Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Σύμβουλος του Ερντογάν έδωσε εντολή να συλληφθεί... εισαγγελέας!

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Το να συζητήσουμε για την ποιότητα της δημοκρατίας στην Τουρκία, είναι μάλλον χάσιμο χρόνου, αφού είναι γνωστό πως στην Τουρκία δεν υπήρξε (και ούτε προβλέπεται να υπάρξει) ποτέ, έστω και κάποιοι παρεμφερές πολίτευμα. Εξάλλου, το εθνοτικό "μωσαϊκό" που αποτελεί την Τουρκία απαιτεί την χρήση ιδιαίτερα σκληρής πυγμής από τους εκάστε κυβερνώντες.

Όμως, η επικοινωνία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την "ευστάθεια" της πολιτικής ζωής που οφείλει να εμφανίζει στην διεθνή σκηνή η οποιαδήποτε χώρα. Και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να το ασπάζεται πλέον ο αρκετά στριμωγμένος Ερντογάν, ο οποίος αισθάνεται έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω του, μετά από την επικοινωνιακή επίθεση που δέχθηκε από τον "αγαπημένο" των αμερικανών (πράκτορα των ΗΠΑ, εάν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους), εκφραστή του "ήπιου Ισλάμ", ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατόρθωσε το ακατ΄ρθωτο (με τη βοήθεια φυσικά του "παρακράτους" που έχει στήσει στην Τουρκία, αλλά και της βοήθειας των ΗΠΑ), δηλαδή να απειλήσει ευθέως τον Ερντογάν με απομάκρυνση από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο Ερντογάν, νιώθοντας πλέον πως δεν απειλείται απλά η παρούσα πολιτική του υπόσταση, ως πρωθυπουργού, ή το πολιτικό του μέλλον στην Τουρκία, αλλά η ίδια η ελευθερία του, εξαιτίας του όγκου των πληροφοριών που τον φέρουν πλέον άμεσα εμπλεκόμενο με την πολιτική διαφθορά και την επί της ουσίας κλοπή χρημάτων από τον τουρκικό λαό προς ίδιον όφελος, προσπαθώντας να διαφύγει του "θανάσιμου" σχεδίου στο οποίο ο ίδιος είναι ο κεντρικός στόχος, ξεπερνώντας πλέον τα όρια της λογικής (κοινής ή πολιτικής), έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά πολιτικού αυτόχειρα και καταφεύγει σε δηλώσεις αλλά και σε ενέργειες οι οποίες τον σπρώχνουν στην πολιτική του εξόντωση.

Έτσι, οι πρωθυπουργικοί μηχανισμοί που διαθέτει ο Ερντογάν (αστυνομία, μυστικές υπηρεσίες κ.α.) εργάζονται πυρετωδώς κάτω από τις εντολές ενός "ημιπαράφρονα" (όπως έχει χαρακτηριστεί ο τούρκος πρωθυπουργός από ξένους διπλωμάτες), με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία σωρεία ανεπίτρεπτων (υπό άλλες συνθήκες) λαθών, που λειτουργούν ως "όπλα" περαιτέρω μείωσης του πολιτικού κύρους του τούρκου πρωθυπουργού, με άμεσο αντίκρυσμα στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, όπου το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καταγράφοντας ποσοστά τα οποία ήδη περιγράφουν μία δεινή ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές που γίνονται στην Τουρκία στο τέλος του Μαρτίου.

Ο έλεγχος έχει χαθεί από τον τούρκο πρωθυπουργό. Και αυτό δεν επιβεβαιώνεται μόνο από την απίστευτη βία της τουρκικής αστυνομίας (ή και των παρακρατικών ομάδων που ήδη λειτουργούν με την "άδεια" του επίσημου τουρκικού κράτους), αλλά και από εντολές προς άμεση εκτέλεση που διαβιβάζονται από το πρωθυπουργικό γραφείο. Έχοντας ήδη γράψει πως αναμένουμε κλιμάκωση των αποκαλύψεων κυβερνητικής διαφθοράς ή και καταπάτησης της δημοκρατίας, μέχρι την ημέρα των τουρκικών αυτοδιοικητικών εκλογών, έρχεται μία νέα "διαρροή" (ηχητικού περιεχομένου) να μας επιβεβαιώσει.

