Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην Λετονία θα αναπτυχθούν αρκετές χιλιάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της Λετονίας Raimonds VEJONIS στις χώρες της Βαλτικής εκ περιτροπής, μπορεί να αναπτυχθεί αρχικά μια νατοϊκή δύναμη 1000 ανδρών.

Ο ίδιος εξήγησε ότι:
«Επί του παρόντος συντονίζονται απολύτως οι απόψεις μας για την εκ περιτροπής παρουσία σε χώρες της Βαλτικής στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Αυτή ή δύναμη μπορεί να αριθμεί εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες στρατιώτες, οι οποίοι θα πρέπει να ασχολούνται με την καθημερινή εκπαίδευσή τους και να συμμετάσχουν σε κοινές.. ασκήσεις με τις ένοπλες δυνάμεις της κάθε χώρας. Θέλω να τονίσω ότι οποιαδήποτε στρατιωτική βάση της Λετονίας είναι συγχρόνως και βάση του ΝΑΤΟ. Όταν οι κάτοικοι της Λετονίας μιλούν για τις βάσεις του ΝΑΤΟ, εννοούν βάσεις που απαρτίζονται αποκλειστικά από Αμερικανούς στρατιώτες. Εμείς πραγματικά ενδιαφερόμαστε για την δημιουργία βάσεων του ΝΑΤΟ στην Λετονία λόγω και της παρουσίας δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, ωστόσο, η δημιουργία βάσεων στην χώρα πρέπει να είναι γενική λύση του ΝΑΤΟ».
Στο ζήτημα αυτό καθώς φαίνεται και αντιδράσεις όπως του δημάρχου του της πόλης Βέντσπιλς Aivars Lembergs, ο οποίος θεωρεί την πιθανή ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Λετονία ξένη κατοχή.
«Αν εισέλθουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην χώρα, αυτό το γεγονός είναι στην πραγματικότητα μια πράξη κατοχής ξένης χώρας. Επίσης η παρουσία ξένων στρατιωτών του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι η Λετονία θα αποτελέσει ένα πιθανό πεδίο μάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα, καθώς και την ασφάλεια της Λετονίας» 
κατέληξε ο Lembergs.

Για τη δήλωση αυτή ο Lemberg επικρίθηκε από τον πρώην υπουργό Άμυνας της χώρας Artis PABRIKS.
«Συγκρίνετε την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Λετονίας και της προστασίας του κράτους μας με κατοχή. Αυτό είναι απαράδεκτο. Τέτοιες δηλώσεις ομοιάζουν με τα γεγονότα στην Ουκρανία και το υποβάθρο αυτών δηλώσεων είναι τουλάχιστον ανεύθυνο, ως εκ τούτου συμβουλεύω τον Aivars Lembergs να εξοικειωθεί πλήρως με τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην χώρα μας», 
έγραψε στο "facebook" ο PABRIKS, καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχόλιο: Καθώς διαφαίνεται επί του παρόντος η προσοχή του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας έχει στραφεί γα κάποιο λόγο στην περιοχή των βαλτικών χωρών. Η Ρωσία θεωρεί την περιοχή ως «αγκάθι στα πλευρά της» λόγω της παρουσίας δυνάμεων του ΝΑΤΟ αλλά και της στάσης των χωρών αυτών έναντι της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διαβλέπουν πιθανά «ρωσικά σχέδια» στις χώρες αυτές λόγω της παρουσίας μειονότητας ρωσόφωνων κατοίκων και σπεύδουν να ενισχύσουν την στρατιωτική παρουσία τους εκεί. Επίσης οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι διακυβεύεται και η φήμη τους και δεν επιθυμούν να αφήσουν «απροστάτευτες» τις βαλτικές χώρες. Πάντως ένα είναι σίγουρο, ότι μετά την Ουκρανία και την Κριμαία προστέθηκε και ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης στην διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, αυτό των βαλτικών χωρών.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]