Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

To γάλα μου το πίνω, σταγόνα δεν αφήνω


53913-118578 ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ


Tης Sophia vs Sophia
Έχω χάσει αρκετά Σαββατοκύριακα από τη ζωή μου μιλώντας στο τηλέφωνο με αλλοδαπούς και ημεδαπούς οδηγούς  βυτίων υγρών τροφίμων, γάλακτος και κρέμα γάλακτος προκειμένου να διαπιστώσω αν κοιμούνταν, που βρίσκονταν, αν πήραν καράβι και από ποιο λιμάνι της Ιταλίας για να υπολογίσω τη διάρκεια του ταξιδιού μέχρι την Πάτρα, δηλαδή  από Τεργέστη (36 ώρες), Ανκόνα (20-24 ώρες), Μπάρι (10-12 ώρες ), Μπρίντεζι (12 ώρες), Βενετία (36-12 ώρες, ανάλογα με τη ναυτιλιακή γραμμή). Περίπου πέντε χρόνια εργασιακής εμπειρίας σε πασίγνωστη γαλακτοβιομηχανία στο τμήμα προμηθειών δεν ξεχνιούνται. Δεν παίζεις με το πρόγραμμα της παραγωγής μιας βιομηχανίας.
Εισαγωγές γάλακτος από Γερμανία, Ισπανία,Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία. Πράκτορες – μεσάζοντες κανονίζουν φορτώσεις  από οργανωμένες μονάδες συγκέντρωσης γάλακτος. Μπορείτε να υπολογίσετε από τα παραπάνω πόσο φρέσκο μπορεί να είναι ένα εισαγόμενο γάλα. Μάλιστα, σε περιπτώσεις ακατάλληλης πρώτης ύλης, αλλοιωμένου προϊόντος, δηλαδή αβαρίας, υπάρχουν σε κάθε βυτιοφόρο καταγραφικό θερμοκρασίας και ο ταχογράφος με τις ώρες του ταξιδιού.

Είναι αλήθεια πως υπάρχουν αρκετές στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ καταγράφηκαν 555 στρεβλώσεις. Πληρώσαμε περίπου 1.750 ευρώ για κάθε στρέβλωση, ιδιαίτερα ακριβά για τα αυτονόητα γνωστά κακώς κείμενα της αγοράς.
Aς ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει νωπό – φρέσκο γάλα. Είναι το γάλα τη στιγμή που αρμέγεται. Το νωπό γάλα είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, αλλά είναι και επικίνδυνο για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, όταν δεν τηρούνται αυστηροί κανόνες και δεν ελέγχεται συνεχώς από το άρμεγμα των ζώων ως την κατανάλωσή του. Το γάλα πρέπει να καταναλώνεται σε όσο το δυνατόν πιο μικρό χρονικό διάστημα από τη στιγμή του αρμέγματος ή να ψύχεται σε ειδικές θερμοκρασίες. Η κατανάλωση άβραστου γάλακτος συνδέεται κυρίως με τον κίνδυνο μετάδοσης μελιταίου πυρετού των ζώων στον άνθρωπο. Μάλιστα, στο FDA  έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά από τη πόση νωπού γάλακτος. Τουλάχιστον, θα πρέπει να υπάρξει βρασμός στους 65  °C .
Eίδη γάλακτος 
Αγελαδινό – κατσικίσιο – πρόβειο
Τύποι γάλακτος 

