσης δυτικά του Μπριάνσκ. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι ρωσικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στο Μπέλγκοροντ αποτελούν μέρος της επίλεκτης 76ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας του Πσκοφ καθώς και της 106ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας φρουράς της Τούλα.

Στις ίδιες δορυφορικές εικόνες εμφανίζεται ένας σημαντικός αριθμός από τεθωρακισμένα οχήματα, τα είδη των οποίων συμπίπτουν με αυτά που διαθέτουν σε υπηρεσία τα ρωσικά αερομεταφερόμενα τμήματα. Επίσης, παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός σκηνών, επί των οποίων στεγάζεται το προσωπικό.

Επιπρόσθετες δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν στις 31 Μαρτίου, δείχνουν καθαρά μια ακόμα μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Μπέλγκοροντ, συμπεριλαμβανομένης και της δραστηριότητας στην περιοχή της βάσης του αεροδιαδρόμου της αεροπορικής βάσης. Στις 31 Μαρτίου σύμφωνα με τις εικόνες που δόθηκαν στην δημοσιότητα, είναι ορατή η παρουσία επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Mi-24/35 MI-8/17, τα οποία δεν υπήρχαν στις φωτογραφίες, στις 21 Μαρτίου. Επίσης είναι ορατά και αρκετά ελικοδρόμια και πιθανές εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων.

Στις 31η Μαρτίου το διεθνές αμυντικό πόρταλ IHS Jane είχε και αυτό αναφέρει την μερική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία. Βάσει πληροφοριών και δηλώσεων του Προέδρου Πούτιν, αναφέρθηκε ότι στρατεύματα που σταθμεύουν στην περιοχή Kadamovsky έχουν επιστρέψει στη βάση τους (μιλάμε για τον πεδίο βολής στην περιοχή Rostov). Η αυξημένη όμως παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στο Μπέλγκοροντ καταδεικνύει σαφώς ότι εξακολουθούν να συγκεντρώνονται μονάδες και σχηματισμοί σε αυτές τις παραμεθόριες περιοχές. Παρ 'όλα αυτά, υπάρχει μια πιθανότητα οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου να αφορούν καθαρά και μόνο την χρονική περίοδο 21 - 31 Μαρτίου 2014.

Στα ανατολικά της πόλης του Μπέλγκοροντ υπάρχει ένα πολιτικό αεροδρόμιο. Κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος έως της 02 Απριλίου 2014, δεν υπήρξε καμία ένδειξη δραστηριότητας στρατιωτικών αεροσκαφών στην περιοχή. Πιθανές ενδείξεις για μια επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν η εμφάνιση σε αυτό το πολιτικό αεροδρόμιο, μεταγωγικών στρατιωτικών αεροσκαφών τύπου IL – 76, καταλήγει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον αμερικανό ΥΠΑΜ Chuck Hagel στις 04 Απριλίου 2014, και συνέντευξή του στο Bloomberg σχετικά με την ρωσική δύναμη στα σύνορα με την Ουκρανία, ζήτησε ο ίδιος από τον ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη να διερευνήσει τις δυνατότητες που μπορεί να λάβει η συμμαχία πάνω στο θέμα αυτό.

«Υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις που κινούνται, αλλά δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις για σημαντική αλλαγή στον αριθμό των στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία» δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η δυνατότητα μετακίνηση νέων αμερικανικών ταξιαρχιών δύναμης πέντε χιλιάδων ανδρών από τις ΗΠΑ, ο Hagel δήλωσε ότι, «όλα αυτά αποτελούν μέρος των πιθανών δραστηριοτήτων».

Σχόλιο: Για αυτήν την κατάσταση υπάρχουν Τέσσερα στρατιωτικά σενάρια.

Το πρώτο σενάριο
Σε αυτήν την περίπτωση η Μόσχα μένει αμέτοχη και η Ουκρανία «πείθεται» από την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ταχεία κατάληψη της Κριμαίας. Σε αυτή την περίπτωση, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα θα «αποχωρήσουν» αρκετά γρήγορα μετά την πολιτική διαδικασία που εξέδωσε ο Πούτιν λόγω του τετελεσμένου γεγονότος στην Κριμαία. Αλλά η πιθανότητα αυτού του σεναρίου μειώνεται μέρα με τη μέρα - ειδικά όταν οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας τέθηκαν σε υψηλή επιφυλακή. 

