Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Guardian: ΟΙ Γερμανοί ετοιμάζουν τρίτο μνημόνιο για την Ελλάδα

  • Η Γερμανία ετοιμάζει τρίτο οικονομικό διάσωσης για την Ελλάδα 
  • Νέο δάνειο, που περιγράφεται σε ένα έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών , θα είναι αξίας μεταξϋ € 10 δισ.και  € 20 δισ., σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel 
Helena Smith από την Αθήνα

Η Γερμανία σηματοδοτεί τις προετοιμασίες για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα – με την προϋπόθεση ότι η χρεωμένη χώρα θα εφαρμόσει  ”αυστηρά” μέτρα λιτότητας, τα οποία κατηγορούνται για τα επίπεδα ρεκόρ της ανεργίας και τη δραματική πτώση του ΑΕΠ.

Το νέο δάνειο, που περιγράφεται σε ένα έγγραφο πέντε σελίδων από το υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου, θα είναι αξίας μεταξύ € 10 δισ. και  € 20 δισ., σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο διέρρευσε το έγγραφο.

Ένα τέτοιο ποσό θα συνάδει με τις παρατηρήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, σε μια ξεχωριστή συνέντευξη που αναμένεται να δημοσιευθεί την Δευτέρα, επέμεινε ότι οποιαδήποτε συμπληρωματική ενίσχυση που απαιτείται για την Αθήνα θα είναι «πολύ μικρότερη» από τα € 240δις που είχε λάβει μέχρι τώρα.

“Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι κάθε περαιτέρω βοήθεια θα είναι πολύ λιγότερο εκτεταμένη από αυτή (που δόθηκε) μέχρι τώρα,” φέρεται να λέει ο Σόιμπλε στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche κάτι που φαίνεται να είναι μια στοχευμένη κίνηση με στόχο την προετοιμασία της κοινής γνώμης.

Η ανανεωμένη βοήθεια έρχεται μετά από αποκαλύψεις μυστικών συνομιλιών μεταξύ του Σόιμπλε και κορυφαίων προσωπικοτήτων της ΕΕ για το πώς θα ασχοληθούν με την Ελλάδα, η οποία παρά τη λήψη του μεγαλύτερο πακέτου bailout στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, εξακολουθεί να παραμένει ο αδύναμος κρίκος στην ευρωζώνη.

Οι συνομιλίες, που λέγεται ότι έχουν λάβει χώρα στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, πιστεύεται ότι είχαν επικεντρωθεί στην ανάγκη να καλυφθεί το επικείμενο έλλειμμα στη χρηματοδότηση της χώρας και στην απροθυμία που εμφανίζει η Αθήνα στο να επιβάλει εδώ και καιρό διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η έλλειψη προόδου είναι η ρίζα του αδιεξόδου στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και στη «τρόικα» των πιστωτών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα έλλειμμα χρηματοδότησης έως € 15 δισ. για τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τους ξένους πιστωτές, που έχουν κρατήσει την οικονομία της στη ζωή από το Μάιο του 2010. Ως υπερδύναμη της ΕΕ, το Βερολίνο έχει συνεισφέρει το μεγαλύτερο bankroll από τα δάνεια έκτακτης ανάγκης μέχρι σήμερα.

Αλλά ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εκφράζοντας παρόμοιες δηλώσεις του Σόιμπλε, αρνήθηκε ότι μια περαιτέρω αναδιάρθρωση της κλιμάκωσης του χρέους στην Ελλάδα – αυτή τη φορά από τους δημόσιους πιστωτές – βρίσκεται, επίσης, στα χαρτιά.

“Δεν υπάρχει καμία νέα κατάσταση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος υπενθυμίζοντας τις προηγούμενες δηλώσεις Σόιμπλε απορρίπτοντας επίσης την ανάγκη για επέκταση στην ελάφρυνση του χρέους προς την χτυπημένη από την ύφεση, Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο μέρος του υπερβολικού χρέους, που τώρα στοιχειώνει τη χώρα ανήκει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στο 176% του ΑΕΠ – πάνω από το 120% της εθνικής παραγωγής που ήταν κατά την έναρξη της κρίσης – δεν είναι μόνο ένα εμπόδιο για τις επενδύσεις, αλλά θεωρείται ευρέως ως την αιτία για το χάλι της οικονομίας της.

“Χάνουν το νόημα: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους”, δήλωσε ο σκιώδης υπουργός Ανάπτυξης και καθηγητής Οικονομικών, Γιώργος Σταθάκης.

“Ακόμη και στο ΔΝΤ, λογικοί άνθρωποι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος που να μπορούμε να έχουμε πια δημοσιονομική προσαρμογή, όταν το όλο πράγμα έχει φθάσει στα όριά του”, είπε. “Απλούστατα, δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω περικοπές και επιπλέον φόρους και αυτό είναι το πράγμα που θα μας ζητήσουν”.

Είπε ότι η βοήθεια ήταν ”το λάθος πράγμα τη λάθος στιγμή”. Η ανεργία οδεύει στο 28% – και το ποσοστό ανεργίας των νέων έφτασε στο 60% – ενώ η οικονομική ανάκαμψη απέχει από το να την αποκαλέσουμε εξασφαλισμένη, παρότι η χώρα ξεπέρασε τους στόχους με την επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού το 2013.

Το ΔΝΤ βρίσκεται σε όλο και αυξανόμενη αντίθεση με τη Γερμανία και άλλους δανειστές για την ανάγκη να διαγραφεί το χρέος στην Ελλάδα.
Εμπιστευτικό αρχείο, από πρακτικά των συνεδριάσεων που πραγματοποιήθηκαν για να συζητήσουν το πρώτο δάνειο διάσωσης της χώρας, αποκαλύπτουν το επίπεδο της έριδας μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά το πόσο εφικτό ήταν το πρόγραμμα διάσωσης.
(Για το έγγραφο πατήστε ΕΔΩ)
Το ΔΝΤ είπε πέρυσι ότι χωρίς πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, το βάρος του χρέους της Ελλάδα θα μπορούσε να πνίξει την οικονομία της χώρας.
Η Κίνα, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ινδία, η Αίγυπτος και η Ελβετία ήταν μεταξύ των χωρών που εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες ότι η βοήθεια θα μπορούσε να λειτουργήσει, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταλήξει σε χειρότερη θέση μετά το πρόγραμμα λιτότητας.
Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]