Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί οι ΗΠΑ δεν θα επιτεθούν στην Ρωσία

7 λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν ποτέ πόλεμο για την Ουκρανία 

Γράφει ο Michael Peck

Η Αμερική είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Βέβαια το γεγονός αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για την κρίση Ουκρανία. Ανεξάρτητα από το αν η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, ή αποφασίσει να καταλάβει και την υπόλοιπη Ουκρανία, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εισέλθουν σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία.

Αυτό δεν έχει να κάνει με το αν ο Ομπάμα είναι ισχυρός ή αδύναμος. Οι δύο πρώην Πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ και Ρόναλντ Ρέιγκαν αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα. Οι ΗΠΑ μπορεί να απειλούν με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, αλλά αυτός είναι ο λόγος που η Αμερική ποτέ «δεν θα μπορέσει να δώσει ούτε σκαμπίλι στην Ρωσία πόσο μάλλον να την χτυπήσει με ένα μεγάλο ραβδί».

Η Ρωσία είναι μια πυρηνική υπερδύναμη. Διαθέτει περίπου 4.500 ενεργές πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Αμερικανών Επιστημόνων. Σε αντίθεση με τη Βόρεια Κορέα ή ίσως το Ιράν, του οποίου τα πυρηνικά οπλοστάσια δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές, η Ρωσία θα μπορούσε να καταστρέψει εντελώς τις ΗΠΑ, καθώς και το υπόλοιπο του πλανήτη. Η αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ, με την προϋπόθεση ότι λειτουργεί ακόμη, δεν έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει ένα τεράστιο «ρωσικό κύμα βαλλιστικών πυραύλων».

Στα 46 χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, η Αμερική και η Ρωσία υπήρξαν θανατηφόροι αντίπαλοι. Αλλά ποτέ δεν πολέμησαν. Είχαν όμως τους πληρεξούσιους τους που πολέμησαν για λογαριασμό τους: Κορεάτες, Βιετνάμ, Κεντρική Αμερική, Ισραηλινοί και Άραβες. Ούτε μία φορά αμερικανικές και σοβιετικές δυνάμεις δεν αναμετρήθηκαν στο πεδίο της μάχης ούτε ακόμη κατά την διάρκεια της κρίσης των σοβιετικών πυραύλων στην Κούβα. Επίσης ούτε ο Ομπάμα, αλλά ούτε και ο Πούτιν είναι αρκετά τρελοί για να θέλουν να το πραγματοποιήσουν.

Η Ρωσία διαθέτει έναν ισχυρό στρατό. Βέβαια ο νυν ο ρωσικός στρατός αποτελεί σκιά των σοβιετικών ημερών δόξας, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μια τρομερή δύναμη. Ο ρωσικός στρατός διαθέτει περίπου 300.000 άνδρες και 2.500 άρματα μάχης (με άλλα 18.000 άρματα σε κατάσταση μακράς αποθήκευσης), σύμφωνα με το "Military Balance 2014" από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει σχεδόν 1.400 αεροσκάφη, και το ναυτικό 171 πλοία, εκ των οποίων 25 ανήκουν στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ είναι πιο ικανές από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά δεν μπόρεσαν να το επιδείξουν κατά τη διάρκεια του Ρωσο – Γεωργιανού Πολέμου το 2008. Τα αμερικανικά στρατεύματα απολαμβάνουν καλύτερης εκπαίδευσης, επικοινωνιών, διαθέτουν πλήθος μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αισθητήρων και ενδεχομένως καλύτερων όπλων (αν και τα τελευταία ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως το Τ-50, θα μπορούσε να αποτελέσουν πρόβλημα για την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ). Ωστόσο, ότι είναι καλό αεροσκάφος το Τ–50 ίσως να μην. είναι αρκετό. Ο ρωσικός στρατός δεν αποτελείται από ελαφρά οπλισμένους αντάρτες, όπως οι Ταλιμπάν ή είναι ένας δύσμοιρος στρατός σαν τους Ιρακινούς το 2003. Με προηγμένα όπλα, όπως τα άρματα μάχης T-80, υπερηχητικούς πυραύλους AT-15 Springer, πολλαπλών εκτοξευτές πυραύλων BM-30 Smerch και αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400, οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν αρκετή δύναμη πυρός για να προκαλέσουν σημαντικές αμερικανικές απώλειες.

Η Ουκρανία είναι πιο κοντά στη Ρωσία. Η απόσταση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας είναι 500 μίλια. Η απόσταση μεταξύ Κιέβου και Νέας Υόρκης είναι 5.000 μίλια. Είναι πολύ πιο εύκολο για τη Ρωσία να στείλει στρατεύματα και εφόδια δια ξηράς από ό, τι για τις ΗΠΑ να στείλει δια θαλάσσης ή αέρος.