Έτσι, διαπιστώνουμε πως βρισκόαμστε και πάλι μπροστά σε ένα σκάνδαλο, αυτή τη φορά από τον μαχητή του "αρχικλέφτη" όπως χαρακτηρίζεται πλέον στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν), πρωθυπουργικό σύμβουλο, Εφκάν Αλά, ο οποίος τηλεφωνικά δίνει εντολή στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Μεχμέτ Κιλιτσλάρ σχετικά με τον αρχιεισαγγελέα Ζεκεριά Οζ (εκ των πρωταγωνιστών στην υπόθεση Εργκενεκόν) που με αυτή του την ιδιότητα, είχε πάει στην αστυνομία μετά από την επιχείρηση κατά των ρουσφετιών της 17/12.
"Να τον συλλάβουν και να τον φυλακίσουν", είναι η εντολή του πρωθυπουγικού συμβούλου. Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Μεχμέτ Κιλιτσλάρ απέναντι σε αυτή την ανομία απαντά "εντάξει", αλλά πριν να φτάσουν οι εντολές στην αστυνομία, ο εισαγγελέας Ζεκεριά Οζ αποχωρεί από εκεί. Ο Μεχμέτ Κιλιτσλάρ βρίζει τον Ζεκεριά Οζ.




Το ηχητικό, μεταφρασμένο (από τα "Τουρκικά Νέα") στα Ελληνικά

1η συνομιλία

Μεχμέτ Κιλιτσλάρ: Αφέντη μου εσείς μήπως πήγατε Κωνσταντινούπολη ; Μεταξύ αυτών που υποδέχτηκαν, το πρόσεχετε μια στιγμή, ο Σελαμί Γιλντίζ. Τώρα πήγε εκεί και ο Ζεκεριά Οζ. Εξ όσων κατάλαβα απειλεί τους δικούς μας, εγώ είπα στους δικούς μας να κρατήσουν πρακτικά.

Εφκάν Αλά: Αμέσως να τον συλλάβουν και να τον φυλακίσουν, με την δικαιολογία πως ήρθε και απείλησε. Πες τους να τον συλλάβουν αμέσως εντάξει;

Μεχμέτ Κιλιτσλάρ: Αφέντη μου εγώ το είχα πει, όσο ήσασταν εσείς εκεί να δώσει την σχετική εντολή ο νομάρχης.

Εφκάν Αλά: Έτσι ακριβώς. Μα εσύ με ποια αρμοδιότητα ήρθες εδώ. Δεν έχει αρμοδιότητα (τότε ο Οζ ήταν ακόμη βοηθός αρχιεισαγγελέα). Να τον συλλάβουν και να τον φυλακίσουν αμέσως.

Μεχμέτ Κιλιτσλάρ: Ναι αφέντη μου, να κρατήσουν πρακτικά.

Εφκάν Αλά: Όχι πρακτικά. Εγώ στο λέω, αν αυτός ο άχρηστος είναι ακόμη στην αστυνομία, να τον μπουντρουμιάσουν αμέσως. Διότι ¨απείλησε¨.

Μεχμέτ Κιλιτσλάρ: Εντάξει αφέντη μου, θα το πω αμέσως.

Εφκάν Αλά: Να το πεις αμέσως, όλες οι αρμοδιότητες που είχε, του αφαιρέθηκαν.

2η Συνομιλία

Εφκάν Αλά: Παρακαλώ

Μεχμέτ Κιλιτσλάρ: Ορίστε κύριε υφυπουργέ, παρακαλώ.

Εφκάν Αλά: Τι να γίνει, ήρθε εκεί και έφυγε από εκεί. Κοίτα πανικοβλήθηκε τώρα, από την παγίδα που είχε στήσει. Μα τι άνθρωπος είναι αυτός; Αμέσως θα τον συλλάμβαναν εκεί, εκεί έκαναν λάθος, αλλά τέλος πάντων.

Μεχμέτ Κιλιτσλάρ: Φυσικά εγώ δεν τους είπα πάρτε τον, κρατήστε πρακτικά είπα. Μετά σας τηλεφώνησα, αλλά είχε φύγει από εκεί ο άθλιος.

Εφκάν Αλά: Φυσικά έφυγε. Θα τον συλλάμβαναν και θα τον μπουντρούμιαζαν, έλα εδώ ρε να δω πως ήρθες εσύ να κάνεις έφοδο εδώ; Ποιος είσαι ρε;

Μεχμέτ Κιλιτσλάρ: Αφέντη μου αυτοί ας κρατήσουν πάλι πρακτικά.

Εφκάν Αλά: Ακριβώς. Να κρατήσουν πρακτικά και να τα πάνε και στο HSYK και στην εισαγγελία. Εκεί θα ασκήσουμε τα νόμιμα. Κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο σε αυτή τη χώρα. Και όποιον θέλουμε τον αλλάζουμε.

Εμείς, ευελπιστούμε να μην ζήσουμε στην Ελλάδα τέτοιου είδους αποφάσεις - εντολές από πολιτικούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους και από την "αυλή της εξουσίας". Γιατί, σύμφωνα με τα όσα συμβαίνουν, φαίνεται πως και η Ελληνική "δημοκρατία" ζηλεύει την "δόξα" της τουρκικής αντίληψης περί δημοκρατίας...


Η μερική ή ολική αντιγραφή του παρόντος άρθρου επιτρέπεται μόνο μετά από γραπτή άδεια του συντάκτη ή του ιστολογίου "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]