Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Γιουρούσι" του Ερντογάν κατά των "εχθρών" του

Παραβλέποντας ότι βρίσκεται επί 12 χρόνια στην εξουσία, ο Ταγίπ Ερντογάν άρχισε, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τις προγραφές και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το «κατεστημένο» και όσους τον κατηγόρησαν για διαφθορά

Της Έλλης Σπανού

Αποσπώντας κάτι λιγότερο από 45% στις δημοτικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε το βράδυ της Κυριακή της νίκη του κόμματός του, με υποσχέσεις γα τη γέννηση μίας «νέας Τουρκίας» και κυρίως με ευθείες απειλές κατά των απανταχού εχθρών του.
Από το ίδιο μπαλκόνι, στο αρχηγείο του κόμματός του στην Άγκυρα, από όπου τις τελευταίες εβδομάδες χαρακτήριζε τους κάθε είδους αντιπάλους του «τρομοκράτες» και «συμμάχους του κακού», ο Ερντογάν εμφανίστηκε ως δικαιωμένος εκδικητής – τιμωρός.

Απειλές
Έβαλε ονομαστικά στο στόχαστρό του τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι τον ιμάμη – εχθρό του, τον Φετουλάχ Γκιουλέν, και τους οπαδούς του, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για όλες τις διαρροές των πρόσφατων σκανδάλων.
«Θα μπούμε στα κρησφύγετά τους», απείλησε, «θα πληρώσουν το τίμημα,… θα λογοδοτήσουν, μερικοί ήδη ετράπησαν σε φυγή, άλλοι μπορεί να φύγουν αύριο…»

Παραβλέποντας προφανώς το γεγονός ότι βρίσκεται στην εξουσία επί 12 χρόνια, ο Ερντογάν, αφού επιτέθηκε στο «κατεστημένο, στις βρώμικες σχέσεις, τις ανώνυμες συμμαχίες, στην πολιτική της συκοφαντίας και της δυσφήμισης», διακήρυξε ότι πλέον «η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια… η νέα Τουρκία είναι εδώ» και ότι 77 εκατομμύρια θα προχωρήσουν «ενωμένοι σαν… αδέλφια».

Ωστόσο, η προεκλογική πόλωση, το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και η ίδια η επινίκια ομιλία του πρωθυπουργού μόνο επικίνδυνο διχασμό δείχνουν. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (ΑΚΡ) επεκράτησε σχεδόν παντού εκτός από τα παράλια και τις ανατολικές παραμεθόριες περιοχές, κατάφερε να κερδίσει την Κωνσταντινούπολη, έχασε καθαρά στη Σμύρνη και βρίσκεται στα μαχαίρια με την αξιωματική αντιπολίτευση για την άλλη πόλη – έπαθλο, την Άγκυρα, όπου μέχρι χθες τα ξημερώματα έδειχνε να αλλάζει συνέχεια χέρια.

Σύμφωνα με το ΑΚΡ, ο υποψήφιός του κέρδισε με 44,68%. Σύμφωνα,ωστόσο με τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), που κατήγγειλε νοθεία και παρατυπίες, η πρωτεύουσα είναι δική του.
Όπως έγραψε και η εφημερίδα “Cumhuriyet”, σε πολλές περιφέρειες υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από την καταμέτρηση των ψήφων και σε αυτά που έχει στη διάθεσή του το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο…

Σε κάθε περίπτωση, με την επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος σε εθνικό επίπεδο να είναι αδιαμφισβήτητη, όλοι περιμένουν να ξεσπάσει η… οργή του «σουλτάνου».
«Σας το λέω καθαρά, η απάντηση του Ερντογάν έρχεται»,προειδοποίησε ο Τζαν Πακέρ, του think tank Tesev, που πρόσκειται στον πρωθυπουργό.
«Θα καθαρίσει με σκληρό τρόπο, οριστικά, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα. Και θα «εξυγιάνει» τα μέσα ενημέρωσης που στήριξαν τις διαρροές. Είναι βέβαιο ότι θα το κάνει. Θα πει ότι εξελέγη για να τους εξοντώσει».