Το δεύτερο σενάριο
Ρωσικές δυνάμεις θα «κρυφθούν» για να διατηρήσουν ή ακόμη και να οργανώσουν πολιτικές ταραχές στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, με σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία για να καταλάβουν τον χερσαίο διάδρομο που περιλαμβάνει την Κριμαία ως βάση καθώς και τις περιοχές ( Ντόνετσκ, Ζαπορόζιε και την περιοχή Kherson). 

Το τρίτο σενάριο
Μεγάλη αναταραχή και πίεση για αυτονομιστική δράση των ρωσόφωνων πληθυσμών - πραγματική ή κατασκευασμένη - στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας μπορεί να «φέρει» τον ρωσικό στρατό τάχιστα στην Ουκρανία, δίνοντας του την «σαγηνευτική ευκαιρία» να διαμοιράσει στα δύο την χώρα. Στις 25 Μαΐου 2014, είναι οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, που πιθανόν να γίνουν οι «προεδρικές εκλογές της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας» παρουσιάζοντας ακριβώς μια τέτοια ευκαιρία.
Η Republika Srpska στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η οποία συνεχίζει να υφίσταται ως μια εν δυνάμει αποσχιστική περιοχή προσφέρει ένα ιστορικό παράδειγμα και παράλληλα τον τρόπο για το πώς Μόσχα ενθαρρύνει τους Σέρβους, να κηρύξουν απόσχιση από τη Βοσνία.!!!! Ομοίως, οι ίδιες απαιτήσεις μπορούν να υποστηριχθούν από ρωσόφωνους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. 

Το τέταρτο σενάριο
Ο Ρωσικός στρατός θα διεξάγει επιθετικό στρατιωτικό ελιγμό, δημιουργώντας έναν δυτικό διάδρομο για την Υπερδνειστερία, «πατώντας» από την Κριμαία, την Οδησσό και την περιοχή Mykolaiv, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να καταλάβει και την Οδησσό. Είναι ο λιγότερο αξιόπιστος διάδρομος από ανατολικά, αλλά θα εντάξει τον ρωσόφωνο πληθυσμό της Υπερδνειστερίας στην ρωσική πατρίδα. Τώρα εάν είναι λογικός ένα τέτοιος ελιγμός για περιοχές όπου ο ρωσόφωνος πληθυσμός είναι μικρότερος από το ένα τρίτο – αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, αλλά σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία θα διαθέτει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί για μελλοντικές συναλλαγές. Όλο αυτό έχει νόημα μόνο εάν η συνολική εκστρατεία για την διαίρεση της χώρας, που χωρίζει τα νότια και ανατολικά μέρη θα προσαρτηθεί / ελέγχεται από τη Ρωσία.

Η εμφάνιση όλων αυτών των κινήσεων θα δημιουργήσουν την «Νέα Ρωσία» αλλάζοντας τον χάρτη της Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας γεγονός που θα αποτελέσει θεμελιώδη πρόκληση για την υφιστάμενη ευρωπαϊκή τάξη. Κατά την εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα πρέπει να προσαρτηθεί έδαφος άλλου ανεξάρτητου κράτους – (Μολδαβίας), και ο ρωσικός ελιγμός πιθανό να παρασύρει στο διάβα του την στρατιωτική συντριβή και της Ρουμανίας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. 
Γεωπολιτικές πραγματικότητες
Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom ανέλαβε τον έλεγχο του συνόλου των ουκρανικών παράκτιων κοιτασμάτων στην Αζοφική Θάλασσα. Άδειες για την ανάπτυξη είχε υποσχεθεί η ουκρανική κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, και επειδή η Gazprom κατέχει τώρα τον έλεγχο μπορεί να προκύψουν νομικές επιπλοκές. Σε κάθε περίπτωση, ο ανατολικός διάδρομος θα αποκόψει την Ουκρανία από την Αζοφική Θάλασσα. Η παρατεταμένη διαμάχη των στενών Κερτς θα επιλυθεί άπαξ δια παντός, καταλήγει ρωσικό δημοσίευμα.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]