Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ: Οι κινεζικοί πύραυλοι στοχεύουν Okinawa και Γκουάμ σε μια πιθανή διένεξη

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


«Η περιφέρεια της Okinawa και το Γκουάμ αποτελούν στόχους των κινεζικών πυραύλων, σε περίπτωση «απρόβλεπτων γεγονότων» στην Ταϊβάν ή στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας», δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

«Η κινεζική πολεμική αεροπορία και το δεύτερο σώμα Πυροβολικού (που διαθέτει πυραύλους «στρατηγικού προορισμού» όπως ο πύραυλος DF-41 επί κινητών συστημάτων εκτοξεύσεως) είναι επιφορτισμένα με την διενέργεια επιθετικών ενεργειών, εναντίον αμερικανικών δυνάμεων και εγκαταστάσεων, εάν η Κίνα αποφασίσει ότι η παρέμβαση των ΗΠΑ σε αυτές τις συγκρούσεις θα έχει μια «συντριπτική επίδραση», υπογράμμισε ο αξιωματικός του αμερικανού Εθνικού Κέντρου «Air and Space Intelligence».

«Οι Κινέζοι αναλυτές επισημαίνουν τη σημασία των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Οκινάουα και το Γκουάμ, με αυτές τις 2 περιοχές να βρίσκονται πολύ ψηλά στην λίστα των στόχων προτεραιότητας της κινεζικής αεροπορίας (PLAAF) και του 2ου Σώματος Πυροβολικού», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο αμερικανός αξιωματικός υπέβαλε την έκθεση του με αυτά ακριβώς τα στοιχεία προς την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου για την Κίνα και τις «απειλές» των αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η Κίνα έχει εδαφικές διαφορές με την Ταϊβάν και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, σε πολλές βραχονησίδες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς και με την Ιαπωνία για τα νησιά Σενκάκου στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

Σχόλιο: Η Κίνα, η οποία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, δεν θεωρείται ότι θέλει να καταλάβει στρατιωτικά τον κόσμο. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει να επιβάλει την περιφερειακή της κυριαρχία στον Δυτικό Ειρηνικό, χωρίς κανείς να μπορεί να αμφισβητήσει την επιστροφή στη θέση που θεωρεί ότι της αρμόζει, σε μια γεωπολιτική ζώνη στην οποία δεσπόζει χάρη στη συντριπτική υπεροχή που της εξασφαλίζει το ένα δισεκατομμύριο κάτοικοί της και η τεράστια οικονομία της.

Για την Κίνα, πρωταρχική σημασία έχουν τέσσερις γεωπολιτικοί «στόχοι»

α. Η επιστροφή της Ταϊβάν στους κόλπους της Κίνας
β. Η απόκτηση ρόλου επικυρίαρχου (βλέπε αρχαία Ρώμη) στην κορεατική χερσόνησο σε μια πιθανή μελλοντική ενοποίηση των δύο Κορεών
γ. Διεκδικήσεις των νησιών (Νήσοι Πάρασελ, αρχιπέλαγος Σπάρτλει, ύφαλος Σκάρμπορο, νήσοι Πράτα)
δ. Η διαμάχη των νήσων Σενκάκου/Ντιαόγιου με την Ιαπωνία που είναι και η πιο επικίνδυνη διότι εδώ υπεισέρχεται και ο παράγοντας «εκδίκησης» για τις διαφορές και τα δεινά που προκάλεσε η ιαπωνική κατοχή (β’ παγκόσμιος πόλεμος) σε χιλιάδες κινέζους σύμφωνα με το Πεκίνο.

Σύμφωνα με ειδικούς θα υπάρξει μεγάλη επέκταση της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην οποία το κεντρικό ρόλο θα έχει η Κίνα. Προβλέπεται ότι το εμπόριο δια θαλάσσης θα αυξηθεί και από τους 9 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως, που είναι σήμερα θα φθάσει τους 19-24 δισ. τόνους.

Η μελέτη αναφέρει ότι το 2030 θα μας εισάγει σε μια νέα τάξη πραγμάτων όπου η Κίνα θα κατέχει το 25% του εμπορικού στόλου και σχεδόν το ήμισυ της ποσότητας του υπεράκτιου πετρελαίου θα εξορύσσεται από τους ωκεανούς.

Για αυτό και η Κίνα επιθυμεί με το ναυτικό της να «ελέγχει» από τώρα όλη την περιοχή του δυτικού ειρηνικού, αλλάζοντας τα έως τώρα δεδομένα. Επίσης η παρουσία της είναι ήδη αισθητή στην περιοχή και πολλές χώρες εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για την κινεζική επέκταση.

Μην ξεχνάμε τους αρχαίους αθηναίους «Μέγα το της θαλάσσης κράτος» έλεγαν και είχαν δίκιο.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]