Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λαβρόφ: Ας αφήσουν στην άκρη οι δυτικοί τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα


Δεν φεύγουν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία 

Να βάλει στην άκρη τα γεωπολιτικά της συμφέροντα και να υποστηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ του Προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης καλεί την Δύση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται στη Γενεύη και αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν.



Οπως είπε ο Λαβρόφ, κύριο μέλημα της Μόσχας είναι η προστασία των Ρώσων πολιτών στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία είναι απαραίτητη «μέχρι να ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση».
Απαντώντας στις επικρίσεις, τόνισε ότι οι δυτικές χώρες οφείλουν να ζητήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Κίεβο και προβλέπει την αλλαγή του Συντάγματος και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Δύση πρέπει να παραμερίσει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα και να σκεφτεί πρώτα τον λαό της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε επίσης τις απειλές για «κυρώσεις» και «μποϊκοτάζ» εναντίον της χώρας του, καθώς η Μόσχα έχει δεχθεί την προειδοποίηση ότι ενδέχεται να χάσει την έδρα της στο τραπέζι της Ομάδας των 8 πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του κόσμου (G8), αν συνεχίσει τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.
«Όσοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την κατάσταση ως επίθεση και απειλούν με κυρώσεις και μποϊκοτάζ είναι οι ίδιοι που συστηματικά ενθαρρύνουν την άρνηση του διαλόγου και τελικά υποκίνησαν την πόλωση της ουκρανικής κοινότητας», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.
Κατηγόρησε εξάλλου τις νέες ουκρανικές αρχές ότι επιτίθενται στις μειονότητες που ζουν στη χώρα.

«Οι εξτρεμιστές εξακολουθούν να ελέγχουν τις πόλεις. Αντί αυτών που υποσχέθηκαν, σχημάτισαν μια κυβέρνηση νικητών. Μια απόφαση ελήφθη στη Ράντα (το ουκρανικό κοινοβούλιο) να περιοριστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Λέχθηκε ότι πρέπει να τιμωρηθεί η ρωσική γλώσσα. Οι νικητές έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τους καρπούς των νικών τους για να καταφερθούν εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη δημιουργία «μονάδων αυτοάμυνας» για «την προστασία του λαού», ενώ δικαιολόγησε τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία λέγοντας ότι είναι καθήκον της Μόσχας να προστατεύσει τη ρωσική μειονότητα από τους ουκρανούς εθνικιστές. «Είναι θέμα υπεράσπισης των πολιτών και των συμπατριωτών μας και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως του δικαιώματος στη ζωή», σημείωσε ο Λαβρόφ.

Επιτέθηκε επιπλέον κατά των Ουκρανών ακτιβιστών, τους οποίους παρομοίασε με τους Σύρους εξεγερμένους, επισημαίνοντας ότι «είναι απολύτως σημαντικό να αποστασιοποιηθούμε από τους εξτρεμιστές που προσπαθούν παράνομα να αναλάβουν τον έλεγχο της κατάστασης, τροφοδοτώντας τη βία και την τρομοκρατία».

Ο Λαβρόφ είπε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι αυτή η αποστασιοποίηση και η αρχή της μη υποστήριξης της αλλαγής καθεστώτος δια της βίας μπορεί να εφαρμοστεί στη Συρία, την Ουκρανία και άλλες χώρες.

Μπαν Κι-Μουν: Να αποφύγει η Μόσχα τις προκλητικές πράξεις και δηλώσεις
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε από τη Ρωσία να αποφεύγει πράξεις ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κρίση στην Ουκρανία και αντίθετα να επιδιώξει τον διάλογο με τις αρχές στο Κίεβο, ενώ έκανε έκκληση να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

«Είναι θεμελιώδες να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός και η διατήρηση της ανεξαρτησίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Είναι ύψιστης σημασίας να αποκατασταθεί η ηρεμία και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις αμέσως μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε ο Μπαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη λίγο πριν την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με θέμα την ουκρανική κρίση.

«Ζητώ από τη Ρωσία να αποφύγει οποιαδήποτε πράξη ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση και αντίθετα να συνομιλήσει εποικοδομητικά και με ειρηνικά μέσα με την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Μπαν.
Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημείωσε ότι ο αναπληρωτής του Γιαν Έλιασον, ο οποίος μόλις έφτασε στο Κίεβο, «θα μεταφέρει το ίδιο μήνυμα στις ουκρανικές αρχές».

«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία»
Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία και το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν για μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία έχει στόχο πρωτίστως να δείχνει τη σοβαρότητα των προθέσεων του Κρεμλίνου, δήλωσε, νωρίτερα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν.

"Η Ρωσία δεν θέλει τον πόλεμο με την Ουκρανία. Είμαι πεπεισμένος ότι ουδείς στη Ρωσία θέλει τον πόλεμο. Είμαστε κατά της χρήσης μιας τέτοιου είδους ορολογίας όταν συζητούμε για τις σχέσεις με την Ουκρανία που είναι πολύ κοντά μας", είπε ο Καρασίν το βράδυ της Κυριακής, σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Rossia 1.
Παράλληλα, επέκρινε τις χώρες της Δύσης που απείλησαν να αποκλείσουν τη Ρωσία από τη G8.

"Θα υποστηρίζουμε όλες τις δυνάμεις του τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων, πολλώ δε μάλλον όταν από τις σχέσεις αυτές εξαρτάται η σταθερότητα στην Ευρώπη. Οι πολιτικοί της Δύσης πρέπει να το κατανοήσουν αυτό", τόνισε ο Καρασίν.

Όσον αφορά την απόφαση του ρωσικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) να επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν στην Ουκρανία "πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή θα επαναφέρει τη λογική σε πολλά πρόσωπα και θα δείξει τη σοβαρότητα των προθέσεων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας", υπογράμμισε.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής, επίσης απέρριψε την εκδοχή του πολέμου. "Δεν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος μεταξύ μας. Είμαστε αδελφοί λαοί", τόνισε στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η Μόσχα θα αποφασίσει μέχρι το τέλος της ημέρας, αν θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Κριμαία της Ουκρανίας. «Εξετάζουμε το θέμα της οικονομικής υποστήριξης», δήλωσε ο Σιλουάνοφ στη διάρκεια ενός συμβουλίου μεταξύ του ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ και των αντιπροέδρων της κυβέρνησης.

«Γίνονται διαβουλεύσεις, θα υποβάλουμε μια συγκεκριμένη πρόταση μέχρι το τέλος της ημέρας», πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσό




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]