Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Δύση πιέζει την Σερβία να συνταχθεί στο μέτωπο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Η σερβική κυβέρνηση καλείται να συνταχθεί υπό τη μορφή δήλωσης από κοινού με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, στην δημόσια καταδίκη του Κρεμλίνου. Επίσης οφείλει να συμμετάσχει σε επίσημες κινήσεις που θα αναλάβουν ΕΕ και οι ΗΠΑ, έναντι των αρχών του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει σήμερα η σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti.

Πηγές υποστηρίζουν ότι «το αποκορύφωμα αυτής της διπλωματικής πίεσης» θα υλοποιηθεί στις 31 Μαρτίου, όταν ο Σέρβος αντιπρόεδρος Aleksandar Vučić και ο πρωθυπουργός Ivica Dačić θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχουν στον διάλογο για το Κοσσυφοπέδιο και θα συναντηθούν με την επίτροπο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Catherine Ashton Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι «δυτικοί διπλωμάτες δεν θέλουν, στην περίπτωση ύπαρξης ενός δεύτερου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η Σερβία να τηρήσει μια αμφιλεγόμενη θέση, ειδικά για την οικονομία της, χρησιμοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα των ειδικών δεσμών της με τη Ρωσία».

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Mrkić είπε σε μια δήλωση του στην εφημερίδα ότι, «η Σερβία δεν θα πράξει οποιαδήποτε εχθρικά βήματα προς την Ρωσία, και κάθε πολίτης της Σερβίας το καταλαβαίνει αυτό».

«Η ένταξη στην ΕΕ είναι μία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής μας και η Σερβία είναι βέβαιο ότι θα σεβαστεί και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Αυτή δεν είναι μια επιλογή μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ούτε η Σερβία πρόκειται να επιλέξει σύμφωνα με αυτό το μοτίβο», είπε ο ίδιος.

Ο Mrkić ανακοίνωσε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση της Σερβίας «σύντομα» θα θεσπίσει και θα δημοσιεύσει τις απόψεις της για όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Σερβίας Τάνια Μίστσεβιτς, δήλωσε ότι «οι Βρυξέλλες κατανοούν κάπως τις σύνθετες σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσίας αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για τη Σερβία».

«Μακριά από αυτό που υποτίθεται ότι είναι δικαιολογία για μας, απαιτούνται πρωτίστως ορθές πρακτικές εναρμόνισης της Σερβίας με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Για την συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει η τάση εναρμόνισης με την ΕΕ. Αυτή είναι μια συγκεκριμένη κατάσταση και έτσι θα πρέπει να θεωρείται», δήλωσε η ίδια στο σερβικό κρατικό δίκτυο RTS.

Εν τω μεταξύ, οι επιτετραμμένος της πρεσβείας της Ουκρανίας στο Βελιγράδι, δήλωσε ότι «η χώρα του ήταν πολύ απογοητευμένη με την στάση της Σερβίας, αναφερόμενος στον τεχνικό χαρακτήρα της κυβέρνησης, ο οποίος δεν έχει λάβει σαφή και σωστή στάση για την ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας».

Σχόλιο: Ο νέος ψυχρός πόλεμος μόλις άρχισε. Από την μία πλευρά το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και από την άλλη η Ρωσία, Λευκορωσία, Ιράν και στο βάθος η Κίνα. Τα πιόνια στην παγκόσμια σκακιέρα μόλις άρχισαν να κινούνται…



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Ο νέος ψυχρός πόλεμος και οι επαμφοτερίζοντες παίκτες

    Οι επαμφοτερίζοντες παίκτες καλούνται να ζητήουν και να μάθουν, ή μάλλον να απαιτήσουν, από το νέο δίπολο που ήδη άρχισε να διαφαίνεται, ποιος εκ των δυο υπόσχεται πραγματική, και όχι ψεύτικη - τύπου : ή κάνεις αυτά που σου λέω ή σε κάνω Συρία, Ιράκ κλπ. - ισονομία και ισοπολιτεία, βάσει ενός πολυκεντρικού και όχι μονοπωλικού συστήματος, όπως είναι αυτό των Δυτικών υποκριτών-υποκινητών επαναστάσεων, "ανοίξεων", κλπ.

    Οι επαμφοτερίζοντες οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να δείξουν τα δόντια τους. Δηλαδή, ότι δεν είναι βλάκες. Το πάρτε λεφτά και κάνετε αυτό που σας λέμε, για να μη γίνεται Συρία, Σερβία, Λιβύη, στο οποίο στηρίζεται το Δυτικό μοντέλο, οφείλει να καταγγελθεί παγκόσμια και ει δυνατόν μαζί με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα είμαστε εμείς.

    Δεν καθήσαμε φρόνιμα με τον αγωγό αερίου και ιδού τα αποτελέσματα. Και αν ακόμη φερθούμε άτακτα, το σχέδιο Β (plan B) που έχουν δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά. Είναι και το plan A με την Τουρκία, το plan C με τα Σκόπια, το plan D με την Αλβανία, γιατί δε όχι και plan Ε με την Βουλγαρία. Είναι και η Κύπρος ... .

    Λοιπόν, αυτά δεν είναι απαραίτητο να είσαι πολιτικός επιστήμονας για να τα καταλάβεις. Τα καταλαβαίνει κάθε πολίτης με στοιχειώδη κοινό νου, και αυτά οφείλουν οι επίδοξοι κυβερνήτες, που επιτέλους δεν κυττάζουν μόνο την τσέπη και το σόι τους, να τα ομολογήσουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, αφού τόσο την ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το κάθησε καλά για να μη σε κάνω Συρία δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι απάνθρωπη κακουργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "αφήστε τις απειλές, γιατί το αντίπαλό σας δέος είναι δίπλα μας και θα μας χάσετε από πελάτες" δεν παίζει να το εκστομίσουν, μάλλον. Γιατί τους έχουν σφιχτά δεμένους με τις βρωμιές τους και δεν είναι αξιοπρεπείς αρκετά, ώστε να θυσιάσουν το σαρκίο τους για ένα λαό, τα σαπρόφυτα.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]