Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ΝΑΤΟ αυξάνει την παρουσία του στην ανατολική Ευρώπη

«Η συμφωνία της Γενεύης είναι πρόσχημα για ενίσχυση της ανατολικής Ευρώπης από νατοϊκές δυνάμεις»

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


Η Washington Post ανέφερε την Παρασκευή, ότι η Πολωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα την ανάπτυξη αμερικανικών χερσαίων στρατευμάτων στην Πολωνία, στο πλαίσιο της επέκτασης των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία, αναφέρει η ιστοσελίδα wsws.org.

Σύμφωνα με την Post, ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Tomasz Siemoniak, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Chuck Hagel στο Πεντάγωνο, είπε ότι « η απόφαση έχει ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο και οι στρατιωτικοί σχεδιαστές εργάζονται πυρετωδώς για τις λεπτομέρειες».

Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας υπογραμμίζει ότι: «Θα υπάρξει, επίσης, εντατικοποίηση της συνεργασίας στην αεράμυνα, στις ειδικές δυνάμεις, στην κυβερνο-άμυνα (cyberdefense) αλλά και σε άλλους τομείς. Η Πολωνία θα διαδραματίσει ηγετικό περιφερειακό ρόλο, «υπό την αιγίδα των ΗΠΑ» υπογραμμίζει το άρθρο.

Η είδηση, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, καθιστά σαφές, ότι «οι ΗΠΑ, μετά την σύναψη της συμφωνίας της Γενεύης με τη Ρωσία, δήθεν για την « μείωση της έντασης » στην Ουκρανία, κακόπιστα, προτίθενται να την χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία και με την παραμικρή ευκαιρία που θα παρουσιασθεί από κάποια υποτιθέμενη παραβίαση, από την πλευρά της Ρωσίας στην συμφωνία, θα επεκτείνουν τις οικονομικές κυρώσεις αλλά και την περαιτέρω επιθετική συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στην Ανατολική Ευρώπη, με σκοπό την περικύκλωση και τον «στραγγαλισμό» της Ρωσίας, αναφέρει η ιστοσελίδα wsws.org.

«Η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία είναι μια απερίσκεπτη και προκλητική κίνηση η οποία θα αυξήσει την ήδη τεταμένη ένταση στην επικίνδυνη αυτή περιοχή, όχι μόνο από τον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και από την πιθανή διεξαγωγή ενός πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ, Γερμανίας και ΝΑΤΟ, εναντίον μιας πυρηνικής υπερδύναμης όπως είναι η Ρωσία. Υπογραμμίζεται το γεγονός, ότι η κρίση στην Ουκρανία προκλήθηκε σκόπιμα από την Ουάσιγκτον, για να δημιουργηθεί η αφορμή, για μια πολιτική, οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική «επίθεση» κατά της Ρωσίας, που είχε από καιρό σχεδιαστεί, με πολύ προσοχή», αναφέρει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, ότι η συμφωνία της Γενεύης θα έχει καμία επίπτωση στους ρωσόφωνους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην ανατολική Ουκρανία, που έχουν κατασχέσει αρκετά κτίρια, δηλώνοντας ταυτόχρονα την κατηγορηματική τους αντίθεση, στην οργάνωση «δεξιός τομέας» αλλά και στο υπερεθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου. Η εν λόγω κυβέρνηση έχει εγκατασταθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο με ένα πραξικόπημα που ενορχηστρώθηκε από την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο.

Οι διαδηλωτές στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας απέρριψαν την κοινή δήλωση, που εκδόθηκε την Πέμπτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ουκρανία και την Ρωσία και το οποίο ζητά, «να τεθεί τέλος στις διαμαρτυρίες και στις καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων».

Την Παρασκευή, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στις ανατολικές πόλεις της Ουκρανίας, όπου οι ακτιβιστές έχουν κατασχέσει δεκάδες κυβερνητικά κτίρια. Στην πόλη Λουγκάνσκ, ένα μέλος της πολιτοφυλακής που ονομάζεται Ι. Αντρέι δήλωσε ότι «η ομάδα του δεν έχει σχέδια απόσυρσης, δηλώνοντας ότι, «τα πάντα για μας παραμένουν ίδια, όπως ήταν και χθες και προχθές και τις προηγούμενες ημέρες. Εμείς δεν φεύγουμε».

Στο Ντόνετσκ, ένα βιομηχανικό κέντρο, με πληθυσμό σχεδόν 1 εκατ. κατοίκων, το κλίμα στα οδοφράγματα συνοψίζεται ανάμεσα στα ευρεία στρώματα των κατοίκων, ως εξαιρετικά εχθρικό προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Ορισμένοι διαδηλωτές κατήγγειλαν την απόφαση της Ρωσίας να υπογράψει το έγγραφο-συμφωνία με τις δυτικές δυνάμεις, το οποίο να ζητά να τεθεί τέλος στις αντικυβερνητικές ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία. Οι ακτιβιστές τόνισαν ότι δεν θα αφήσουν να ανακαταληφθούν τα κυβερνητικά κτίρια, μέχρι η προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου παραιτηθεί και οι φασιστικές ομάδες όπως ο «Δεξιός τομέας», ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πραξικόπημα της 22 Φεβρουαρίου 2014, εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, παραδώσει τα όπλα του.

Ο Denis Pushilin, ο ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης « Λαϊκής δημοκρατίας του Ντόνετσκ», δήλωσε ότι «ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συμμετείχε στις τετραμερείς συνομιλίες στη Γενεύη, δεν υπόγραψε τίποτα εκ μέρους μας, παρά μόνο για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Ο Alexei, ένας διαδηλωτής στην πόλη Slavyansk, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χάσει την υποστήριξη από τους ρωσόφωνους κατοίκους.