Νωπό – Πλήρες γάλα: Γάλα στο οποίο δεν έχει προστεθεί η αφαιρεθεί τίποτα με 3,5-5% λιπαρά ανάλογα με τη φυλή της αγελάδας.
Τυποποιημένο ή κανονικό πλήρες γάλα: Γάλα τυποποιημένο σε 3,5 με 4% λιπαρά.
Ημιαποβουτυρωμένο γάλα: Έχει αφαιρεθεί η μισή ποσότητα λίπους. Περιέχει 1,5-1,8% λιπαρά.
Αποβουτυρωμένο (χαμηλών λιπαρών) γάλα: Σχεδόν όλο το λίπος έχει αφαιρεθεί. Περιέχει λιγότερο από 0,5% λιπαρά.
Γάλα με μειωμένη λακτόζη ή γάλα ελεύθερο λακτόζης: Το σάκχαρο του γάλακτος (λακτόζη) έχει μερικώς ή ολικώς απομακρυνθεί προορίζεται για ανθρώπους με δυσανοχή στη λακτόζη.
Ανάλογα με την θερμική  επεξεργασία που έχει υποστεί ένα γάλα διακρίνεται στους εξής τύπους:
Παστεριωμένο γάλα: Γάλα που έχει υποστεί ήπια θερμική επεξεργασία – χαμηλή παστερίωση (72-75 °C για 15-30 δευτερόλεπτα) για να θανατωθούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.
Γάλα UHT (Γάλα υπερυψηλής θερμοκρασίας): Γάλα που θερμαίνεται σε υψηλότερη θερμοκρασία (≥ 135°C για τουλάχιστον 1 δευτερόλεπτο) για να καταστραφούν  οι περισσότεροι μικροοργανισμοί που περιέχει – Γάλα με διάρκειας ζωής αρκετών μηνών εκτός ψυγείου.
Αποστειρωμένο γάλα: Γάλα που υπόκειται σε επεξεργασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (περίπου 110°C για 20-30 λεπτά) για να καταστραφούν όλοι οι μικροοργανισμοί που περιέχει – Γάλα εβαπορέ
Γάλα μακράς διαρκείας: Μικρο-φιλτραρισμένο ή/και επεξεργασμένο με θερμότητα.
H παστερίωση επινοήθηκε από το γάλλο γιατρό Παστέρ απ’ όπου πήρε και το όνομά της. Παστερίωση είναι εκείνη η διαδικασία όπου μέσω ήπιας θερμότητας γίνεται η καταστροφή ή η ελάττωση των βλαστικών μορφών και των μικροοργανισμών.  Η παστερίωση έχει σκοπό την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του προϊόντος, ελαττώνοντας τον αριθμό των παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν αλλοιώσεις σε αυτά. Το προϊόν αμέσως μετά την θερμική επεξεργασία πρέπει να ψύχεται και να συσκευάζεται.
Η παστερίωση μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μετρίου βαθμού θερμική επεξεργασία και δεν μειώνει ούτε τη θρεπτική αξία του γάλακτος ούτε υποβαθμίζει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Η αποστείρωση του γάλακτος σε υπέρ υψηλές θερμοκρασίες άνω των 100ο C (135ο C- 150 ο C) όπως συμβαίνει στο γάλα μακράς διαρκείας και στο εβαπορέ υποβαθμίζει σημαντικά τη θρεπτική αξία του γάλακτος αφού καταστρέφονται ευαίσθητα θρεπτικά συστατικά, όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Β12 και η θειαμίνη.
Το τυποποιήμενο γάλα στην αγορά έχει υποστεί παστερίωση, είναι ξεκάθαρο. Για να επιμηκυνθεί η  διάρκεια ζωής, το γάλα θα πρέπει να υποστεί μεγαλύτερη θερμική επεξεργασία, με αποτέλεσμα να χαθούν κάποια από τα συστατικά του. Ουσιαστικά μιλάμε για γάλα χαμηλής ποιότητας.
eurostat - market milk price copy2
Η τιμή του γάλακτος κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα στην Ελλάδα 0,451 ευρώ το κιλό, ενώ στις υπόλοιπες χώρες υπήρξαν αυξημένες τιμές. Βέβαια, η τιμή του παραμένει υψηλή, 10% παραπάνω από τη μέση τιμή στην Ευρώπη. Ακόμη, κι αν εισάγουμε γάλα επιμερίζοντας τα μεταφορικά κόστη, θα έρθει στην ίδια περίπου τιμή με το ελληνικό.
Στην παρακάτω εικόνα που δημοσίευσε το Έθνος, βλέπουμε τις τιμές λιανικής διάθεσης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
prices-retail
Επισκέφθηκα το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείο Ανάπτυξης. Το πιο φθηνό παστεριωμένο γάλα, είναι αυτό της ιδιωτικής ετικέτας από τις διάφορες αλυσίδες super market, περίπου 0,98 euro το λίτρο. Αυτό μπορεί να είναι είτε εισαγόμενο είτε το φασόν να γίνεται από μια ελληνική γαλακτοβιομηχανία.
Είναι γνωστά το ελληνικό καρτέλ στη γαλακτοβιομηχανία και θα θυμίσω το πρόστιμο μαμούθ των 48 εκατομμυρίων ευρώ στις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες από την επιτροπή ανταγωνισμού το 2007. Να υπενθυμίσω και την κλήση σε απολογία για κακουργηματική εκβίαση σε βάρος κτηνοτρόφων, απέστειλε ο ανακριτής διαφθοράς Σπ. Γεωργουλέας σε στελέχη έξι γαλακτοβιομηχανιών της περιόδου 2004-2006 για την υπόθεση του «καρτέλ στο γάλα». Επίσης, είναι γνωστό και το καπέλωμα των τιμών για τη θέση στο ράφι – ψυγείο, ανεβάζει περίπου την τιμή 30%. Το branded γάλα έχει μεγάλα έξοδα διαφήμισης.
Η λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ εκτός από το γάλα ασχολείται με το γιαούρτι και το ελαιόλαδο. Όσο αφορά το γιαούρτι προτείνει να επιτραπεί η έκφραση επιδόρπιο με τη χρήση σκόνης γάλακτος, της χείριστης πρώτης ύλης εξαιτίας της θερμικής της επεξεργασίας που έχει υποστεί. Μειδιώ ενθυμούμενη τον σεφ Άκη Πετρετζίκη να μας παρουσιάζει παρασκευή σπιτικού γιαουρτιού με γάλα σκόνη σε πρωινή εκπομπή στο Mega channel. Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ επίσης προτείνει να επιτραπεί η πρόσμιξη του ελαιολάδου με σπορέλαια.
Αρκετές κουβέντες κι αναλύσεις χωρίς να εντοπίζουμε τα πραγματικά προβλήματα από ειδήμονες και μη, άσχετους πολιτικούς και αυθεντίες δημοσιογράφους.
  • Ο όρος φρέσκο γάλα είναι καθαρά επινόηση του marketing και παραπλανητική.
  • Ωφελημένοι από τη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι μεγάλες αλυσίδες super – market , μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και πολυεθνικές
  • Ανεξέλεγκτη εισαγωγή γάλακτος από διάφορες χώρες
  • Αφανισμός της ελληνικής κτηνοτροφίας και θέσεων εργασίας
  • Εξαφάνιση της ελληνικής ταυτότητας και των ελληνικών προϊόντων στο όνομα του εξευρωπαϊσμού.
Η χώρα ταλαιπωρείται από τέσσερα χρόνια ύφεσης. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης επικεντρώνεται αποκλειστικά στις ιδιωτικοποιήσεις ή την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η ανάπτυξη στον πρωτογενή  τομέα, γεωργία και κτηνοτροφία, αποτελεί άγνωστη λέξη για τους κυβερνώντες. .
tumblr_n0g633rM941sxe1bso1_500

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]