Στόχος ο Γκιουλέν
Βασικός του στόχος είναι ο Γκιουλέν και όσοι τον στηρίζουν, μέσα στο σύστημα και έξω από αυτό ο πόλεμος αυτός αλλάζει το τοπίο στη χώρα. Για την αντιπολίτευση, δεν υπάρχουν πλέον ένα, αλλά τρία παράλληλα «κράτη» στην Τουρκία.
Το πρώτο είναι η αυθεντική κρατική μηχανή
Το δεύτερο είναι το κράτος του Ερντογάν και το κόμματός του
Το τρίτο είναι το κράτος των «Γκιουλενιστών».
Το πρόβλημα πάντως είναι –σχολιάζει η εφημερίδα Zaman- ότι ο πρωθυπουργός ακόμα κι αν εξοβελίσει τους «εχθρούς» του, δεν θα μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος ότι οι αντικαταστάτες τους θα του είναι πιστοί.

«Ο Ερντογάν πρέπει να νιώθει ότι έχει ψηλώσει αρκετά μέτρα από την Κυριακή και μετά», λέει η ειδικός Αμάντα Πολ του European Policy Centre, «θα γίνει αδίστακτος και ικανός για τα πάντα. Είναι πολύ βαριά τόση εξουσία για κάποιον που γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτος και αυταρχικός».

Κυνήγι μαγισσών στα «εχθρικά» ΜΜΕ
Στήνοντας μία μηχανή κατά των «εχθρικών» μέσων ενημέρωσης, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη αρχίσει το εκφοβιστικό κυνήγι των μαγισσών. Ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες συνελήφθη ο φωτορεπόρτερ της Zaman στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του Ερντογάν, με την υποψία ότι ηχογραφούσε τον σύμβουλό του, ενώ οι δικηγόροι του πρωθυπουργού υπέβαλαν μήνυση κατά του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Zaman, -που πρόσκειται στον Γκιουλέν- στον αρχισυντάκτη της, σε έναν αρθρογράφο και έναν δημοσιογράφο της.
Για τους δύο πρώτους η κατηγορία ήταν ότι προσέβαλλαν τον πρωθυπουργό με σχόλιά τους στο twitter. Και για τους άλλους δύο ότι εμπλέκονται με κάποιο τρόπο ή κάτι γνωρίζουν για τις τελευταίες διαρροές των ηχογραφημένων συνομιλιών. Στον αρθρογράφο Εμρέ Ουσλού, μάλιστα, απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα.

Την ίδια ημέρα υπέβαλε την παραίτησή του ο διευθυντής της εφημερίδας Haberturk, καταγγέλλοντας στο αποχαιρετιστήριο άρθρο του «τις πιέσεις, τη συντριβή της αξιοπρέπειας των δημοσιογράφων» και τη χειραγώγηση «από ψηλά», ενώ στη φιλοκυβερνητική Sabah απολύθηκε η ανταποκρίτρια στη Ρώμη, επειδή ο σύζυγός της είχε πάρει συνέντευξη από τον Γκιουλέν για λογαριασμό της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica.

Η ειρωνεία είναι ότι το σχέδιο εκφοβισμού που έχει εξυφάνει ο Ερντογάν και οι περί αυτόν, βασίζεται και στο twitter, που ο ίδιος έθεσε υπό απαγόρευση. Εδώ και καιρό, για παράδειγμα, «κυκλοφορεί» στο twitter μία λίστα «με δημοσιογράφους που πρόκειται να συλληφθούν», η οποία προωθείται από φιλοκυβερνητικούς προβοκάτορες (τρολ), τους χρήστες με τα χαρακτηριστικά ονόματα «Μυστικό Αρχείο» και «Επίθεση Αφύπνισης»!
Όπως εξηγεί στη Zaman και ο «διωκόμενος» Εμρέ Ουσλού, το όνομα του οποίου ήταν πρώτο στη λίστα εδώ και έξι μήνες, σύμβουλοι του πρωθυπουργού με διαφορετικά ονόματα αρχίζουν και κυκλοφορούν ονόματα στο twitter. Τα ονόματα στη συνέχεια δημοσιεύουν από το twitter τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και διαπομπεύουν τους «ύποπτους». Και οι δικηγόροι του πρωθυπουργού καταθέτουν μετά μηνύσεις, ανακυκλώνοντας τα δημοσιεύματα.

«Όταν ο κόσμος στο δρόμο βλέπει τα ονόματα αυτών των δημοσιογράφων κάθε μέρα, αυτομάτως πιστεύει ότι πρέπει να είναι ένοχοι. Είναι μία τυπική μέθοδος που χρησιμοποιεί το βαθύ κράτος για να δυσφημίσει έναν έντιμο άνθρωπο», γράφει ο Ουσλού, «και δυστυχώς αυτές τις μεθόδους χρησιμοποιεί και ο Ερντογάν… Έχω πλέον σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια την δική μου και της οικογένειάς μου».

Πηγή «Εφημερίδα των Συντακτών»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]