Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η χώρα ενώπιον διεθνούς κρίσης και ο Βενιζέλος μαζεύει… ελιές!

Οι τεράστιες εθνικές ευθύνες του κυρίου Ευάγγελου Βενιζέλου

Γράφει ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος

Αντί ο κ. Βενιζέλος να τρέχει σε «οργανωτικές συνδιασκέψεις» του οριστικά τελειωμένοι ΠΑΣΟΚ, ας προσπαθήσει να εξασφαλίσει την υστεροφημία του προετοιμάζοντας το υπουργείο του για την μεγαλύτερη και πιο σύνθετη διεθνή κρίση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Όπως έχει επισημανθεί ήδη από τη στήλη αυτή, αυτήν τη στιγμή εκτυλίσσεται μία κρίση που αντικείμενο έχει τη μείζονα ανακατανομή ισχύος σε μία περιοχή που ξεκινά από το μαλακό υπογάστριο της ρωσικής Αυτοκρατορίας, περνά από τα Στενά του Βοσπόρου και εκτείνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίκεντρο του σκηνικού είναι ο τεράστιος ενεργειακός πλούτος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς τα μέχρι σήμερα αντλούμενα παγκόσμια αποθέματα μειώνονται.

Ας μην εφησυχάζει η κυβέρνηση ότι η κρίση αφορά και τη χώρα μας. Ίσως θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών ένα μην κομματικό πρόσωπο διακομματικής εμπιστοσύνης, με τεχνοκρατική γνώση και εμπειρία της εξωτερικής πολιτική και των διεθνών σχέσεων, και να εργαστεί προς την κατεύθυνση κυρίως των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους συμμάχους μας.
Με επιτελείο, μάλιστα, πεπειραμένων διπλωματών και στρατιωτικών, που έχουν υπηρετήσει σε καίριες επιτελικές θέσεις και διεθνείς οργανισμούς.
Υπάρχουν τέτοια πρόσωπα και μάλιστα πρόθυμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Μέχρι τότε, ο κ. Βενιζέλος ας αναλογισθεί τις τεράστιες ευθύνες του και ας αποφασίσει ότι δεν θα ασχοληθεί ξανά –τουλάχιστον μέχρι να περάσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η κρίση- με κομματικές «διαδικασίες».
Επίσης, δεν υπάρχει τώρα χρόνος να «εξάγει η Ελλάδα τεχνογνωσία αντιμετώπισης κρίσεων» στην δυστυχισμένη Ουκρανία, που θα δυστυχήσει ακόμα περισσότερο εάν υιοθετήσει τον τρόπο διαχείρισης της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου – Στουρνάρα…
Επίσης, παρέλκουν ταξιδάκια στο Ιράν, «εν όψει αποκλιμάκωσης των πιέσεων» κ.λ.π.

Ο κ. Βενιζέλος ας συνειδητοποιήσει ότι η εξωτερική πολιτική μιάς μικρής χώρας σε περίοδο μεγάλης κρίσης είναι θέμα που υπερβαίνει τις συνταγματολογικές του γνώσεις, την κομματική του εμπειρία και τα ικανότητες αυτοσχεδιασμού που διαθέτει.
Και ας συμβουλευθεί σοβαρούς ανθρώπους σχετικούς με το αντικείμενο, ας προσπαθήσει να βρει έναν κοινό τόπο με την ελάσσονα και την μείζονα αντιπολίτευση, ας στείλει τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις και ας χαράξει δύο – τρία σενάρια εκτάκτου ανάγκης δια παν ενδεχόμενον.

Το κυριότερο: Ας συνεννοηθεί επειγόντως με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, για να συναρτηθεί η εξωτερική πολιτική με την αμυντική διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Διότι, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να βρεθεί απροετοίμαστη γι τα εξής ενδεχόμενα:

Α. Σκηνικό διεθνούς κρίσης τύπου Κούβας ή και χειρότερο, λόγω ρωσικής προσάρτησης της Κριμαίας ή εισβολής της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία

Β. Εμπλοκή μεταξύ Ρωσίας και Τουρκία, λόγω τουρκικού «ενδιαφέροντος» για τους Χαζάρους της Κριμαίας

Γ. Εν μέσω διεθνούς κρίσης, αιφνιδίως εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης της Τουρκίας στο Αιγαίο προς αναζήτηση εξωτερικού εχθρού που θα συσπειρώσει την κατακερματισμένη τουρκική κοινωνία

Δ. Κρίση στο τρίγωνο Κύπρος – Ισραήλ – Τουρκία, μετά από ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ή λόγω ερευνών για φυσικό αέριο.

Σε αυτό το σκηνικό, η Ελλάδα εκπροσωπείται διεθνώς από αρχηγό υπό εξάλειψη κόμματος, που αναζητά εναγωνίως συμμάχους εν όψει Ευρωεκλογών…

Πηγή Kontra News


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]