Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Kante: Το NATO «έριξε» στο Κοσσυφοπέδιο 10 τόνους ουρανίου

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

«Ο ΟΗΕ έκρυψε από τη δημοσιότητα την έκθεση του αρχηγού της Αποστολής χωροταξικού προγράμματος του Παγκοσμίου Οργανισμού, Bakari Kante, στην οποία αναφέρεται ότι το NATO έριξε, το 1999, στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου, κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, σχεδόν 10 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου», αναφέρει ο ιστότοπος Gazetaexpress.

Το κείμενο της ίδιας έκθεσης, υποδεικνύει ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο είχε αρνητική επίδραση στην ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, πράγμα που είχε αρνητικές επιπτώσεις στην διατροφή των πολιτών.
«Σαν συνέπεια αυτού, οι μελλοντικές γενιές είναι εκτεθειμένες σε αυξημένο αριθμό ασθενειών όπως καρκίνο, λευχαιμία καθώς και παραμόρφωση των νεογέννητων παιδιών», αναφέρεται στον ίδιο ιστότοπο.

Ειδικά, ο κ. Kante υπέδειξε ότι εξαιτίας του βομβαρδισμού η φύση στη Σερβία είναι μολυσμένη με επικίνδυνες ουσίες, ανάμεσα στις οποίες η πιο επικίνδυνη είναι η ουσία PCB, η οποία είναι εξαιρετικά καρκινογενής, που προκαλεί ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος. Άλλωστε, η έκθεση για τις τρομερές συνέπειες του βομβαρδισμού της Σερβίας δεν κοινοποιήθηκε ποτέ, όμως, ορισμένα αποσπάσματα της «βγήκαν στο φως της ημέρας» χάρη στον ανεξάρτητο δημοσιογράφο Robert Parson.

«Συγκεκριμένα, ο Parson ανέφερε ότι οι εκθέσεις για τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης των όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο υποβλήθηκαν σε σκληρή λογοκρισία και το περιεχόμενό τους τροποποιήθηκε στα γραφεία του ΟΗΕ», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kosovapress.

Σχόλιο: Η χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου σε βόμβες και πυρομαχικά κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί την κύρια αιτία για τα ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά λευχαιμίας και άλλων μορφών καρκίνου στην περιοχή σήμερα. Ωστόσο καμία επίσημη έρευνα από κανέναν διεθνή οργανισμό δεν έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για να αποδειχθεί ότι η ραδιενέργεια είναι υψηλή και συνδέεται με αυξημένα κρούσματα της επάρατης νόσου. Οι δε μακροπρόθεσμες συνέπειες στο περιβάλλον παραμένουν άγνωστες.
Όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι της περιοχής, οι ζημιές που έγιναν από τον πόλεμο δεν καθαρίστηκαν ποτέ όπως θα έπρεπε. Οι νατοϊκές δυνάμεις χρησιμοποίησαν περίπου 30.000 μικρά και μεγάλα όπλα με εμπλουτισμένο ουράνιο στο Κοσσυφοπέδιο.
Το ΝΑΤΟ διατηρεί ακόμη ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή (KFOR), αλλά δεν επιτηρεί πια τις περιοχές όπου είχαν χρησιμοποιηθεί τα περισσότερα ραδιενεργά πυρομαχικά για να ελεγχθεί η μόλυνση από την ραδιενέργεια. Δυστυχώς οι επιπτώσεις στο πληθυσμό και στους στρατιωτικούς που συμμετείχαν σε αποστολές τις KFOR θα γίνουν γνωστές πολλά χρόνια μετά.




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :


  1. Μήνυμα από τον "ιδιοκτήτη" του ιστολογίου

    Κωνσταντίνος Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας πολίτης που αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι
    ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΡΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ JOHN SWINTON. ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αξιότιμε κύριε.
    Θα σας πω ένα περιστατικό,που με αφορά άμεσα.
    ΠΟΥ όμως, έχει άμεση σχέση με το παρόν,άρθρο.

    Πριν από εφτά χρόνια,η σύζυγος μου,εμφάνισε μυασθένεια gravis.
    Πάντα υποψιαζόμουν,ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό,πάντα σκεφτόμουν γιατί?,έχω κάνει πολλές ερωτήσεις,σε γιατρούς κ.λ.π. Απάντηση καμία.
    Ένα από τα φάρμακα,που παίρνει,είναι το μέστινον.
    Σε όλα τα φάρμακα,ως γνωστόν,οι οδηγίες χρήσεις τους,από ασθενείς,είναι στα Ελληνικά!!!!.
    Στην προκειμένη περίπτωση,δεν υπάρχει μετάφραση,τυχαίο?.
    Η συνέπειες,πάρα πολύ σοβαρές, ΄ένα δε, από τα τρία συμπτώματα,είναι επικίνδυνο,άκρως.
    Συγκεκριμένα,
    Είναι στο αναπνευστικό,φάρυγγα,όπου δεν μπορεί να αναπνεύσει,και το πρόβλημα μεγαλώνει,με αποτέλεσμα,η αντιμετώπιση του,μόνο με χρήση κορτιζόνης,μετριάζεται και ελέγχεται,ως ένα βαθμό.
    Αλλά η κορτιζόνη,είναι αποτελεσματική,δημιουργεί όμως πολλές παρενέργειες.
    Λένε ότι η νόσος,είναι,αυτοάνοση,εγώ λέω ότι είναι ανίατη.
    Τώρα γιατί λένε,ότι είναι αυτοάνοση νόσος, αυτοί το ξέρουν.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]