Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Αμερικανοί φοβούνται ρωσική εισβολή, η Μέρκελ μίλησε με τον Πούτιν

Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να συντηρούν την πίεση στη Μόσχα, με δηλώσεις και τηλεφωνήματα, ελπίζοντας να αναγκάσουν τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρι Πούτιν να αλλάξει τις ειλημμένες, όπως υποστηρίζουν, αποφάσεις του εναντίον της Ουκρανίας. Στο πλαίσιο των πιέσεων η Καγκελάριος της Γερμανίας μίλησε με το Ρώσο ηγέτη.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τόνι Μπλίκεν υποστηριξε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται για περαιτέρω ενέργειες στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου έχουν στρατοπεδεύσει ισχυρές δυνάμεις του ρωσικού στρατού. Ο κ. Μπλίνκεν δεν μάσησε τα λόγια του και εξέφρασε δημόσια όσα έλεγαν υπό καθεστώς ανωνυμιας και ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι.

“Ανησυχούμε βαθιά”, ειπε, “βλέποντας τη μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία. Δημιουργεί τη δυνατότητα να προκληθούν επεισόδια και αστάθεια. Είναι πιθανό ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να εκφοβίσουν τους Ουκρανούς . Είναι πιθανό ότι προετοιμάζονται για να κινηθούν στο έδαφος της Ουκρανίας”.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ενημέρωσαν βουλευτές και γερουσιαστές για τους φόβους που έχουν ότι ο κ. Πούτιν δεν είπε ακόμα τον τελευταίο λόγο στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις μυστικές υπηρεσίες Μάικ Ρότζερς, δημοσιοποίησε μερικές από τις σκέψεις των αξιωματούχων της κυβέρνησης Ομπάμα. Είπε ότι είναι πολύ ανησυχητικά αυτά που συμβαίνουν στα σύνορα με την Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Πούτιν έχει τοποθετήσει όλες τις στρατιωτικές μονάδες που χρειάζεται για να προχωρήσει στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Κάνει ασκήσεις ετοιμότητας. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε επίσης να μεταφέρει δυνάμεις στο νότο με τρόπο που θα μπορούσε να καταλάβει και τη νότια περιοχή μέχρι τη Μολδαβία.

Είναι φανερό επίσης ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στον κ. Πούτιν και τους συνεργάτες του. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ μίλησε με τον Ρώσο ομόλογο του, Σεργκέι Σόιγκου. Ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα εισέλθουν σε ουκρανικό έδαφος. Παρ’ όλα αυτά η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις δήλωσε ότι ο κ. Πούτιν “άλλα μας λέει και άλλα κάνει. Κάνει πάντα το αντίθετο”.

Στις 8 το βράδυ (τοπική ώρα) ο Πρόεδρος Ομπάμα αναχωρεί από το Αεροδρόμιο της βάσης Αντριους για τη Χάγη και στη συνέχεια θα πάει στις Βρυξέλλες και στη Ρώμη. Η πρώτη συνάντηση που θα έχει στο πλαίσιο της συνόδου για τα πυρηνικά, είναι με τον Πρόεδρο της Κίνας, τον οποίο θα προσπαθήσει να πείσει να συνταχθεί με τις θέσεις του. Εχει καλέσει επίσης συνάντηση των 7 πιό αναπτυγμένων βιιομηχανικά χωρών όπου πιστεύεται θα ληφθεί απόφαση για να μην συμμετάσχουν στη συνοδο των G8 που διοργανώνει η Μόσχα στο Σότσι.

Στο μεταξύ: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συνομίλησαν τηλεφωνικά σήμερα και εξέφρασαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου. «Συζητήθηκε η κατάσταση η οποία έχει προκύψει μετά την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία», σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της ρωσικής προεδρίας. «Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία, αμφότερες οι πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση σε σχέση με τη συμφωνία για την εντολή μιας αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ».

Η Ρωσία συμφώνησε την Παρασκευή με τα υπόλοιπα 56 κράτη μέλη του ΟΑΣΕ να σταλεί για έξι μήνες μια αποστολή παρατηρητών στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά επέμεινε ότι η εντολή τους δεν περιλαμβάνει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα αφού οι ψηφοφόροι στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας επέλεξαν την ένταξη της περιοχής στη Ρωσία σε ένα δημοψήφισμα που οι δυτικές κυβερνήσεις κατήγγειλαν ως φάρσα.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας απέρριψε την άποψη της Ρωσίας ότι η εξαίρεση της Κριμαίας από την εντολή της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία αποτελεί έμμεση παραδοχή του Οργανισμού πως η χερσόνησος ανήκει πλέον στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της νέας μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου Αντρέι Ντεστσίτσια δήλωσε ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία αυξάνεται, και κατήγγειλε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της χώρας του. «Αυξάνονται (. . .) έχουν γίνει υψηλότεροι» απάντησε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας ερωτηθείς κατά την διάρκεια μιας εκπομπής του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC για τους «κινδύνους» να ξεσπάσει ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

«Η κατάσταση έχει γίνει πιο εκρηκτική από ό,τι ήταν πριν από μία εβδομάδα», εκτίμησε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο από την ουκρανική πρωτεύουσα. «Αυτή η στιγμή, εάν τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία, στις ανατολικές περιοχές, θα είναι δύσκολο να ζητήσουμε από τους Ουκρανούς οι οποίοι ζουν εκεί να μην αντιδράσουν σε αυτή τη στρατιωτική εισβολή», δήλωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος βεβαίωσε ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας λαμβάνει «όλα τα διπλωματικά και άλλα οικονομικά και χρηματοοικονομικά μέτρα για να σταματήσει τους Ρώσους», προσθέτοντας πάντως ότι η ουκρανική κυβέρνηση «δεν γνωρίζει τι έχει ο [πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν στο μυαλό του και τι θα αποφασίσει».
Χιλιάδες Ουκρανοί διαδήλωσαν σήμερα στο Κίεβο και εξέφρασαν το φόβο ότι η Ρωσία θα επαναλάβει στο ανατολικό τμήμα της χώρας τους την επιχείρηση που εξαπέλυσε στην Κριμαία.

Οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αντρέι Παρούμπι από το βήμα της Μαϊντάν, της πλατείας Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

Ταυτόχρονα όμως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα «τηρεί όλες τις διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό των στρατευμάτων στις παραμεθόριες περιοχές [οι οποίες γειτνιάζουν] με την Ουκρανία».
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου είχε διαβεβαιώσει την 20ή Μαρτίου τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ότι η Μόσχα δεν θα εισβάλει στην ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]