Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πιέζουν για τριπλές εκλογές!

Θέλουν συνέχιση του Ελληνικού πειράματος

Του Σωτήρη Σιδέρη

Άμεση εμπλοκή στις πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα μέσω ευθέων υποδείξεων προς την κυβέρνηση, που αποσκοπούν στον έλεγχο των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, έχουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ –και ιδιαίτερα η Γερμανία- που δεν θέλουν να απειληθεί η εξέλιξη του Ελληνικού πειράματος από πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συναντήσεις που έχουν το τελευταίο διάστημα στις Βρυξέλλες Ευρωπαίοι διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες, συνεργάτες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τυ Επιτρόπου Όλι Ρεν και άλλων, έχουν αποκαλύψει ότι εδώ κα αρκετό καιρό πιέζουν τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να προχωρήσει σε τριπλές εκλογές τον Μάιο, δηλαδή να στηθούν και εθνικές κάλπες.

Η ιδέα των τριπλών εκλογών δεν είναι νέα και φυσικά δεν εκπορεύεται μόνο από τους ξένους αξιωματούχους. Η διαφορά με τις συζητήσεις και τα σενάρια που γίνονται στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες έγκειται στο ότι στη δεύτερη περίπτωση εκπονούνται και εκδοχές που προκαλούν ανησυχία και δείχνουν ότι, προκειμένου οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους να υπερασπιστούν τη βουλιμία τους για κυριαρχία και πόρους, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό. Για τις χώρες αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι όπως εκτιμούν, ως ένα βαθμό, έχει διαβρωθεί πολιτικά και ιδεολογικά, διατηρεί ακόμη δυνάμεις που είναι σε θέση να προκαλέσουν πολιτικές ανατροπές που θα απειλήσουν το οικοδόμημα Βερολίνου – Βρυξελλών. Υπό το πρίσμα αυτό, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν «εκτιμήσεις» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε κυρίως μέσω μίας κυβέρνησης συνεργασίας είτε εξαιτίας εξωτερικών πιέσεων θα έχει πολύ περιορισμένη ζωή, υπό την προϋπόθεση ότι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Αν αυτό συμβεί, η επόμενη κυβέρνηση θα είναι και πάλι μνημονιακή, ισχυρή, πλήρως στοιχισμένη με τις σημερινές πολιτικές και το επίσης σημαντικό είναι ότι θα ωθήσει την Αριστερά στο περιθώριο για πολλά χρόνια.

