Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Είπε την αλήθεια για τις κυρώσεις στη Ρωσία ο Ομπάμα

Τυχόν οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα έχουν επιπτώσεις και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όμως συνεχίζονται οι διεργασίες για να «ελαχιστοποιηθούν», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν ποιες κυρώσεις «πιθανόν θα είχαν σημαντικές επιπτώσεις» στη Μόσχα, σημείωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Ρώμη.

«Καμία από αυτές (τις κυρώσεις) δεν θα έχει μηδενική επίπτωση σε εμάς γιατί η Ρωσία είναι μέρος της παγκόσμιας οικονομίας», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εκπονήσουμε κυρώσεις οι οποίες θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στις αμερικανικές εταιρείες ή στις ιταλικές εταιρείες και να μεγιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις τους» σε βασικούς τομείς της Ρωσίας, υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Θα ήταν «ακόμη καλύτερο» αν δεν υπάρξει η ανάγκη για νέες κυρώσεις και η Ρωσία «ακολουθήσει μια πιο σοφή πορεία και δεχθεί την πρόταση της διεθνούς κοινότητα και της ουκρανικής κυβέρνησης» για να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση, εκτίμησε ο Ομπάμα.

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι φοβάται τη διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να οργανώσει όσο το δυνατόν συντομότερα μηχανισμούς υποκατάστασης αυτών των προμηθειών.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις εκπτώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου που έχει κάνει ως τώρα στην Ουκρανία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη: έως και 480 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, από τα 270 δολάρια που ισχύουν σήμερα.

Συμβατικά, η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom μπορεί να αυξήσει τις τιμές της από την 1η Απριλίου και απείλησε να διακόψει τις παραδόσεις εάν η Ουκρανία δεν ρυθμίσει τις εκκρεμείς οφειλές της.

«Πρέπει να πούμε ότι απομένει ελάχιστος χρόνος προκειμένου να οργανώσουμε τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν σε μια επιστολή του στον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

«Εάν δε μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα σύντομα, μπορεί κανείς να προβλέψει ένα νέο “πόλεμο φυσικού αερίου” ανάλογο με εκείνον που ξέσπασε το 2009 με το ίδιο σενάριο, περιλαμβανομένης της πλήρους διακοπής των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία στις χώρες της Δύσης» προσέθεσε ο ίδιος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί ότι θα εξασφαλίσει την παροχή φυσικού αερίου, αντιστρέφοντας τη ροή ορισμένων αγωγών –της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας–, μια διαδικασία όμως που η Γκάζπρομ χαρακτηρίζει παράνομη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ θα συζητήσουν στις 2 Απριλίου στις Βρυξέλλες τους τρόπους να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποπληρώσει το χρέος της στο φυσικό αέριο και να εξασφαλίσουν σε αυτήν την χώρα μια ασφάλεια για τον εφοδιασμό της.

Πηγή Γερμανικό πρακτορείο DPA, Γαλλικό πρακτορείο AFP, ANA-MPA


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]