Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Κλειδώνει» η σύγκρουση Κίνας - Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία αποστέλλει στρατιώτες και ραντάρ στην νήσο Yonaguni, 150 χλμ από τα νησιά Σενκάκου και δίπλα από την Ταιβάν «εξαγριώνοντας» την Κίνα

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Η Ιαπωνία αποστέλλει τουλάχιστον 100 στρατιώτες, καθώς και σύστημα ραντάρ (άγνωστης εμβέλειας) σε φυλάκιο της, σε ένα τροπικό νησί στα ανοικτά της Ταϊβάν, γεγονός που επισύρει τον κίνδυνο να «εξαγριώσει» την Κίνα, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή αυτή, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Itsunori Onodera, αποφάσισε την εγκατάσταση στις 19 Απριλίου 2014, ενός στρατιωτικού σταθμού έγκαιρης προειδοποίησης στην νήσο Yonaguni, στην οποία διαμένουν σήμερα 1.500 κάτοικοι και η οποία ευρίσκεται μόλις 150 χιλιόμετρα (93 μίλια) από τα επίμαχα νησιά Σενκάκου, στο ΒΔ άκρο της νήσου Ταιβάν.

Η κατασκευή βάσης ραντάρ στο νησί, το οποίο ευρίσκεται πολύ κοντά στην Κίνα, από ό, τι ο κύριος νησιωτικός κορμός των ιαπωνικών νήσων, θα χρησιμεύσει για την στενή παρακολούθηση εκτός των νησιών Σενκάκου, της κινεζικής ηπειρωτικής χώρας καθώς και των κινεζικών πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών, «βάζοντας στην ουσία σε απόσταση βολής τον κινεζικό στόλο της νότιας κινεζικής θάλασσας».

«Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε μια μονάδα έγκαιρης προειδοποίησης στην νήσο Yonaguni, ως μέρος της προσπάθειάς μας για την ενίσχυση της εποπτείας, πάνω στην νοτιοδυτική περιοχή του Ειρηνικού», δήλωσε ο Ιάπωνας ΥΠΑΜ Onodera. «Είμαστε σθεναρά αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την νήσο Yonaguni, που αποτελεί μέρος του εθνικού ιαπωνικού εδάφους», κατέληξε ο ίδιος.

Η νήσο Yonaguni έχει έκταση 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα (11 τετραγωνικά μίλια), είναι γνωστή για την καλλιέργεια ρυζιού, για τα βοοειδή, το ζαχαροκάλαμο και τις καταδύσεις.

Η εγκατάσταση ραντάρ άγνωστης εμβέλειας, στην νήσο Yonaguni από τον ιαπωνικό στρατό, σηματοδοτεί την έντονη ανησυχία του ιαπωνικού γενικού επιτελείου στρατού, σχετικά με την «αμυντική ευπάθεια» των χιλιάδων νήσων και νησίδων του ιαπωνικού συμπλέγματος, από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις λόγω της εγγύτητας τους στην χώρα αυτή.

«Η νέα βάση θα δώσει στην Ιαπωνία την δυνατότητα να επεκτείνει την επιτήρηση σε μεγάλο ποσοστό εδάφους της ηπειρωτικής Κίνας», δήλωσε ο Heigo Sato, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Takushoku και πρώην ερευνητής στο Εθνικό αμυντικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Άμυνας.

«Θα επιτρέψει την έγκαιρη προειδοποίηση για την εκτόξευση πυραύλων και θα συμπληρώνει την παρακολούθηση των κινεζικών στρατιωτικών κινήσεων στην περιοχή», κατέληξε ο ίδιος.

Η Ιαπωνία δεν προσδιόρισε βέβαια επακριβώς την Κίνα ως τον κύριο εχθρό της, στην αναφορά της στρατηγικής της, για την προάσπιση των απομακρυσμένων νήσων και νησίδων της προφανώς λόγω τακτικής. Αλλά δεν κρύβει ότι αντιλαμβάνεται γενικά την Κίνα ως την κύρια και μοναδική απειλή, λόγω του όγκου και της ισχύς των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Σχόλιο: Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος για την άμυνα που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο, το Τόκιο εξέφρασε την «μεγάλη του ανησυχία» για την ταχεία στρατιωτική αναβάθμιση του κινεζικού στρατού και ειδικά του ναυτικού», γεγονός που δυνητικά επιχειρεί να αλλάξει το γεωπολιτικό status quo στην περιοχή αυτή. Σαν παράδειγμα παρουσιάζει το Τόκο την περσινή ανακοίνωση του Πεκίνου για την δημιουργία ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας στην επίμαχη περιοχή των νησιών Σενκάκου.
Το σίγουρο είναι ότι η εγκατάσταση ραντάρ αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στην διαμάχη των δύο χωρών.
Σύμφωνα τώρα με το ρωσικό πρακτορείο Russia Today, στις 20 Απριλίου 2014, η Ρωσία θα επισκευάσει και θα επεκτείνει τις ήδη υπάρχουσες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της στις Κουρίλες νήσους, καθώς και θα αποστείλει τουλάχιστον 120 τεθωρακισμένα οχήματα (παντός τύπου) με το ανάλογο στρατιωτικό προσωπικό προς ενίσχυση των νήσων αυτών. Οι ατόλη των κουρίλων νήσων αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας από την εποχή του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι το υπέδαφος των νησίδων αυτών διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Εάν τώρα στην κατάσταση αυτή, προσθέσουμε και τις διεκδικήσεις της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας για τα νησιά Dokdo, που βρίσκονται στο μέσον της θαλάσσιας περιοχής των δύο χωρών, έχουμε έτοιμο το σκηνικό των μελλοντικών διενέξεων και συγκρούσεων στην περιοχή.
Η Κίνα βρίσκεται σε μια όλο και πιο έντονη διαμάχη με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες για την κυριότητα μιας σειράς περιοχών του Ειρηνικού. Η σύγκρουση είχε για χρόνια διατηρήσει τον υποτονικό της χαρακτήρα, αλλά εντάθηκε τους τελευταίους μήνες ειδικά, λόγω της διαφοράς για τα Νησιά Σενκάκου (Ντιαογιού για τους Κινέζους) ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο.
Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους η σύγκρουση στην περιοχή της νότιας θάλασσας της Κίνας είναι αναπόφευκτη, το ερώτημα που απομένει είναι το πότε!!!

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]