Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αλβανική Επιτροπή ενέκρινε συμφωνία της Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ της Αλβανίας και της Τουρκίας


Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Στις 20 Μαρτίου 2014, σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής επιτροπής νομοθετικού περιεχομένου της αλβανικής βουλής, συζητήθηκε εκτός των άλλων και ενεκρίθη, η «Συμφωνία Οικονομικής και Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ της Αλβανίας και της Τουρκίας » καθώς και το «Πρωτόκολλο σχετικά με την εφαρμογή της χρηματοδοτικής συνδρομής, μεταξύ του Συμβουλίου Υπουργών της Αλβανίας και της κυβέρνησης της Τουρκίας», αναφέρει ο αλβανικός τύπος.

«Αυτό που προτείνει η τουρκική πλευρά είναι η συνέχιση της οικονομικής συμφωνίας για την ετήσια ενίσχυση που παρέχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, στο εκσυγχρονισμό του αλβανικού στρατού. Η συμφωνία συνεργασίας περιλαμβάνει την παραχώρηση ποσού 1.137.500 δολαρίων, με μορφή δωρεάς, αναφέρει το Συμβουλίου Υπουργών της Αλβανίας» αναφέρει η εφημερίδα sot.

Σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, η αλβανίδα υπουργός Άμυνας, Mimi Kodheli, που ήταν παρούσα στην συνεδρίαση, έδωσε εξηγήσεις σχετικά με τη συμφωνία αυτή, εξηγώντας ότι η επιχορήγηση αυτή προσφέρεται ως χρηματοδοτική συνεισφορά, για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού ή υλικού μέσω τουρκικών εταιρειών του αμυντικού τομέα, για να καλυφθούν οι πληρωμές επίσημων επισκέψεων, εκπαιδεύσεων, αλβανών αξιωματικών και υπαξιωματικών σε τουρκικά στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και στην συμβολή του έργου εκσυγχρονισμού του στρατιωτικού αεροδρομίου Kuçovës. Η συμφωνία θα έχει ισχύ για πέντε χρόνια.

Η υπουργός Kodheli ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση για τη συνεργασία και τη γενναιοδωρία προς τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις. Η ίδια σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική συμβολή, που έρχεται επιβεβαιώσει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών και των δύο στρατών.

Μετά τη συνάντηση, η υπουργός Άμυνας Kodheli απάντησε σε δημοσιογράφους, σχετικά με την δήλωση του Προέδρου της αλβανικής Δημοκρατίας, ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση στις ένοπλες δυνάμεις, χωρίς διαβουλεύσεις με τους συμμάχους (ΗΠΑ) και με το αλβανικό Κοινοβούλιο.

Η Mimi Kodheli, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η διαβούλευση με τους συμμάχους έγινε πριν ένα χρόνο με την βοήθεια των ΗΠΑ, αν και εκείνη την δεδομένη στιγμή δεν επιτράπηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ασφαλείας να εισέλθει στο αλβανικό Υπουργείο Άμυνας, αναφέρει σκωπτικά η αλβανική εφημερίδα!

Σχόλιο: Η Τουρκία σταθερή στους στόχους της και επιθυμεί διακαώς την αεροπορική βάση του Κουτσόβου.
Σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο διαφαίνεται σαφώς μια κόντρα μεταξύ του Αλβανού Πρόεδρου και της αλβανικής κυβέρνησης, για το θέμα της τουρκικής οικονομικής επιχορήγησης. Υπενθυμίζουμε ότι στις 03 Φεβρουαρίου 2014, η Αλβανίδα υπουργός Άμυνας, Mimi Kodheli, πραγματοποίησε ξαφνική επίσκεψη στην Αεροπορική Βάση στο Kucove με την συνοδεία του επικεφαλής του αλβανού ΓΕΕΔ, υποστράτηγου Girolamo Bazo και του Διοικητή της αλβανικής Αεροπορίας, Ταξίαρχου Frederick Belton.
Σκοπός της Τουρκίας είναι η μελλοντική υπενοικίαση της βάσης αυτής, και έτσι μετά το «σουλάτσο» των τουρκικών υποβρυχίων στο ιόνιο πέλαγος από την βάση στο πασαλιμάνι, τώρα θα έχουμε πιθανόν και τουρκικά μαχητικά από τα ΒΔ σύνορα μας. Προφανώς η Άγκυρα θέλει να ελέγξει πιθανόν όλα τα βαλκάνια από την Αλβανία μελλοντικά, υλοποιώντας τα «οθωμανικά όνειρα της».
Η Βάση στο Kucove βρίσκεται από κτιριακής άποψης σε οικτρή κατάσταση και ο τουρκικός «παράς» μαζί πιθανόν με «τεχνικούς συμβούλους» θα την εκσυγχρονίσουν ώστε να δέχεται αεροσκάφη σύγχρονης τεχνολογίας.!
Το σενάριο αυτό είναι ενεργό από το 2005 που η τουρκική πλευρά επιδίωξε από πολύ νωρίς να “βάλει πόδι” κατά το κοινώς λεγόμενο στα αεροπορικά πράγματα, προσφέροντας στην πρόθυμη αλβανική κυβέρνηση την ανακατασκευή και αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης του Κucove που βρίσκεται 110 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας των Τιράνων (ανάλογες διευκολύνσεις προσέφερε και η Γερμανία η οποία ανέλαβε την αεροπορική βάση της Zadrima).
Μία τέτοια εξέλιξη θα είχε πολύ δυσμενή αντίκτυπο στα ελληνικά επιχειρησιακά σχέδια, μιας και θα είχαμε μία στρατηγική περικύκλωση και από δυσμάς από την τουρκική αεροπορία. Οι οικονομικές, πολιτικές, στρατιωτικές, σχέσεις Αλβανίας και Τουρκίας αυτήν την στιγμή βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.
Το μόνο που δείχνει να «ανακρούει πρύμναν» στα τουρκικά σχέδια είναι η αμερικανική δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση Ερντογάν, τίποτε άλλο…



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]