Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν φίλοι, αλλά συμφέροντα

Γράφει ο Πέτρος Τρουπιώτης

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι αρκετά δύσκολη, αλλά και πολύπλοκη παράλληλα. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και λόγω των αντικειμενικών ζητημάτων που υπάρχουν στον πληθυσμό της μεγάλης αυτής χώρας, η κατάσταση είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να εξομαλυνθεί γρήγορα.
Και δεν μπορεί να εξομαλυνθεί γρήγορα, για μία σειρά ακόμα λόγων, όπως είναι η μεγάλη διαφορά που έχουν οι «κοινωνικές τάξεις» στη χώρα, διαφορά οικονομικά τεράστια.
Καθώς, επίσης, δεν μπορεί να εξομαλυνθεί γιατί τόσο η προηγούμενη ηγεσία, όσο και μεγάλο μέρος αυτής που θέλει να έρθει στην εξουσία είναι το ίδιο φαύλες…

Βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά σε ένα περίεργο και πολύπλοκο πρόβλημα που όχι μόνο δεν μπορεί να λυθεί εύκολα, αλλά δεν είναι και καθόλου εύκολο σε κάποιον να πάρει τη θέση της μίας ή της άλλης πλευράς. Είτε το δει με πολιτικά – διπλωματικά κριτήρια, είτε με κριτήρια «ηθικής».

Γι αυτό, είναι μάλλον επιπόλαιοι είτε όσοι φωνάζουν για τους «κακούς Ρώσους» που θέλουν να επέμβουν σε άλλο κράτος, είτε όσοι διαμαρτύρονται για τη «δυτική εισβολή» στην Ουκρανία.

Πέρα όμως από όλους αυτούς που έχοντας στο μυαλό τους «κουτάκια», φωνάζουν στη χώρα μας υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, υπάρχει και κάτι άλλο το οποίο δεν φαίνεται να λαμβάνουμε καθόλου υπόψη μας ως χώρα.
Τουλάχιστον όλοι αυτοί που φωνάζουν για «κυρώσεις από την Ε.Ε. στη Ρωσία εδώ και τώρα»…

Προφανώς όλοι αυτοί οι φωνασκούντες , δεν έχουν καν σκεφτεί τι ακριβώς θα συμβεί αν για παράδειγμα η Ε.Ε. αποφασίσει να πάρει σκληρά οικονομικά μέτρα κατά της Μόσχας, προκειμένου να την πιέσει να κάνει πίσω στα της Ουκρανίας.

Για παράδειγμα, ένα από τα μέτρα μπορεί να είναι η διακοπή της άδειας που έχει δώσει στη χώρα μας να χορηγεί με διαδικασίες εξπρές βίζα σε ρώσους τουρίστες.
Αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, μία και τα τελευταία χρόνια το τουριστικό κύμα από τη Ρωσία είναι αυξανόμενο και με αρκετό χρήμα σε πολλές περιπτώσεις.
Όπως, επίσης, μπορεί να υπάρχει ζήτημα με το θέμα των εμπορικών συναλλαγών, αλλά και ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε Ρωσία και Ουκρανία.

Είναι βέβαιο, επίσης, ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει μεγάλο θέμα με την πιθανότητα ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ζήτημα που προχωρά γρήγορα τους τελευταίους μήνες.
Αν υπάρξει εμπάργκο στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα έχουμε μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα σε βιομηχανίες.

Δείτε όμως το θέμα και γεωπολιτικά…
Μία καταδίκη της Μόσχας και μία Ουκρανία στραμμένη εντελώς προς την Ε.Ε. (μετά τα τελευταία γεγονότα μάλιστα θεωρείται πολύ πιθανή εξέλιξη, αν όχι βέβαιη) θα οδηγήσει τη Μόσχα σε απομόνωση.
Κάτι τέτοιο κάνει αυτόν που απομονώνεται να γίνεται πιο επιθετικός.
Με τη σειρά του, λοιπόν, κάτι τέτοιο δημιουργεί την ανάγκη να βρεθεί ισχυρός σύμμαχος στην περιοχή από τη Δύση. Που σημαίνει αυτόματα αναβάθμιση και πάλι της πολύ κοντινής Τουρκίας. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το εσωτερικό της γειτονικής μας χώρας, αλλά και για τις σχέσεις της με τη χώρα μας…

Ας μην βλέπουμε, λοιπόν, τα πράγματα με παρωπίδες, αλλά από την πλευρά των ελληνικών συμφερόντων.
Κάτι που γνωρίζουν οι Αμερικανοί που στη σχολή των διπλωματών τους έχουν σε περίοπτη θέση «οδηγία» που λέει: «Δεν υπάρχουν φίλοι, υπάρχουν συμφέροντα»…

Πηγή «Χρηματιστήριο»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]