Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ΠΑΣΟΚ στο χείλος του γκρεμού μετά την εσωτερική ρήξη

Το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών στη Χαρ. Τρικούπη θα γίνει πιθανότατα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές στη βάση των αποτελεσμάτων τους

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ωμός, χωρίς περιστροφές, ήταν ο απειλητικός υπαινιγμός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον προκάτοχό του στο αξίωμα αυτό Γιώργο Παπανδρέου: «Εχει μεγάλες εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε. Ολοι όσοι ασχολούνται ακόμη με τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ κατάλαβαν τι εννοούσε ο Ευ. Βενιζέλος. Υπέθεσαν άπαντες ομόφωνα ότι αναφερόταν στο πόρισμα των ελεγκτών για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου, με ποιο τρόπο δηλαδή τα διαχειρίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός. Αν τα σπατάλησε, αν υπάρχουν παραστατικά για όλα τα έξοδα, αν υπάρχουν «μαύρες τρύπες» όπου εξαφανίστηκαν ποσά χρηματικά προς αδήλωτους παραλήπτες και λοιπά.

Ενώ ο Ευ. Βενιζέλος είχε υποσχεθεί ότι θα έδινε αυτό το πόρισμα των ελεγκτών στη δημοσιότητα, το κράτησε επτασφράγιστο στο χρηματοκιβώτιό του, αφήνοντας έτσι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το περιθώριο σε όλους τους καχύποπτους Ελληνες να υποθέτουν ότι τα ευρήματα του πορίσματος μπορεί και να χρησιμοποιούνται για να διασφαλίζουν την «εσωκομματική πειθαρχία» του Γ. Παπανδρέου και του περιβάλλοντός του στη γραμμή Βενιζέλου. Αναπόδεικτες υποψίες και εικασίες, μπορεί άνετα να ισχυριστεί -και με το δίκιο του- κάποιος.

Αλλωστε και τώρα «κύκλοι» της Χαριλάου Τρικούπη δήλωναν ότι οι «μεγάλες εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ» που δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος ότι έχει ο Γ. Παπανδρέου είναι πολιτικές. Τώρα, βέβαια, το γεγονός ότι αυτή τη δήλωση των «κύκλων» δεν την παίρνει κανείς στα σοβαρά, είναι άλλο θέμα για το οποίο το ΠΑΣΟΚ δεν υπέχει ευθύνη. Ούτε μπορεί κανείς να δώσει πίστη ότι όντως ειπώθηκαν φράσεις που αποδίδονται στον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όταν αυτός εισέβαλε έξω φρενών στο γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή.

Εν πάση περιπτώσει, όλοι γνωρίζουν ότι σε στιγμές έντασης συχνά λέγονται πράγματα που υπερβαίνουν τα όρια της ευπρέπειας. Το ζήτημα όμως δεν είναι αν πραγματικοί ή κατά φαντασίαν ωτακουστές αποδίδουν αξιόπιστα φράσεις που ελέχθησαν. Αυτό είναι δευτερεύον ζήτημα. Το κύριο θέμα είναι άλλο. Αυτή η κόντρα Βενιζέλου - Παπανδρέου θα οδηγηθεί στα άκρα, θα έχει συνέχεια με πολιτικές συνέπειες ή απλώς πρόκειται για λήξαν επεισόδιο; Αυτό θα το αποδείξει μόνο η πράξη. Στα μεγάλα κόμματα, τέτοιες εκρήξεις οδηγούνται σχεδόν πάντα σε συμβιβασμούς, επιφέροντας αδιάφορες για τους εκτός κόμματος εσωτερικές αναδιατάξεις δυνάμεων. Ακόμη και στις περιπτώσεις όμως που τέτοιες εσωτερικές αντιπαραθέσεις οδηγούν σε καρατόμηση πολιτική κάποιου από τους εμπλεκόμενους, οι αναταράξεις στα μεγάλα κόμματα είναι συνήθως ασήμαντες και παροδικές. Στα μεγάλα κόμματα.

