Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κλείνει βίαια ο κύκλος του Ερντογάν...

Ο Ομπάμα «αδειάζει» τον Ερντογάν
«Έχεις διαστρεβλώσει την αλήθεια για τον Γκιουλέν»
Νέα επεισόδια στην Τουρκία με αφορμή τη δολοφονία ενός εφήβου από τις αστυνομικές αρχές
Στην αντεπίθεση περνά ο Γκιουλέν και "καρφώνει" τον Ερντογάν

«Τα παιδιά σας κλέβουν, τα δικά μας σκοτώνονται». Αυτή η φράση, η οποία αναγραφόταν σε συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο του Καρτάλ, απεικονίζει με πιστότητα τη νεοτουρκική πραγματικότητα. Από τη μία τα παιδιά της Τουρκίας πέφτουν νεκρά από τα αστυνομικά πυρά, από την άλλη τα παιδιά του καθεστώτος εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα με τις ευλογίες ων ισχυρών γονέων τους.

Η είδηση θανάτου του Ελβάν Μπερκίν, του 15χρονου που βρισκόταν σε κώμα από τον περασμένο Ιούνιο έπειτα από απευθείας βολή δακρυγόνου που δέχθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, πυροδότησε εκ νέου οργή στη γείτονα, που εκτός από την κοινωνική έκρηξη στροβιλίζεται εδώ και καιρό στη δίνη σκανδάλων (πολιτικών και οικονομικών).
Κι ενώ τα παιδιά της Τουρκίας τραυματίζονται θανατηφόρα στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα σε αρκετές τουρκικές πόλεις, όπως στη Σμύρνη, στη Μερσίνα, στα Άδανα και στην Αττάλεια, με οδοφράγματα να υψώνονται στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύεται δημοσίως «ξοφλημένος» και για τις ΗΠΑ, αφού ο Λευκός Οίκος τον κατηγορεί ευθαρσώς για διαστρέβλωση του περιεχομένου της τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον ίδιο και στον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα (δηλαδή, ο τούρκος πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται επισήμως ως «ψεύτης» από τις ΗΠΑ).

Η τηλεφωνική συνομιλία αφορούσε την έκδοση του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλοτινού συμμάχου του Ερντογάν, ο οποίος στήριζε το Κόμμα Ευημερίας και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι ζήτησε από τον Ομπάμα την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία, με επιχείρημα ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας, και ότι ο αμερικανός πρόεδρος ανταποκρίθηκε «θετικά» στο αίτημά του, απαντώντας: «Έλαβα το μήνυμα»… Μόνο που ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του τούρκου πρωθυπουργού, αποκαλώντας τον «ψεύτη», με ό,τι αυτό σημαίνει -από αυτό το σημείο και μετά- για την στάση των ΗΠΑ απέναντι στον κ. Ερντογάν και το μέλλον του τούρκου πρωθυπουργού…

Όπως εύστοχα είχε σημειώσει η γερμανική Deutche Welle, οι ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και μελών της οικογένειάς του, αξιωματούχων και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής της Τουρκίας, αποκάλυψαν ένα καλά οργανωμένο σύστημα διεφθαρμένης κυβερνητικής εξουσίας. Η δολοφονία του εφήβου Ελβάν Μπερκίν αποκαλύπτει ένα «καλά οργανωμένο σύστημα τυφλής βίας». Ο έφηβος είχε βγει από το σπίτι του για να αγοράσει ένα καρβέλι ψωμί… Το ότι βρισκόταν στον δρόμο, αρκούσε για να γίνει στόχος των «πραιτωριανών» αστυνομικών δυνάμεων του Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες είχαν λάβει την πρωθυπουργική εντολή… «τσακίστε τους»…, ενώ αποκαλύφθηκαν συνομιλίες αστυνομικών οι οποίοι κάνοντας επίθεση στους πολίτες που διαδήλωναν για τον Μπερκίν Ελβάν στο Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, ακούγονται να λένε μεταξύ τους ¨Χτύπα, χτύπα στα μάτια¨...

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»

Σχόλιο ιστολογίου: Ήδη τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, και πριν την τελευταία έκρηξη επεισοδίων, είχαν πέσει στο 38% (δηλαδή μία πτώση της τάξης του 13% από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές) και έχουν αυξανόμενη πτωτική τάση. Με δεδομένο το ότι αναμένεται να αυξηθούν οι αποκαλύψεις γύρω από τις οικονομικές ατασθαλίες γύρω από την οικογένεια Ερντογάν, αλλά εξαιτίας του ήδη καταγγελθέντος δικτατορικού τρόπου άσκησης εξουσίας από τον Ταγίπ Ερντογάν, οι επόμενες δημοσκοπήσεις ανανένεται να είναι κατά πολύ δυσμενέστερες για τον τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα τηρήσει τον ρόλο του για αποχώρηση από την πολιτική εάν χάσει τις δημοτικές εκλογές ή αν θα συνεχίσει να κυβερνά αναμένοντας ένα στρατιωτικό πραξικόπημα με τα ό,ποια επακόλουθα για τον ίδιο και την οικογένειά του. Ο Ερντογάν αποκαλείται "κλέφτης" από τους τούρκους και "ψεύτης" από τις ΗΠΑ κι έτσι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά...