Οι παρατηρήσεις αυτές υπογραμμίζουν την ευρεία επιχείρηση προπαγάνδας που πραγματοποιείται από τις δυτικές κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία ισχυρίζονται ότι οι διαδηλωτές στην ανατολική Ουκρανία είναι Ρώσοι στρατιώτες ή πράκτορες του Κρεμλίνου και των οποίων οι ενέργειες υπαγορεύονται από τη Μόσχα. Είναι όλο και πιο σαφές ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν έκφραση της λαϊκής αντιπολίτευσης, εναντίον του υποστηριζόμενου από τη Δύση καθεστώς του Κιέβου.

Ενώ η Ρωσία επιδιώξει να έρθει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον και την ΕΕ για το καθεστώς του Κιέβου και τους υποστηρικτές του, μέσω των συνομιλιών της Γενεύης, στην ουσία δίνει κίνητρα για την κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς επίσης ενισχύει περεταίρω την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, πράγμα που απειλεί τελικά και την ίδια την Ρωσία.

«Με το μελάνι να μην έχει στεγνώσει», από την κοινή συμφωνία/δήλωση στην Γενεύη αναφέρεται ρητά ότι « όλες οι πλευρές οφείλουν να απέχουν από κάθε μορφή βίας, εκφοβισμού ή προκλητικών ενεργειών», αλλά την ίδια στιγμή ο νυν Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Andrii Deshchytsia, ο οποίος έχει τον έλεγχο της λεγόμενης « αντιτρομοκρατικής επιχείρησης » στα ανατολικά, δηλώνει ότι «η επιχείρηση κατά των ρωσόφωνων διαδηλωτών θα συνεχιστεί» αμείωτη. Ο ίδιος πρόσθεσε κυνικά ότι η ένταση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης θα « εξαρτηθεί από την πρακτική εφαρμογή» της συμφωνίας.

Η ουκρανική κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της, σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο, «διαβλέπουν» μέσω της συμφωνίας της Γενεύης, μια σύντομη παύση, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούν να αναδιοργανώσουν και να εντείνουν την στρατιωτική επιχείρηση που είχε προγραμματιστεί από το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ο διευθυντής της CIA John Brennan έφθασε στο Κίεβο για συνομιλίες με το ουκρανικό καθεστώς. Η επιχείρηση ξεκίνησε την Τρίτη με την επίθεση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Kramatorsk, αλλά ανακόπηκε όταν ο ουκρανικός στρατός αντιμετώπισε γενναία λαϊκή αντίσταση και οι ουκρανοί στρατιώτες αυτομολούσαν μαζικά προς τις δυνάμεις των ρωσόφωνων διαδηλωτών.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τα σχέδια του, τα οποία προβλέπουν περισσότερη βοήθεια προς τον ουκρανικό στρατό. «Αυτά θα είναι υλικά, όπως φίλτρα για καθαρισμό του νερού, στολές, ιατρικές προμήθειες και άλλα είδη» δήλωσε ο Υποναύαρχος John Kirby, στο CNN.

Η αυξημένη στρατιωτική στήριξη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο είναι μέρος ενός καλά μελετημένου σχεδίου για συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη με σκοπό την στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας. Την Τετάρτη, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την αποστολή τουλάχιστον ενός πολεμικού πλοίου και έξι μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Ανατολική Ευρώπη.

Επίσης, την Τετάρτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν ανακοίνωσε την ενίσχυση των νατοϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να «στηλιτεύσει» σε δεδομένη στιγμή, την συνέχιση των διαδηλώσεων στην ανατολική Ουκρανία, ισχυριζόμενη ότι η Μόσχα έχει παραβιάσει τη συμφωνία της Γενεύης, γεγονός που υποτίθεται ότι δικαιολογεί την επιβολή σκληρότερων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και μιας ακόμα πιο μεγάλης σε εύρος επιθετικής ανάπτυξης νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είπε, ότι « η ευθύνη θα βαρύνει εκείνους που έχουν οργανώσει τις ομάδες που διαμαρτύρονται στα ανατολικά της χώρας κάνοντας μια έμμεση αναφορά στην Ρωσία. Και πρόσθεσε ότι : «Αν δεν υπάρξει πρόοδος κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών και δεν διαφανούν ευκρινώς κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση, τότε θα υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις, με πρόσθετο κόστος ως συνέπεια», καταλήγει το άρθρο.

Σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο στις 20 Απριλίου 2014, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την ανάπτυξη περίπου 150 στρατιωτών για την διεξαγωγή νατοϊκών στρατιωτικών ασκήσεων σε Πολωνία και Εσθονία κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να συζητήσει το εν λόγω σχέδιο, αναφέρει ότι οι χερσαίες ασκήσεις, στην Πολωνία και την Εσθονία θα διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες, αλλά δεν θα περατωθούν εκεί. Με την πάροδο του χρόνου θα συνεχισθούν και σε άλλες τοποθεσίες στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις θα ακολουθήσουν την λογική της συγκέντρωσης των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου αυτήν την στιγμή σταθμεύουν περίπου 40.000 ρώσοι στρατιώτες.

Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Chuck Hagel είπε ότι «ψάχνει τρόπους» για να καθησυχάσει την έντονη ανησυχία των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και των συμμάχων του ΝΑΤΟ μέσω της ισχυρής δέσμευσής για συλλογική άμυνα.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]