Στα μικρά κόμματα όμως, στα οποία κατατάσσεται πλέον από πλευράς εκλογικού ποσοστού το ΠΑΣΟΚ μετά το 13,18% του Μαΐου 2012 και το 12,28% του Ιουνίου του ίδιου έτους στις βουλευτικές εκλογές -ποσοστό που ενδέχεται να γίνει μονοψήφιο στις ευρωεκλογές του Μαΐου- τα πράγματα είναι διαφορετικά. Συχνότατα οι κρίσεις αυτές στα μικρά κόμματα προσλαμβάνουν σαρωτικές διαστάσεις που καταλήγουν στην εξαφάνιση των κομμάτων αυτών από τον πολιτικό χάρτη. Το ΠΑΣΟΚ περιδινείται σε υπαρξιακή κρίση. Ανήκει αμετάκλητα στο παρελθόν το κόμμα-πυλώνας του κομματικού συστήματος, οπότε κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν θα υπερισχύσει στο ΠΑΣΟΚ του σήμερα η ψυχολογία των «πολιτικών φυλάρχων» ή η κυβερνητική του κουλτούρα. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί το δεύτερο. Αν πάντως η σύγκρουση Βενιζέλου - Παπανδρέου κλιμακωθεί με διαγραφές κ.λπ., η ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά ακόμη και πριν τις ευρωεκλογές δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.

Δική μας, προσωπική εκτίμηση είναι ότι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο ΠΑΣΟΚ θα λάβει χώρα από τη νύχτα των ευρωεκλογών και στη βάση των εκλογικών αποτελεσμάτων του κόμματος που θα έχουν σημειωθεί. Η σύγκρουση πάντως είναι πολύ σοβαρή. Το γεγονός ότι αυτή τη φορά το βάρος της διαφωνίας στη Βουλή δεν το ανέλαβε κάποιος γνωστός ή άγνωστος βουλευτής, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Απόστολος Κακλαμάνης, ένας πρώην πρωθυπουργός και ένας επί μακρά σειρά ετών πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης και την πιθανή σφοδρότητα της εσωκομματικής σύγκρουσης που θα ακολουθήσει.

Το γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν τόλμησε να διαγράψει αμέσως τον Γ. Παπανδρέου και τον Απ. Κακλαμάνη, ορθώς εκτιμώντας ότι αυτό θα συνεπέφερε την αναπότρεπτη άμεση ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά, υποδηλώνει τις δυσκολίες καθυπόταξης πλέον της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Πολύ σωστά αναλύει ο αρθρογράφος το περιστατικό ,που συνέβη στην βουλή μεταξύ Παπανδρέου κα Βενιζέλου ,κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Το ΠΑΣΟΚ μετά τις Ευρωεκλογές δεν θα υπάρχει και η κυβέρνηση Σαμαρά θα κινδυνεύει να χάσει την εξουσία και από το αποτέλεσμα που θα έχει από τις ευρωεκλογές. Υπάρχουν και στην ΝΔ δελφίνοι που περιμένουν τα αποτελέσματα για να αρχίσουν δράση.Η ζωή της σημερινής κυβέρνησης έφθασε στο τέλος της ,δεν σώζεται πλέον.Μετά τις ευρωεκλογές δεν ξέρουμε και τις εξελίξεις στην ΕΕ.διότι θα υπάρχει γενικά ψήφος διαμαρτυρίας για την σημερινή λιτότητα που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και μάλιστα στον νότο που υποτιμήθηκε η οικονομία γύρω στο 35% για να σωθεί το ευρώ.Πάντως φαίνεται πως εάν δεν συμφωνήσουν οι εταίροι για υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ,τότε κινδυνεύει κάποια χώρα του νότου να φύγει από την ευρωζώνη και να γυρίσουν όλοι μαζί στα παλιά εθνικά νομίσματα για να μπορέσουν να σωθούν, διότι κινδυνεύουν από αφανισμό και διάλυση του πρωτογενούς τομέα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξυπνάτε !
    Πάμε για αλλα κόλπα .
    Οι εκλογές ΔΕΝ ελεύθερωνουν .
    Δεν υπήρχε ΠΟΤΕ ΠΑΣΟΚ ΝΔ κτλ . Μια συμμορία ήταν και ειναι όλοι τους και μόνο οι πολίτες - οπλίτες μπορούν να τους θάψουν τόσο βαθυα όλους τους μεταπολιτευτικους πιθηκους , που ποτε κανείς να μην βρει ούτε ενα κόκκαλακι απο δαύτους .
    Ολα τα αλλα ειναι για χεσμενους βολεμενους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]