)

Στην αντεπίθεση περνά ο Γκιουλέν και "καρφώνει" τον Ερντογάν

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, αποφάσισε, ύστερα από πολύμηνη σιωπή, να απαντήσει στον υπερφίαλο «σουλτάνο» Ερντογάν, μέσω συνέντευξης του – τυχαία; – στους Financial Times. Ο Γκιουλέν τόνισε ότι για να δασωθεί η τουρκική δημοκρατία απαιτείται η κατάρτιση νέου συντάγματος, το οποίο θα επιβάλει στην όποια τουρκική κυβέρνηση την εφαρμογή ενός κανονιστικού πλαισίου κράτους δικαίου.
Η εμπιστοσύνη που Τουρκία κέρδισε, με δυσκολία, από τη διεθνή κοινότητα, ως μια ισλαμική, αλλά δημοκρατική χώρα, τείνει να εξανεμιστεί, από μια κυβέρνηση, η οποία, ξεπουλά την πρόοδο της χώρας και την προοπτική ένταξής της στην ΕΕ, εξυπηρετώντας ίδια συμφέροντα.
Οι χειρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης έχουν προκαλέσει σοβαρή κριτική από την ΕΕ και τις δυτικές χώρες, γενικότερα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτές περιλαμβάνονται και οι ΗΠΑ. Ο Γκιουλέν στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός κατά του νέου νόμου που πέρασε η κυβέρνηση Ερντογάν, σχετικά με τον έλεγχο του δικαστικού συστήματος της χώρας, γεγονός που καταργεί την διάκριση των εξουσιών, ένα συστατικό δηλαδή στοιχείο της δημοκρατίας.

Επίσης, αναφέρθηκε στις υπερεξουσίες που δόθηκαν πλέον στη ΜΙΤ, τονίζοντας ότι παρόμοιες εξουσίες δίνονται στις μυστικές υπηρεσίες, μόνο από δικτατορικά καθεστώτα. Ο Γκιουλέν, μάλιστα είπε, ότι ο Ερντογάν αντικατέστησε ουσιαστικά τον στρατό, ως κυρίαρχο όργανο της τουρκικής πολικής σκηνής, υπονοώντας ότι στην Τουρκία σήμερα υφίσταται ένα προσωποπαγές, δικτατορικό καθεστώς, το οποίο ασκεί πολιτική διακρίσεων κατά μερίδων του πληθυσμού της χώρας, ελέγχει τα ΜΜΕ, το δικαστικό σύστημα και διώκει πολίτες για τις όποιες πεποιθήσεις τους.
«Αν η τουρκική κυβέρνηση δεν αποδείξει ότι σέβεται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της Δύσης», ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη για την κατάρτιση ενός νέου συντάγματος, «με τη βοήθεια των πολιτών, γιατί το Ισλάμ δεν αντιμάχεται τη δημοκρατία», όπως είπε. Στο νέο σύνταγμα πρέπει, κατά τον Γκιουλέν, να προβάλλεται η προστασία της ζωής και της πολιτικής και θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία και της ελευθερίας της έκφρασης, στο πλαίσιο των ηθικών αξιών του Ισλάμ.
Τάχθηκε δε, ανοικτά, κατά της πολιτικής των διακρίσεων που εφαρμόζεται στην Τουρκία, λέγοντας ότι κάθε πολίτης του τουρκικού κράτους πρέπει να έχει επίσης το δικαίωμα της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Πηγή Defence-Point

Σχόλιο ιστολογίου: Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με όσα ο ίδιος ακολούθησε και υλοποίησε στην πολιτική του σταδιοδρομία, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και στο εξωτερικό. Πρώτον, με την λυκοφιλία με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι ένας μετριοπαθής μουσουλμάνος και σαφέστατα πράκτορας των ΗΠΑ, οι οποίες από την πλευρά τους προωθούν το μετριοπαθές Ισλάμ...! Κατά δεύτερον ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει τις δικές του πρακτικές δημιουργίας προβλημάτων σε άλλες χώρες (μέσω τούρκων πρακτόρων, όπως π.χ. στην Ελλάδα στην Θράκη και στα Δωδεκάνησα). 
Δυστυχώς για τον τούρκο πρωθυπουργό, η προσωπική του ματαιοδοξία αλλά και οι επιλογές που δημιουργήθηκαν μέσα από αυτήν, τον έχουν φέρει αντιμέτωπο με ό,τι χειρότερο θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Κι αυτό, επειδή θεώρησε πως μπορεί να γίνει "χαλίφης στη θέση του χαλίφη", να "απογαλακτισθεί" από τους πέραν του Ατλαντικού προστάτες του και ως αυτόνομος και "ισότιμος" αρχηγός μίας "μεγάλης δύναμης" να μην δέχεται πλέον εντολές από τον Λευκό Οίκο (και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ), οδηγώντας έτσι την Τουρκία στο "ασφαλές λιμάνι" του σκληρού πολιτικού Ισλάμ, μέσα στο οποίο θα χαίρει της εκτίμησης και φροντίδας ισλαμικών κρατών (Σαουδική Αραβία κ.α.). 
Το εγχείρημά του, όμως, ενδέχεται να αποτελέσει βάση στήριξης της μεθεπόμενης ημέρας για την αμερικανική πολιτική στον χώρο της Μέσης Ανατολής, και γι αυτόν τον λόγο η τιμωρία που τον αναμένει θα είναι μέσα στα πλαίσια επαναδημιουργίας ενός "ήρωα του ισλάμ". Αρκεί να δεχθεί ο ίδιος να κάνει υπομονή και να περιμένει την λαμπρή επάνοδό του στην εξουσία (υπό την σαφή εποπτεία του Λευκού Οίκου) και να μην ακολουθήσει τα εγωιστικά "βήματα" του Οτζαλάν... Δυστυχώς όμως, για τον ίδιο, δεν μπορεί να δει την προοπτική αυτή και οδηγεί τον εαυτό του σε ένα σκληρό πολιτικό τέλος, δίνοντας μία ολοκληρωτική μάχη, την οποία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει, αφού τα τρωτά του σημεία δεν είναι μόνο πολλά, αλλά και γνωστά στην πλήρη τους έκταση σε εκείνους που θέλουν να τον αποκαθηλώσουν...

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]