Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ουκρανία: Σε γενική επιστράτευση οι ένοπλες δυνάμεις

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


Σε γενική επιστράτευση και παράλληλα σε πλήρη ετοιμότητα ο ουκρανικός στρατός από χθες το βράδυ. Την απόφαση αυτή πήρε το Σάββατο το βράδυ, 1η Μαρτίου, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, αναφέρει η ουκρανική εφημερίδα «правда», με αναφορά της στον πρόεδρο του κοινοβουλίου (Verkhovna Rada) της Ουκρανίας, Alexander Turchinov.

Επίσης ο ουκρανικός στρατός, κατέλαβε και «ασφάλισε» τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, τα αεροδρόμια και άλλα στρατηγικά σημεία και υποδομές της χώρας. Η απόφαση αυτή ελήφθη, λόγω της κατάστασης της χώρας που ευρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες «υπό εν δυνάμει επίθεση». «Σε περίπτωση άμεσης στρατιωτικής επίθεσης από τη Ρωσία θα εκτελεσθεί ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης», δήλωσε ο Turchinov.

Ωστόσο ο Turchinov κάλεσε τους Ουκρανούς να «ξεχάσουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις». «Είμαστε όλοι Ουκρανοί, πρέπει να ενωθούμε γύρω από το κράτος για να αποφύγουμε τις προκλήσεις, τις λεηλασίες, τα λιντσαρίσματα, διατηρώντας παράλληλα την πίστη και την ενότητα μας», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος.

Ο υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Tenyukh δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι σε θέση να εκπληρώσουν εις το ακέραιο το συνταγματικό καθήκον τους. Το ηθικό των αξιωματικών, Οπλιτών είναι υψηλό, δήλωσε ο ίδιος. Ο Tenyukh δήλωσε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις του Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων της Ουκρανίας με τον εκπρόσωπο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Κριμαία θα έχουν αίσιο τέλος. «Νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές αύριο θα οδηγήσουν σε εξομάλυνση της κατάστασης στην Κριμαία, σε γενικές γραμμές», τόνισε ο ουκρανός αξιωματούχος.

Νωρίτερα το Σάββατο, το Συμβούλιο της ρωσικής Ομοσπονδίας εξουσιοδότησε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει την διεξαγωγή επιχειρήσεων των ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος για την προστασία των πολιτών της Ρωσίας, που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και άλλα κράτη μέλη του Σ.Α του ΟΗΕ να βοηθήσουν προκειμένου να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όπως μεταδίδει το Reuters ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να συσκεφθεί με τους επιτελείς της εθνικής ασφαλείας της χώρας προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις και να συζητήσει πιθανές πρωτοβουλίες που μπορεί να λάβει.

Σχόλιο: Σημειώνεται ότι από προχθές ο Ομπάμα προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία. Η Δύση πάντως έως τώρα παρατηρεί αμήχανη χωρίς να δύναται όπως φαίνεται να αντιδράσει…




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]