Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

24 MiG-35s αγοράζει η Αίγυπτος

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Από ότι διαφαίνεται, η χώρα των φαραώ, έχει αποκτήσει τεράστια γεωπολιτική σημασία για τις δύο υπερδυνάμεις. Η γεωγραφική θέση της χώρας αυτής, το κανάλι του Σουέζ, τα 80 εκατομμύρια κάτοικοι, τοποθετούν την Αίγυπτο «ψηλά» στην ατζέντα, των ΗΠΑ και Ρωσίας.

Από την μία πλευρά, ξαφνικά, οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν συμφωνία, που «λιμνάζει» από την εποχή της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι και αφορά την προμήθεια 10 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64D APACHE Longbow και σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία, για την προμήθεια 24 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών MiG -35s με την χώρα αυτή.

Την είδηση μετέφερε το ισραηλινό κανάλι 2, επικαλούμενο επίσημες πηγές σε Μόσχα και Κάιρο.
Εάν επιβεβαιωθεί η είδηση αυτή, θα πρόκειται για πώληση ενός ιδιαίτερα εξελιγμένου μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο σημειωτέων, «δεν πωλείται» σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι, αντιπροσωπεία ρώσων συμβούλων, βρίσκεται στο Κάιρο, σε συναντήσεις για το θέμα αυτό με αιγύπτιους αξιωματούχους.

Οι πληροφορίες που υπήρχαν από τον Φεβρουάριο του 2014 και αφορούσαν την επίσκεψη στην Μόσχα του Στρατάρχη Αλ Σίσι, για το ζήτημα του αμυντικού εξοπλισμού από την Ρωσία, αφορούσαν την αγορά ενός αριθμού αεροσκαφών MiG - 29, ελικοπτέρων Mi - 35 και άλλο υλικό, αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις. Μάλιστα το πρακτορείο RIA Novosti αναφέρονταν στην Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως τους χρηματοδότες αυτής της αγοράς, σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι. Τώρα, πότε προέκυψε το θέμα πώλησης στην αιγυπτιακή αεροπορία υπερσύγχρονων αεροσκαφών MiG -35s, δεν είναι γνωστό.

Ο χρόνος παράδοσης των MiG -35s στην Αίγυπτο, δεν έχει γίνει ακόμη ανακοινώσιμος και προφανώς αυτό θα γίνει μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας. Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε αναμονή για την παραλαβή 100 νέων μαχητικών αεροσκαφών MiG-35s, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν το 2016, σύμφωνα με έκθεση του διεθνούς αμυντικού πόρταλ Jane’s defense την περασμένη εβδομάδα.

Η πώληση στην Αίγυπτο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα σημαντικό «πλήγμα» για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει αγωνιστεί για την αντιμετώπιση της ρωσικής παρέμβασης στην Ουκρανία, αναφέρει το άρθρο. Στρατιωτικός Αναλυτής του ισραηλινού καναλιού 2, περιέγραψε την αγορά αυτήν ως μια πιθανή περίπτωση κατά την οποία ο «Ομπάμα χάνει την Αίγυπτο από τον Πούτιν».

Οι ΗΠΑ, οι οποίες αποστέλλουν ετησίως πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, αμυντική βοήθεια προς την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ με το Ισραήλ, έχουν προμηθεύσει το μεγαλύτερο ποσοστό του στρατιωτικού υλικού του αιγυπτιακού στρατού από το 1979.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον απείλησε να διακόψει την χρηματοδότηση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, υπό την ηγεσία του αιγύπτιου ΑΓΕΕΔ Στρατάρχη Abdel Fattah el – Sissi, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία από τον Mohammed Morsi τον περασμένο Ιούλιο.

Η χώρα έχει προγραμματίσει να διεξαχθούν εκλογές τον επόμενο μήνα, με τον Σίσσι να θεωρείται ως σίγουρος νικητής.

Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού στρατού σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζεται από εκατομμύρια αιγυπτίους, που επιθυμούσαν την εκδίωξη της κυβέρνησης των ακραίων ισλαμιστών και αριστερών που θεωρούσε ότι εκπροσωπεί τα ιδανικά της εξέγερσης του 2011.

Ο μοναδικός αντίπαλος του Σίσι είναι ο Hamdeen Sabbahi, ο οποίος ήρθε τρίτος στις εκλογές του 2012, και ο οποίος θεωρείται από τους υποστηρικτές του, ως μοναδικός ηγέτης, που αντιπροσωπεύει τις προσδοκίες εκείνων που επαναστάτησαν ενάντια στη δικτατορία του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Σχόλιο: Η απόκτηση υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών MiG-35 από την αιγυπτιακή αεροπορία, αλλάζει την ισορροπία «στον αέρα» στην ευρύτερη περιοχή. Διότι προσδίδει ικανότητα, δύναμη πυρός και σύγχρονη τεχνολογία, στην Αίγυπτο, καθιστώντας την στην αφρικανική ήπειρο τουλάχιστον, την πιο ισχυρή αεροπορική δύναμη. Όσον αφορά το προσωπικό στοίχημα ανάμεσα σε Μπαράκ Ομπάμα κα Β. Πούτιν με «έπαθλο» την Αίγυπτο, ο αγώνας θα έχει «πολλές μάχες» ακόμα.
Το MIG-35 είναι βομβαρδιστικό πολλαπλών στόχων, το οποίο έχει διθέσια τροποποίηση και μπορεί να ανεφοδιάζεται στον αέρα. Εκτός αυτού, διαθέτει ενισχυμένο σύστημα άμυνάς, το οποίο διακρίνεται από αυξημένη μαχητική βιωσιμότητα. Θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη 4η γενιάς στο κόσμο.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]