Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πέρασμα η Ελλάδα για την Αλ Κάιντα

Η Interpol θεωρεί ότι η χώρα μας αποτελεί την κυριότερη «πύλη εισόδου» των μουσουλμάνων τρομοκρατών

Του Στέλιου Βραδέλη

Συναγερμό έχει σημάνει σε Interpol και Europol η σύλληψη τρομοκρατών που ανήκουν στην επιρροή της Αλ Κάιντα, οι οποίοι έχουν προσπαθήσει να περάσουν στην Ευρώπη μέσω των Ελληνικών συνόρων. Αξιωματούχοι της Interpol εκτιμούν πως η Αλ Κάιντα χρησιμοποιεί τα περάσματα στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου να περάσουν στη συνέχεια σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης επικίνδυνοι τρομοκράτες.

Η πρόσφατη σύλληψη από τη γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ενός 23χρονου Γάλλου υπηκόου αραβικής καταγωγής, ο οποίος ετοίμαζε βομβιστική επίθεση στις Κάννες, επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια χρησιμοποίησης της Ελλάδας ως περάσματος τρομοκρατών.
Ο 23χρονος είχε συλληφθεί αρχικά από την ελληνική αστυνομία στην Ορεστιάδα στις 31 Ιανουαρίου 2014 και είχε υποστηρίξει τότε πως ήταν πρόσφυγας από τη Συρία. Οι ελληνικές αρχές τον άφησαν να φύγει, αφού σε βάρος του δεν προέκυπτε κάποια καταδικαστική απόφαση, αλλά κατέσχεσαν κάποια ηλεκτρονικά αρχεία που είχε στην κατοχή του. Από την επεξεργασία τους προέκυψε ότι ο 23χρονος ετοίμαζε σωρεία βομβιστικών επιθέσεων στο γαλλικό Νότο.
Η ελληνική αντιτρομοκρατική ενημέρωσε την αντίστοιχη γαλλική για το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών αρχείων κι έτσι συνελήφθη ο 23χρονος. Στην κατοχή του βρέθηκαν 900 γραμμάρια εκρηκτικών. Οι γαλλικές αρχές εκτιμούν πως ο ύποπτος ταξίδεψε στη Συρία το Σεπτέμβριο του 2012 μαζί με δύο ακόμα άνδρες. Υπάρχουν υπόνοιες ότι οι τρεις άνδρες, οι οποίοι συνδέονται με ένα φανατικό ισλαμιστικό πυρήνα που θεωρείται υπεύθυνος για την επίθεση με χειροβομβίδα σε μία εβραϊκή υπεραγορά κοντά στο Παρίσι το 2012, είναι πλέον μέλη της οργάνωσης Αλ Νούσρα, που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και δρα στη Συρία.

Και στρατόπεδο εκπαίδευσης;
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γαλλικών αρχών, μόνο στη Συρία βρίσκονται περισσότεροι από 250 γάλλοι υπήκοοι που μάχονται στρατευμένοι σε ακραίες ισλαμικές ομάδες, που καθοδηγούνται από την Αλ Κάιντα. Για περίπου 100 από αυτούς εκτιμάται πως θα επιχειρήσουν να περάσουν σύντομα στην Ευρώπη, με τα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα να αποτελούν την πιθανότερη πύλη εισόδου.

Πριν από μερικούς μήνες οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες είχαν επίσης ενημερώσει την Αθήνα για δραστηριοποίηση τρομοκρατών στην Ελλάδα. Οι Σέρβοι έστειλαν σήμα στο οποίο αποκάλυπταν τη λειτουργία οργανωμένου στρατοπέδου της εξτρεμιστικής οργάνωσης Σαλάφ στην Ελλάδα.

Η Σαλάφ θεωρείται το πιο ακραίο κομμάτι της ισλαμικής τρομοκρατίας, αλλά αποτελεί κάτι περισσότερο από οργάνωση. Είναι η πιο εξτρεμιστική έκφραση της ισλαμικής θρησκείας και είναι ενδεικτικό πως η Αλ Κάιντα ξεκίνησε ως παρακλάδι της. Σήμερα η Σαλάφ αποτελεί πόλο έλξης ια χιλιάδες νεαρούς μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο.

Η Interpol αρχικά είχε την πληροφορία πως στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Κόσσοβο και ενδεχομένως και σε περιοχές της Βουλγαρίας βρήκαν καταφύγιο έμπειροι μουσουλμάνοι πολεμιστές από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Αλγερία, που ανέλαβαν την εκπαίδευση νέων στελεχών, τα οποία στη συνέχεια μετακινήθηκαν σε χώρες της Ε.Ε. Μόνο στη Γερμανία και την Ιταλία συνελήφθησαν 37 μέλη της Σαλάφ, τα οποία ετοίμαζαν τρομοκρατικά χτυπήματα.

Η μεγάλη σύλληψη
Η πιο σημαντική σύλληψη από τις ελληνικές αρχές μουσουλμάνου τρομοκράτη, που μάλιστα συνδέονταν και με δίκτυο της Αλ Κάιντα, έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου 2005. Τότε συνελήφθη στο τελωνείο των Κήπων ο Μαροκινός υπήκοος Ανουάρ Μαζράρ, ο οποίος καταζητούνταν από τις γαλλικές και τις μαροκινές αρχές για συμμετοχή του σε οργάνωση φανατικών μουσουλμάνων, που δρούσε ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη βορειο-αφρικανική χώρα.
Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τις αντίστοιχες ελληνικές πως ο Μαζράρ θα προσπαθούσε να εισέλθει στην Ελλάδα από την Τουρκία με λεωφορείο του εκτελούσε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη.
Αμέσως μετά τη σύλληψή του κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες και ο Μαζράρ απελάθηκε στο Μαρόκο, όπου και δικάστηκε για τη συμμετοχή του σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση.

Πηγή «Το Καρφί»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Πόσα θέλετε να μας τρελάνετε; Ακόμη και η Κλίντον παραδέχτηκε ότι η Αλ Κάιντα εκπορεύεται από την CIA! Δηλαδή, κινείται άνετα σε όλο (σχεδόν) τον πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]