Αναχαίτιση του ΣΥΡΙΖΑ
Κατά συνέπεια, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι οι τριπλές εκλογές είναι ο μόνος τρόπος να αναχαιτιστεί η «προέλαση» του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα με επιτυχία, καθώς σε περίπτωση που γίνουν εκλογές το φθινόπωρο ή και αργότερα θα υπάρξει ανατροπή εις βάρος των δυνάμεων του Μνημονίου και της πολιτικής των μεγάλων χωρών στην Ελλάδα, η οποία δεν θα είναι διαχειρίσιμη ούτε από τη ΝΔ ούτε, φυσικά, από το ΠΑΣΟΚ, καθώς η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εφικτή.
Τα σκαμπανεβάσματα του ΣΥΡΙΖΑ και η σύγχυση που προκαλεί ενίοτε στο λαό, θεωρούν ότι θα του αφαιρέσουν δυναμική στις εθνικές εκλογές αν αυτές γίνουν τώρα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, αν δεν γίνουν τώρα εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ με μικρή ή μεγάλη διαφορά θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, κάτι που θα αποτελέσει ιστορικό γεγονός για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή Αριστερά, και το φθινόπωρο θα εκτιναχθεί η δυναμική του. Η εκλογική νίκη του θα οδηγήσει αναγκαστικά στην καλύτερη προετοιμασία του, κι αυτό θα του προσδώσει μεγαλύτερο ρεύμα. Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένας σκληρός ΣΥΡΙΖΑ ,ε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη των πολιτικών επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, οι ίδιοι παράγοντες των Βρυξελλών που δέχονται συνεχή ενημέρωση από την Αθήνα, θεωρούν αστείες πλέον όλες τις προσπάθειες για ανασυγκρότηση της Κεντρο-αριστεράς, την οποία βλέπουν χρεοκοπημένη ιδεολογικά και πολιτικά, κατά συνέπεια οι οργανωτικές κινήσεις τύπου «Ελιάς» φαντάζουν γραφικές. Οτιδήποτε έχει κορμό το ΠΑΣΟΚ, οτιδήποτε επιχειρείται να εμφανισθεί ως νέο ή κινηματικό ΠΑΣΟΚ ή σοσιαλδημοκρατικό, θα είναι καταδικασμένο για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Διαχείριση του αποτελέσματος
Γι αυτούς ακριβώς τους λόγους η Γερμανία, που μέσω των ινστιτούτων της στην Ελλάδα ενημερώνεται με κάθε λεπτομέρεια για τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, προκρίνει το σχέδιο διαχείρισης μίας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο. Βάσει του σεναρίου αυτού, με το οποίο συμφωνούν και άλλες δυτικο-ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτη δύναμη στις εκλογές του Μαΐου αλλά θα αναγκαστεί να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας με δυνάμεις που δεν είναι αξιόπιστες, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ή η ΔΗΜΑΡ. Η κυβέρνηση αυτή, κατά το ίδιο σκεπτικό, θα είναι ετερόκλητη και θα δυσκολευτεί να αποκτήσει συνοχή και κοινωνική νομιμοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, οι κοινοτικοί παράγοντες διαβλέπουν αστάθεια μίας τέτοιας κυβέρνησης και η βεβαιότητά τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταθεί, μας οδηγεί σε σκέψεις ότι ενδεχόμενη ανατροπή του θα ακολουθήσει είτε τη γνωστή κοινοβουλευτική οδό με την καταψήφιση νόμων είτε θα οφείλεται σε εξωτερικές πιέσεις (που ίσως φλερτάρουν και με την πρόκληση αναταραχής, όπως στην Ουκρανία. Υπό το πρίσμα αυτό, η στάση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων θα είναι ιστορικής σημασίας για την διασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τα σχέδια της Γερμανίας θα βρουν πρόσφορο έδαφος, κάτι που δεν πρέπει να συμβεί.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού εντάχθηκε η προσώρας υποχώρηση(;) της τρόικας -όχι των υπαλλήλων που έρχονται στην Αθήνα, αλλά της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του ΔΝΤ, φυσικά και της Γερμανίας- σχετικά με τις ανάγκες των τραπεζών. Οι ίδιες άριστα ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι, κατά την άποψη της τρόικα, οι ανάγκες των Ελληνικών τραπεζών υπερβαίνουν τα 22 δις, αλλά για λόγους τακτικής –ευρωεκλογές ίσως και εθνικές εκλογές- οδηγήθηκαν στην «προσωρινή λύση», όπως την αποκαλούν, ενός ποσού μεταξύ 6-8 δις, αλλά μετά τις εκλογές θα υπάρξει η παραδειγματική και ίσως τελική συζήτηση για τις τράπεζες και το ελληνικό χρέος.

Το γεγονός ότι εκπονούνται σενάρια δεν είναι νέο στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό. Αυτό που προκαλεί τεράστια ερωτήματα είναι το ότι η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία, η Σουηδία και άλλες χώρες διολισθαίνουν όλο και πιο πολύ στον αυταρχισμό κα στην προώθηση πολιτικών με αντιδημοκρατικές μεθόδους. Έχουν στηρίξει αποφάσεις υποβάθμισης της δημοκρατίας στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη και δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να γίνουν ακόμη χειρότερα, αν κρίνουν ότι διακυβεύονται τα συμφέροντά τους.

Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν μπορεί να προδικάσει ότι τα σενάρια και τα σχέδια μπορούν να εφαρμοστούν ή ότι επισείοντας απειλές θα φοβίσουν λαούς που θέλουν να κάνουν διαφορετικές επιλογές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, όποτε και αν γίνουν, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές και «σκληρές».

Ανησυχητικό, παράλληλα, για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, είναι το γεγονός ότι το Βερολίνο αναμειγνύεται σε όλες τις υποθέσεις της περιοχής και, στο πλαίσιο αυτό, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ή της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και της Τουρκίας, όπως και γενικότερα, δείχνει τις διαθέσεις του για κυριαρχία πέραν της οικονομικής και γεωπολιτικής.
Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες πολιτικές στην εξωτερική πολιτική, δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόσφορο πεδίο παρεμβάσεων εις βάρος της Ελλάδας.
Και αυτό θα γίνει πολύ πιο ορατό το επόμενο διάστημα που θα χρειαστεί συμμαχίες για να διατηρήσει την σταθερότητα στην περιοχή που κλονίζεται όχι μόνο λόγω της έντασης Ρωσίας – Δύσης, αλλά και εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων στην Τουρκία, στο Κυπριακό και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα»



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]