Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε κατάσταση μάχης ο Ουκρανικός στρατός ενώ ΟΗΕ και ΝΑΤΟ συνεδριάζουν

Η Ουκρανία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση μάχης σήμερα και προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην χώρα θα οδηγήσει σε πόλεμο.
Έπειτα από μία συνάντηση διάρκειας τριών ωρών και πλέον με τους αρχηγούς ασφαλείας και άμυνας, ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό που χαρακτήρισε ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του.
Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος εμφανίστηκε στο πλευρό του Τουρτσίνοφ, είπε ότι έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να τα ανακατευθύνει στη βάση της Κριμαίας κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και κάλεσε το Κρεμλίνο σε συνομιλίες.
«Η στρατιωτική επέμβαση θα συνιστούσε την έναρξη του πολέμου και τον τερματισμό οποιασδήποτε μορφής σχέσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» δήλωσε ο Γιατσένιουκ στους δημοσιογράφος.
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ενισχύσει την προστασία των πυρηνικών εγκατάστασεων της χώρας και των στρατηγικών θέσεων.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν για την Ουκρανία
Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
«Το βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και θα ακολουθήσει συνεδρίαση της επιτροπής του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας» έγραψε ο Ράσμουσεν.
Ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η συνεδρίαση του βορειοατλαντικού Συμβουλίου (αποτελείται από τους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ) θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 τοπική ώρα (12:00GMT) και θα ακολουθήσει η συνάντηση της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας στις 4 μ.μ. (15:00 GMT).

ΟΗΕ: Νέα έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία
Νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιεί απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία και την Κριμαία.
Η συνεδρίαση, η δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως σε διάστημα ισάριθμων ημερών, για το θέμα ξεκίνησε στις 21:00 ώρα Ελλάδος και συμμετέχουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ, μετά από αίτημα της Βρετανίας.
Λίγο πριν την έναρξή της, την ανησυχία του για τα «σοβαρά εν εξελίξει γεγονότα» στην Ουκρανία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.
Με δήλωση του εκπροσώπου του, ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού αναφέρει ότι «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Κριμαία και «ανησυχεί σοβαρά για την επιδείνωση της κατάστασης».
Ο γγ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». Επίσης, ζητά την «άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης».
Τέλος, υπογράμμισε ότι ο γγ των Ηνωμένων Εθνών θα μιλήσει σύντομα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του γγ, ο Μπαν Κι-μουν είναι έτοιμος να ταξιδέψει προς την Ευρώπη, ενώ έχει ζητήσει από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν το ίδιο θέμα, ανακοίνωσε σήμερα ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Οι υπουργοί των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη 13:00 (ώρα Βρυξελλών, 14:00 ώρα Ελλάδας).

«Σοβαρή απειλή η απόφαση της ρωσικής βουλής», λέει το Λονδίνο
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι η απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να επιτρέψει «μία στρατιωτική δράση στο έδαφος της Ουκρανίας» συνιστά «μία απειλή δυνητικά σοβαρή για την κυριαρχία» της χώρας.
«Είμαι πολύ ανήσυχος από την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία και την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να επιτρέψει μία στρατιωτική δράση στο ουκρανικό έδαφος ενάντια στην θέληση της ουκρανικής κυβέρνησης. Αυτή η δράση συνιστά μία απειλή δυνητικά σοβαρή για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε σε δελτίο τύπου.
Ο Χέιγκ ανέφερε πως επικοινώνησε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παροτρύνοντάς τον να προχωρήσει στα βήματα εκείνα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης και επίσης κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας για να του εκφράσει την ανησυχία της Βρετανίας.
«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας» σημείωσε ο ίδιος.
Συνέστησε μάλιστα στους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Κριμαία με κάθε μέσο.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]