Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ισραηλινή εταιρεία IAI παρουσίασε το νέο μη επανδρωμένο ταχύπλοο «Katana»

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Η ισραηλινή εταιρεία «Israel Aerospace Industries» (Israel Aerospace Industries, IAI) παρουσίασε το μη επανδρωμένο ταχύπλοο με την επωνυμία «Katana».
Όπως ανέφεραν σήμερα (6/2/2014), τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το μη επανδρωμένο ταχύπλοο έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί αποστολές ασφαλείας κοντά στις ακτές αλλά και στην ανοικτή θάλασσα. «Το βαφτίσαμε προς τιμήν του ιαπωνικού σπαθιού των σαμουράι, επειδή θέλαμε να τονίσουμε την ταχύτητα, την αξιοπιστία και τις δυνατότητες του νέου πλοίου », ανέφερε σε ένα δελτίο τύπου η εταιρεία ΙΑΙ.

Το μη επανδρωμένο ταχύπλοο «Katana» μπορεί να επιχειρεί ως ένα πλήρως αυτόνομο μη επανδρωμένο πολεμικό πλοίο καθώς και ως μια μάχιμη εξ αποστάσεως μονάδα, αναφέρεται στο έγγραφο. Το σύστημα του ταχύπλοου μπορεί σε πραγματικό χρόνο να διεξάγει ανίχνευση, αναγνώριση και ταξινόμηση στόχων, και να εκτελέσει την παρακολούθηση τους, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το «Katana» είναι σχεδιασμένο να εκτελεί αποστολές συνοριακών περιπολιών, καθώς συνίσταται και στην προστασία των υπεράκτιων εγκαταστάσεων, ιδίως, υπεράκτιων εξεδρών άντλησης πετρελαίου και των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το μήκος το μη επανδρωμένου ταχύπλοου φθάσει τα 12m, το πλάτος τα 2,8m και η μέγιστη ταχύτητά του είναι 60 κόμβοι (110 km/h). Είναι εξοπλισμένο με προηγμένο οπτικά και συστήματα επικοινωνίας, καθώς επίσης διαθέτει και εξοπλισμό δορυφορικής πλοήγησης.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής εταιρείας IAI Ι. Εγιάλ αποκάλεσε το «Katana» ως αβύθιστο. «Είναι εξοπλισμένο με δύο ισχυρούς κινητήρες και που του προσδίδουν τεράστια δύναμη και είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς μια κατάσταση στην οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί το μη επανδρωμένο ταχύπλοο εκπληρώνοντας την αποστολή του», τόνισε ο ίδιος εκθειάζοντας τις δυνατότητες του νέου ταχύπλοου.

Σύμφωνα με την εταιρεία με ένα κατάλληλο σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών για την αποτελεσματική πλοήγηση και διαχείριση μπορεί το «Katana» να επιχειρεί στον Ειρηνικό Ωκεανό, «ελεγχόμενο» από παραλία του Τελ Αβίβ.
Το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ χρησιμοποιεί ήδη μη επανδρωμένα οχήματα. Συγκεκριμένα, ένα τέτοιο σκάφος, το «Defender», τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται στην διενέργεια ναυτικών περιπολιών στα ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρει το πρακτορείο ITAR-TASS.

Σχόλιο: Η μείωση του κόστους των μη επανδρωμένων ναυτικών μονάδων χάρη στις τεχνικές που τα καθιστούν ολοένα και μικρότερα, πολλαπλασιάζει την παρουσία τους στο στρατιωτικό και τον πολιτικό τομέα, σύμφωνα με την ετήσιες εκθέσεις ειδικών εμπειρογνωμόνων.
Καθώς τα τεχνολογικά εμπόδια πέφτουν το ένα μετά το άλλο, ολοένα και περισσότερες χώρες αποκτούν πρόσβαση σ' αυτά τα μη επανδρωμένα πλοία, τα οποία προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις πολλών χωρών.
Ίσως, στην Ελλάδα, οι αρμόδιοι θα έπρεπε να σκεφθούν πάρα πολύ σοβαρά την περίπτωση του συγκεκριμένου σκάφους, προκειμένου να καλυφθούν απολύτως επαρκώς οι αυξημένες απαιτήσεις φύλαξης και παρακολούθησης των θαλασσίων συνόρων μας.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]