Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πούτιν: Έσχατη λύση η στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία

Ο ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τη Δύση ότι δεν πρόκειται να τραβήξει πρώτος τη σκανδάλη

«Έσχατη λύση» αποτελεί για τη Μόσχα η ανάληψη στρατιωτικής δράσης στην ανατολική Ουκρανία, όπως βεβαίωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθησυχάζοντας τη Δύση ότι δεν σκοπεύει να τραβήξει πρώτος την σκανδάλη.

Απαντώντας εμμέσως στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αναζητεί προσχήματα για να εισβάλει στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη για στρατιωτική βία και υποστήριξε ότι στην Κριμαία έχουν αναπτυχθεί «τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας» και δεν υπάρχει υποκίνηση απόσχισης.

Ενώ ο Πούτιν μιλούσε στη Μόσχα, Ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι ρωσικά πολεμικά πλοία απέκλεισαν την πρόσβαση στα στενά του Κερτς, τη θαλάσσια λωρίδα που χωρίζει την Κριμαία από τη Ρωσία στην Αζοφική Θάλασσα. Σε συνδυασμό με τα προειδοποιητικά πυρά των ρώσων εναντίον Ουκρανών οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στη βάση Μπελμπέκ της Κριμαίας, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά και με την ανακοίνωση ρωσικής δοκιμής βαλλιστικού πυραύλου, οι πληροφορίες ενίσχυσαν τους τόνους της έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, τον οποίο στις ΗΠΑ πολλοί επικρίνουν για αμυντική στάση στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, επανέλαβε πως οι κινήσεις της Μόσχας «δεν είναι σημάδι της ρωσικής ισχύος».
Ο Πούτιν από την πλευρά του αγνόησε τις προειδοποιήσεις του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ από το Κίεβο για κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, τονίζοντας ότι «δεν καθορίζει εκείνος την πολιτική» και είπε ότι ετοιμάζεται για την επικείμενη σύνοδο των χωρών του G-8, παρά το γεγονός ότι πολλοί δυτικοί ηγέτες επιθυμούν την εξαίρεση της Ρωσίας.

Πιο ήπιους τόνους υιοθετεί η Γερμανία, που χαιρέτισε τη δήλωση Πούτιν να μην κινηθεί στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία. Παρά την καθησυχαστική δήλωση, ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι αν χρειαστεί να δράσουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, «η απόφαση θα είναι νόμιμη, αφού έχει τεθεί αίτημα από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς» -η Μόσχα δεν αναγνωρίζει την μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου, αν και η ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση του Αρσένι Γιάτσενιουκ ανακοίνωσε ότι έχουν ξεκινήσει επαφές υψηλού επιπέδου με τη Μόσχα για την επίλυση της κρίσης.

Εξάλλου, για πρώτη φορά στην ουκρανική κρίση παρενέβη η Τουρκία, αφού ο πρωθυπουργός της Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για πολλή ώρα τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Η Τουρκία απαιτεί την προστασία της μικρής μειονότητας των τουρκοφώνων Τατάρων στην Κριμαία.

Χαμήλωσαν οι τόνοι για τη Μόσχα σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Τακτική χαμηλών τόνων με αποφυγή δηλώσεων για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας κρατούν τις τελευταίες ώρες στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. σχετικά με την ουκρανική κρίση. Χθες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων των 28 κρατών – μελών του ΝΑΤΟ το κλίμα ήταν συγκρατημένο, δεν ακούστηκαν οι ακραίες θέσεις χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ εναντίον της Ρωσίας. Αντίθετα, από τις δηλώσεις του γ.γ. της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Άσμουσεν, αλλά και από την απόφαση να συναντηθούν σήμερα με τον ρώσο πρέσβη στις Βρυξέλλες, φάνηκε καθαρά ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ επιλέγουν σε αυτή τη φάση μία πολιτική διαλόγου.
Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εξέλιξη που έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρω-ατλαντικής περιοχής.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ σκοπεύει να εντατικοποιήσει την εν εξελίξει και αυστηρή αξιολόγηση των επιπτώσεων αυτής της κρίσης για την ασφάλεια της Συμμαχίας.

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο Ε.Ε., ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, προετοιμάζει την έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών για (αύριο) την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετάσχει και ο ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ. Είναι προφανές ότι στην παρούσα φάση πολλές χώρες, με επικεφαλής την Γερμανία, δεν επιθυμούν συζήτηση για κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φραν Βάλτερ Στάϊμαγερ θεωρεί ότι εάν ληφθούν μέτρα κατά της Ρωσίας, αυτομάτως θα διακοπεί ο δίαυλος επικοινωνίας που υπάρχει με τη Μόσχα.

Καταστροφικές για την Ευρώπη πιθανές κυρώσεις από τη Μόσχα
Στην αντεπίθεση πέρασε χθες η Ρωσία, αναφορικά με έναν πιθανό οικονομικό πόλεμο και την απειλή των κυρώσεων για τις οποίες έκανε λόγω η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στη συνέντευξη που παρεχώρησε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε τις χώρες που σκέφτονται αν επιβάλουν κυρώσεις, ότι αυτές είναι που θα πληγούν πρώτες. «Εάν μας επιβάλουν κυρώσεις, θα τους επιβάλουμε κι εμείς, άρα θα πρέπει να το ξανασκεφτούν», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν θα αναγνωρίσει καμία εκλογική διαδικασία και ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεχίσει να δανείζει χρήματα στην Ουκρανία, αλλά η Δύση του ζήτησε να σταματήσει προσωρινά τη χρηματοδότηση μέχρι να συμφωνηθεί δάνειο από το ΔΝΤ.

Με βάση τα δεδομένα, ένας οικονομικός πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας είναι πολύ δύσκολο να γίνει λόγω της αλληλεξάρτησης που έχουν οι δύο πλευρές. Αν όμως δεν επικρατήσουν η λογική και η διπλωματία, η απάντηση της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην Ευρώπη. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει η Citi.

Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι σοβαρότερη από ό,τι η αντίστοιχη παλαιότερη της Γεωργίας και ο εμφύλιος στη Συρία. Η κλιμάκωση της έντασης, σύμφωνα με τη Citi, αυξάνει το ενδεχόμενο επιπλοκών στις εμπορικές σχέσεις Ρωσίας – Δύσης, ενώ ενδεχόμενο εμπορικού εμπάργκο κατά τις Ρωσίας θα υπονομεύσει τις προσπάθειες της ευρωζώνης να σταθεροποιήσει την οικονομία της.

Η Ρωσία καλύπτει το 31% των αναγκών της Ε.Ε. για φυσικό αέριο, το 27% σε πετρέλαιο και το 24% σε άνθρακα. Σε δύσκολη θέση κινδυνεύει να βρεθεί η Γερμανία, σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse, αν κλιμακωθεί η κρίση μεταξύ Δύσης και Μόσχας, καθώς 6.000 γερμανικές επιχειρήσεις έχουν σημαντικές εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία. Επιπλέον, το 50% των γερμανικών εισαγωγών πετρελαίου προέρχεται από την Ρωσία.

Χθες συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επάρκεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία…

Πηγή εφημ. «Ελεύθερος Τύπος»



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]