Ο στρατός των ΗΠΑ είναι κουρασμένος. Μετά από σχεδόν 13 χρόνια πολέμου, οι ένοπλες δυνάμεις της Αμερικής χρειάζονται ένα διάλειμμα. Ο εξοπλισμός τους έχει φθαρεί από τη μακρά υπηρεσία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, το προσωπικό έχει φθαρεί από τις επανειλημμένες αποστολές στο εξωτερικό, όπου εξακολουθούν να υπηρετούν περίπου 40.000 αμερικανοί στρατιώτες εξακολουθούν να αγωνίζονται στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν αρκετά στρατεύματα για αποστολή (στην Ουκρανία). Καθώς θα μπορούσαν εύκολα να πραγματοποιήσουν αποστολή ενισχύσεως από αέρος προς την Ουκρανία, εάν οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ επιτρέψουν την χρήση των αεροπορικών βάσεων τους, καθώς το αεροπλανοφόρο George HW Bush με τα αεροσκάφη 100 αεροσκάφη περιπολεί στη Μεσόγειο. Αλλά σε περίπτωση ενός χερσαίου πολέμου με σκοπό την απελευθέρωση της Κριμαίας ή της υπεράσπισης της Ουκρανίας, υπάρχει μόνο η 173η αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία στην Ιταλία, η 22η μονάδα πεζοναυτών που βρίσκονται στα ανοικτά της Ισπανίας, το 2ο Σύνταγμα Ιππικού στη Γερμανία και η 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία στο Fort Bragg, στην Βόρεια Καρολίνα.

Ενώ οι αμερικανοί αλεξιπτωτιστές μπορούν να εκτελέσουν άλματα μέσα στη ζώνη των συγκρούσεων, οι πεζοναύτες θα έχουν πρόβλημα με την ρωσική άμυνα στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς το 2ο Σύνταγμα Ιππικού θα πρέπει πιθανώς να μετακινηθεί δια ξηράς και μέσω της Πολωνίας στην Ουκρανία. Διαφορετικά, η μεταφορά μηχανοκίνητων ταξιαρχιών μάχης από τις ΗΠΑ θα είναι από υλικοτεχνικής άποψης πολύ δύσκολο εγχείρημα, και θα απαιτούνταν μήνες οργάνωσης για την εκτέλεση μιας τέτοιας αποστολής.

Ο αμερικανικός λαός είναι επίσης κουρασμένος. Κρίμα διότι οι φτωχοί πολιτικοί που προσπαθούν να πουλήσουν στο αμερικανικό κοινό έναν ακόμη πόλεμο, ή κάποια περίπλοκη σύγκρουση σε μια μακρινή χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Ο Neville Chamberlain κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1938 στην Τσεχοσλοβακία δήλωσε: "Τι φρίκη, φανταστικό, απίστευτο είναι ότι θα πρέπει να σκάψουμε χαρακώματα και να προσπαθήσουμε να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες λόγω της φιλονικίας σε μια μακρινή χώρα μεταξύ των ανθρώπων από τους οποίους δεν γνωρίζουμε τίποτα".

Οι σύμμαχοι της Αμερικής είναι κουρασμένοι. Το ΝΑΤΟ έστειλε στρατεύματα για να υποστηρίξουν την αμερικανική εκστρατεία στο Αφγανιστάν, και δεν διαθέτει καμία «δεξαμενή» ανθρώπινου δυναμικού για κάτι άλλο. Η Βρετανία έστειλε στρατεύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και δεν διαθέτει άλλα. Είναι σχεδόν αδιανόητο να φανταστεί κανείς πολίτες της δυτικής Ευρώπης να παρελαύνουν στους δρόμους για να απαιτήσουν την απελευθέρωση της Κριμαίας, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η οικονομία της περιοχής, η οποία θα μπορούσε να σβήσει από τον χάρτη εάν η Ρωσία σταματήσει την εξαγωγή φυσικού αερίου. Όσον αφορά τις στρατιωτικές δυνατότητες, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούσαν να εκδιώξουν τον δικτάτορα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι χωρίς την αμερικανική βοήθεια. Και οι Γερμανοί θα πολεμήσουν ενάντια σε Ρώσους και πάλι; Ας μην πάμε εκεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος είναι αδύνατος. Αν η Ρωσία εισβάλλει στα κράτη της Βαλτικής για να «προστατεύσει» ρωσικές εθνότητες που είναι όμως μειονότητες, «ο κλαυθμός των όπλων θα ακούγονταν και πάλι». Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Τι θα έκανε ο Ronald Reagan σε περίπτωση που οι Σοβιετικοί είχαν εισβάλει στην Δυτική Γερμανία; ο Μπαράκ Ομπάμα θα αντιμετωπίσει περισσότερο ή λιγότερο το ίδιο ερώτημα σε μια κρίση της Βαλτικής, ή εάν μια σύγκρουση στην Ουκρανία έχει διαρροές πάνω σε «συντροφικό μέλος» του ΝΑΤΟ όπως η Πολωνία.

Ωστόσο, η συζήτηση για τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας είναι ακριβώς θέμα προς συζήτηση και εξέταση. Θα μείνουμε σε αυτόν τον τρόπο.

Μετάφραση - Απόδοση ο Γ. Μοτσάκος
Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΑΣ ΘΥΜΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΕΙ "ΕΡΓΑ" ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]