Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η γερμανική φιλοδοξία που διέσυρε την Ευρώπη

Γράφει ο Μενέλαος Τασιόπουλος 

Στον πυρήνα των ελίτ της Γερμανίας και ειδικά της Βαυαρίας εμπεδώνεται η αντίληψη από το γερμανικό κεφάλαιο ότι η οικονομική δεινότητα που έχει αποκτήσει η Γερμανία με την ευκαιρία της κρίσης που άρχισε το 2008, εντός της ευρωζώνης και της Δυτικής Ενωσης, θα πρέπει να αποκτήσει γεωπολιτικό χαρακτήρα. Οχι άμεσα και όχι επί της καγκελαρίου Μέρκελ, αλλά αμέσως μετά.

Μέχρι σήμερα, έχοντας τη συνδιαχείριση του ευρώ με την υποταγμένη στις διαθέσεις της Γαλλία, έχει αποκτήσει την πολυπόθητη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό γίνεται φανερό με την παρουσία της στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία και το Ιράν. 

Επίσης η Γερμανία, δικαιολογημένα, αποτελεί μία από τις πλέον κρίσιμες παρουσίες στο παγκόσμιο διευθυντήριο του πλούτου: τις G6 και G8, όπου συμμετέχει και η Ρωσία. Τώρα πλέον επιδιώκει κάτι απλό. Την αναβάθμισή της σε γεωπολιτικό επίπεδο, μέσω του σχηματισμού μιας «ιερής συμμαχίας» της Δύσης, που σε στρατιωτικό επίπεδο θα εκφράζεται από το ΝΑΤΟ. Οσο πιο πολύ επεκτείνονται τα όρια του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. τόσο πιο πολύ θα επεκτείνεται και η γερμανική ισχύς.

Το ζητούμενο για τη Γερμανία (ειδικά σε συνθήκες απεμπλοκής των ΗΠΑ από την ευρωπαϊκή ενδοχώρα) δεν μπορεί να είναι άλλο από μια άλλη Γιάλτα. Αλλά τέτοιου τύπου συμφωνίες έρχονται έπειτα από εντάσεις και αναδιανομή των ζωνών επιρροής και οικονομικής εξάρτησης. 

Στην προκειμένη περίπτωση η Γερμανία, έχοντας εξασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια μέσω του απευθείας αγωγού από τη Ρωσία, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να δοκιμάσει έναν πλήρη αποσυντονισμό της Ουκρανίας, μιας τεράστιας περιοχής στην «αυλή της Μόσχας», από όπου περνάνε όλοι οι αγωγοί που τροφοδοτούν την Ευρώπη, αλλά υπάρχει και η κρίσιμη βάση των Ρώσων, που τους εξασφαλίζει την πρόσβαση στη θάλασσα. 
Η Ουκρανία, μια χώρα 45.000.000 κατοίκων, ιστορικά διχασμένη, χαρακτηρίζεται από τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, αλλά και την ισχύ των «ολιγαρχών». Ο Γιανουκόβιτς, εξαρτημένος πολιτικά από τη Μόσχα, ήθελε ταυτόχρονα να συνδέσει τη χώρα με την Ε.Ε., ούτως ώστε να διεθνοποιήσει και επεκτείνει τον παράνομο πλούτο που κατέχουν οι «ολιγάρχες» και να αλλάξει την τάξη ισχύος στο εσωτερικό υπέρ του γιου του και μιας νέας ελίτ.

Οταν αυτός άλλαξε γνώμη, οι ευρωατλαντικοί θεσμοί, με κυρίαρχο παίκτη τη Γερμανία, επεχείρησαν την ένταξη της Ουκρανίας μέσα από το κίνημα των νεοναζί στους δρόμους. 
Αν πετύχαινε το εγχείρημα, την Ουκρανία θα αναλάμβαναν το ΔΝΤ και οι Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ θα επέβλεπε την Κριμαία, ο Πούτιν θα αντιμετώπιζε τη μανία των Ρώσων «εθνικιστών» και η Ρωσία θα αποσταθεροποιείτο. 
Η γερμανική Ευρώπη θα έμπαινε στη Μόσχα, η Gazprom θα έσπαγε σε τέσσερα ή πέντε κομμάτια, τα συσσωρευμένα κεφάλαια θα έφευγαν από τη Ρωσία, το ΔΝΤ θα έμπαινε, η Γερμανία με το German Marshal Fund που επηρεάζει τις επιλογές και τα συμφέροντα στις ΗΠΑ θα κυριαρχούσε οικονομικά στην Ευρώπη -από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια- καθιστώντας το Βερολίνο τον ισχυρό παράγοντα στην Ευρασία απέναντι στην Κίνα.
Όλα έπεσαν στο κενό. Η Ευρώπη διεσύρθη, ο Πούτιν είναι πανίσχυρος και οι Κέρι και Λαβρόφ θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες της «απεμπλοκής», με την Κριμαία σε πρώτη φάση σε απόλυτο ρωσικό έλεγχο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Συμφωνώ με το άρθρο σας ,αλλά νομίζω ότι είναι πολύ γρήγορα για να έχουμε αποτελέσματα στην κρίση της Ουκρανίας.Η ισχυρή πλέον Ρωσία απέδειξε ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και
    εισέβαλε στην Κριμαία ειρηνικά χωρίς σταγόνα αίματος . Μέχρι στιγμής τα πράγματα βαδίζουν καλά για την Ρωσία και άσχημα για την Γερμανία ,ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Μέχρι πότε? Τα πράγματα θα αργήσουν να δείξουν γιατί δημιουργήθηκε η κρίση στην Ουκρανία, Συρία και τι διαστάσεις θα έχει.
    Μήπως σχετίζεται με το Ιράν? Εάν ναι τότε πρέπει να περιμένουμε και άλλα γεγονότα, όπως διαμελισμό Τουρκίας ,που έχει σύνορα με το Ιράν και διέρχονται αγωγοί φυσικού αερίου ,πετρελαίου και τέλος εάν τα γεγονότα τελειώσουν εδώ ,τότε την ήττα θα τη χρεωθεί η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]