Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μαθήματα γεωπολιτικής

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος 
Αν η επένδυση σε μια ελεγχόμενη κρίση στην Ουκρανία από πλευράς ΗΠΑ είχε έναν λογικό στόχο, αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τη βραχυκύκλωση και, ή δυνατόν, τον τορπιλισμό της ειδικής σχέσης Μόσχας - Βερολίνου.

Παρά την περί του αντιθέτου ρητορική, μέχρι στιγμής η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί στο διπλωματικό παρασκήνιο για να αποφευχθεί η κλιμάκωση με μόνο περιορισμό να μην εμφανισθεί δημόσια ότι δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη συμμαχική αλληλεγγύη στο πλαίσιο της διατλαντικής σχέσης.

Περισσότερο από κάθε άλλη δύναμη το Βερολίνο έχει μόνο να κερδίσει από μια συμβιβαστική λύση στην Ουκρανία.Ενα καθεστώς φιλανδοποίησης για τη χώρα αυτή θα την καθιστούσε γέφυρα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, χώρο μελλοντικής εξαγωγικής και επενδυτικής επέκτασης αλλά και μεταφοράς παραγωγικών δραστηριοτήτων για τη Γερμανία, χωρίς ταυτόχρονα να απειλείται η ασφάλεια ή ακόμη και ζωτικά οικονομικά συμφέροντα της Μόσχας.

Μια διχοτόμηση ντε φάκτο της Ουκρανίας θα ήταν καταστροφική προοπτική για το Βερολίνο, καθώς πλην της παρατεταμένης ψυχροπολεμικής έντασης με τη Ρωσία, θα είχε να διαχειρισθεί πρώτον τη χρηματοδότηση της Δυτικής Ουκρανίας που χωρίς τη βιομηχανία των Ανατολικών Περιοχών δεν θα είναι βιώσιμη και δεύτερον τη στήριξη χωρών της Κεντρικής Ευρώπης από την Πολωνία, την Τσεχία και τη Σλοβακία μέχρι και τις Βαλτικές, οι οικονομικές ισορροπίες των οποίων στηρίζονται σε σημαντικό, αν όχι σε καθοριστικό βαθμό, από το διμερές εμπόριο με τη Ρωσία.

Ο σιδηρούς καγκελάριος Μπίσμαρκ είχε μετά τα μέσα του 19ου αιώνα διατυπώσει το δόγμα ότι η προϋπόθεση για την ενοποίηση της Γερμανίας και στη συνέχεια για την ηγεμονική της πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη είναι η στενή συνεργασία με τη Μόσχα. Οι διάδοχοί του επέδειξαν την απίστευτη ελαφρότητα να μην ανανεώσουν τη Συνθήκη Εγγυήσεων με τη Ρωσία και πυροδότησαν μια δυναμική που υπήρξε στο τέλος καταστροφική για τη χώρα τους.

Η Γερμανία ενώθηκε ταχύτατα το 1989-90 χάρη στη συνεργασία της Μόσχας και μετά το 2010 κυριάρχησε στην Ευρωζώνη γιατί δεν αντιμετώπιζε απειλή από την Ανατολή.Απλά μαθήματα γεωπολιτικής που δυστυχώς πρέπει να ξαναδιαβαστούν...

Πηγή "Έθνος"
Επικοινωνία με τον συντάκτη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. που να ορθοποδισει η Ελλαδιτσα οταν αντιμετωπιζει απο πανταχωθεν απειλες και με μια ανυπαρκτη οντολογικα κυβερνηση...και το χειροτερο ..αμαρτιες γονεων παιδευουσι τεκνα ..το ανηκομεν εις την δυσιν μας εχει κοστισει μια συγκυβερνηση μονοκομματη που ο λαιμος της δεν εχει καμια διαδρομη ευλυγισια να διακρινει και να προσανατολιστει εκ νεου βαση γεωπολιτικων ανακαταταξεων...αλλα και οικονομικων ελευθεριων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]