Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέο κρούσμα λεηλασίας ελληνορθόδοξης εκκλησίας στην Τουρκία

Ενώ στην Ελλάδα, οι "γραφικοί πρόθυμοι" τρέχουν να χτίσουν τζαμιά, στην Τουρκία απειλούν τους χριστιανούς με "grafiti" σε τοίχους εκκλησιών

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Ενώ το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία πολώνεται συνεχώς σε επικίνδυνο βαθμό και οι εξελίξεις προοιωνίζονται πολύ «καυτές» καθώς η καρέκλα του Ερντογάν τρίζει από πολλές μεριές, τα κρούσματα κακοποίησης και λεηλασίας ελληνορθόδοξων ναών, οι περισσότεροι των οποίων έχουν και μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία, αυξάνοντα επικίνδυνα, γεγονός για το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει καμία αντίδραση από ελληνικής πλευράς.

Το τελευταίο κρούσμα είναι η εκκλησία του αγίου Γεωργίου στην περιοχή της Αλάνειας, κοντά στην βυζαντινή πόλη της Αττάλειας, στην μεσογειακή  ακτή της Τουρκίας. Η εκκλησία αυτή έχει κτιστεί τον δέκατο ένατο αιώνα και επί οθωμανικής περιόδου όταν ανθούσε στην περιοχή το ελληνορθόδοξο στοιχείο ήταν το θρησκευτικό κέντρο της περιοχής.
Αυτές τις μέρες κάποιοι βέβηλοι, προφανώς φανατικοί μουσουλμάνοι, επέδρασαν στην εκκλησία και αφού έσπασαν την κεντρική πύλη μπήκαν μέσα στον ιερό ναό και προέβηκαν σε διάφορες βιαιοπραγίες. Μάλιστα για να τρομοκρατήσουν τους ελάχιστους ορθόδοξους που συντηρούσαν την εκκλησία έγραψαν στο εξωτερικό τοιχίο την χαρακτηριστική επιγραφή: «CEHENNEMDE YANACAKASIN», δηλαδή,… «ΘΑ ΚΑΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ».

Η εκκλησία αυτή τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να επαναλειτουργεί κάποιες Κυριακές από ένα μικρό ρωσόφωνο και αραβόφωνο ποίμνιο που βρίσκεται στη περιοχή της Αλάνειας και συντηρούσε την εκκλησία.
Μόλις αντιλήφτηκαν την λεηλασία της ελληνορθόδοξης αυτής εκκλησίας, το «Ίδρυμα Συνεργασίας Ρωσόφωνων» της περιοχής της Αλάνειας, που υπό την προστασία του είχε τεθεί η εκκλησία, εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την νέα αυτή βιαιοπραγία σε βάρος του χριστιανικού ναού και κάλεσε την τοπική αστυνομία και τις τοπικές δημοτικές αρχές να λάβουν κάποια μέτρα για να σταματήσουν αυτές οι επιδρομές και η άσκηση τρομοκρατίας στο μικρό ορθόδοξο ποίμνιο της Αλάνειας.
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Ιδρύματος, για την φύλαξη της εκκλησίας είχαν παραδοθεί τα κλειδιά στις τοπικές δημοτικές αρχές αλλά αυτό δεν έφτασε καθώς οι διάφοροι βέβηλοι έσπασαν την πόρτα στη είσοδο της εκκλησίας και εισέβαλαν μέσα για να διαπράξουν τις βιαιοπραγίες τους στον ιερό ναό του αγίου Γεωργίου Αλάνειας.
Παράλληλα το Ίδρυμα ζήτησε την άμεση προστασία των αστυνομικών αρχών καθώς έχουν διατυπωθεί απειλές για επιθέσεις στους λίγους ορθόδοξους της περιοχής, ενώ η ενέργεια αυτή έχει ανεβάσει την ένταση με ανυπολόγιστες συνέπειες για την θρησκευτική ελευθερία των ολίγων ρωσόφωνων και αραβόφωνων ορθοδόξων της περιοχής που λειτουργούνται στον ελληνορθόδοξο ναό.

Σκεφτείτε τι θα γίνονταν αν σε κάποιο τζαμί που λειτουργεί εδώ στην Ελλάδα, (και στην Αθήνα λειτουργούν πολλά άτυπα τζαμιά σε πολλές περιοχές τη πρωτεύουσας ), έμπαιναν μέσα κάποιοι αφού έσπαζαν την πόρτα και προέβαιναν σε λεηλασίες στον χώρο του τζαμιού.
Αλλοίμονο μας! Τίποτα άλλο!



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]