Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Αλβανία φοβάται προσάρτηση της Χιμάρας στην Ελλάδα

«Εάν η νέα διοικητική διαίρεση της Αλβανίας, θα καθορίσει την Χιμάρα ως μια ξεχωριστή διοικητική περιφέρεια από την Αυλώνα, τότε υπάρχει πιθανότητα οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, υπό την επιρροή των εξτρεμιστικών ομάδων και ελληνικών πολιτικών κύκλων, να ζητήσουν ανεξαρτησία σύμφωνα με το μοντέλο της Κριμαίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Visho Ajazi Lika ενώπιον της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, όπου για περισσότερες από 4 ώρες παρουσίασε την ετήσια έκθεση της δράσης της Υπηρεσίας.

Πηγές από την επιτροπή, τις οποίες επικαλούνται τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν πως η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Μεσίλα Ντόντα, ρώτησε τον επικεφαλής της ΕΥΠ στην Αλβανία (SHIK) αν γνωρίζει να απαντήσει στο ερώτημα, «αν η νέα διοικητική μεταρρύθμιση καθορίσει την Χιμάρα ως ξεχωριστό διοικητικό διαμέρισμα υπάρχει δυνατότητα σύμφωνα με τις πληροφορίες σας οι κάτοικοι της να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κριμαίας;». Η ερώτηση αυτή προκάλεσε όμως την αντίδραση τον βουλευτών του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος που ζήτησαν να απορριφθεί διότι είναι εκτός της ημερήσιας διάταξης.

Όμως, παρά την παρέμβαση αυτή, ο επικεφαλής του SHIK, δήλωσε ότι «οι πληροφορίες μας λένε πως υπάρχει μια τάση να χρησιμοποιηθεί το προηγούμενο της Κριμαίας».

Πηγή Himara

Σχόλιο ιστολογίου: Επειδή σύμφωνα με δική μας έρευνα, τέτοια "δραστηριότητα" δεν υπάρχει μεταξύ των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου, θεωρούμε πως η δημιουργηθείσα από την Αλβανική πλευρά "είδηση" ενέχει στοιχεία πολιτικής προβοκάτσιας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως "δεδομένο" προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω "ειδικά μέτρα" από την Αλβανία προς τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, με το αιτιολογικό των προληπτικών μέτρων για την αποτροπή δημιουργίας συνθηκών Κριμαίας μέσα στην Αλβανία...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


 
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Εφ' όσον ουδέποτε εφαρμόστηκε το Πρωτόκολλο της Κερκύρας, η Β. Ήπειρος ευρίσκεται από το 1914 υπό αλβανική κατοχή. Θα ήταν ευχής έργο να θέσει το θέμα αυτό στον ΟΗΕ η Ελλάδα, αλλά φυσικά κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για τους ελληνόφωνους πολιτικούς.

    Αντ' αυτού, στην στήλη "υπουργείο Εξωφρενικών" του χθεσινού "ΠΑΡΟΝντος της Κυριακής, διαβάζω:

    Περίεργες κινήσεις στην Αλβανία...

    Επικίνδυνη προβοκάτσια επιχειρούν να στήσουν εις βάρος της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας εθνικιστικοί κύκλοι, που δεν περιορίζονται πλέον μόνον στους Τσάμηδες, αλλά εντοπίζονται ευρέως και στον κρατικό μηχανισμό.

    Ο αρχηγός της SHISH, της αλβανικής μυστικής υπηρεσίας, ενημέρωσε την αλβανική Βουλή κεκλεισμένων των θυρών για θέματα εθνικής ασφάλειας. Και με μεγάλη ευκολία απάντησε σε… τυχαία ερώτηση για το εάν υπάρχει κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια από τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, όπου προβλέπεται η Χειμάρρα να αποτελέσει ξεχωριστή διοικητική μονάδα και να μην εντάσσεται πλέον στην Αυλώνα, όπως ίσχυε από την εποχή του καθεστώτος Χότζα, με μοναδικό στόχο την απορρόφηση του ελληνικού στοιχείου.

    — Ο αρχηγός των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών απάντησε λοιπόν ότι πράγματι, εάν υπάρξει τέτοια διοικητική διαίρεση, μπορεί η Χειμάρρα να γίνει… Κριμαία. Η δήλωση αυτή όχι μόνο βάζει τέλος στη συζήτηση για μια διοικητική διαίρεση που θα ευνοούσε την ανάπτυξη της Χειμάρρας, που έχει ως σημαντικά εφόδια τον τουρισμό και τη γεωργία, αλλά βάζει στο στόχαστρο των εθνικιστών την ίδια την ελληνική μειονότητα, καθώς κανείς εχέφρων δεν έχει θέσει θέμα, φυσικά, αυτονόμησης ή ανεξαρτητοποίησης της… Χειμάρρας και της Β. Ηπείρου. Καλλιεργώντας όμως τέτοια φόβητρα και το ανθελληνικό κλίμα, απλώς επιχειρείται να ολοκληρωθεί -με βίαιο τρόπο- η έξοδος του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού από τις πατρογονικές εστίες του και να διατηρείται ο ευνοϊκός, για κάθε καθεστώς στα Τίρανα, μύθος του «κακού και επιθετικού» γείτονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]