Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρέσβης κατήγγειλε ΜΚΟ και τον... απομάκρυναν!

Αποκάλυψη Έλληνα διπλωμάτη που ξεσκεπάζει τον ρόλο και την σχέση των πολιτικών με τις ΜΚΟ 

Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο που χρηματοδοτούνταν οι ΜΚΟ από το ΥΠΕΞ και την ΥΔΑΣ αλλά κυρίως για την «ένοχη» ανοχή με την οποία αντιμετώπισε το υπουργείο Εξωτερικών επίσημες υπηρεσιακές καταγγελίες, του τότε πρέσβη μας στον Λίβανο και νυν στην Ταϊλάνδη Νίκου Βαμβουνάκη, που από το 2004 είχε καταγγείλει και την επίμαχη ΜΚΟ για τις Αποναρκοθετήσεις.
Ο Νίκος Βαμβουνάκης τονίζει ότι το 2004 και ενώ ήταν πρέσβης στον Λίβανο είχε θέσει το θέμα των ΜΚΟ στον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση.
Ο Ελληνας διπλωμάτης αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λίβανο ποτέ δεν του ζητήθηκε, όπως θα έπρεπε, η πιστοποίηση και ο έλεγχος συγκεκριμένων προγραμμάτων και όταν επανειλημμένα έθεσε με τηλεγραφήματά του το θέμα στην υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΞ αλλά και στον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, το αποτέλεσμα ήταν να τον… απομακρύνουν από την πρεσβεία του Λιβάνου.

Ο κ. Βαμβουνάκης είχε αναλάβει τα καθήκοντά του στον Λίβανο στις 29 Ιανουαρίου 2004, ενώ στη χώρα υπήρχαν 9 αναπτυξιακά προγράμματα της ΥΔΑΣ, μεταξύ των οποίων του «Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης» και της τότε ΜΚΟ «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου» του καθηγητή Σπ. Φλογαΐτη, που στη συνέχεια μετετράπη σε Διεθνή Οργανισμό με την επωνυμία «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου».

Οπως αναφέρει ο κ. Βαμβουνάκης για «κανένα από τα 9 αυτά προγράμματα δεν ζητήθηκαν ποτέ από την πρεσβεία εισηγήσεις, εκθέσεις προόδου, θεωρήσεις παραστατικών δαπανών ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο».

Ο ίδιος ο Ελληνας διπλωμάτης όμως με δική του πρωτοβουλία πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους και διαπίστωσε, όπως αναφέρει, ότι και για τα 9 προγράμματα «το ”έργο” που επιτελούσαν ήταν ουσιαστικώς (ή και παντελώς) ανύπαρκτο». Τότε άρχισε να αποστέλλει εισηγήσεις στο ΥΠΕΞ και να ζητά επίσημα στοιχεία και λεπτομέρειες από την ΥΔΑΣ για τα συγκριμένα προγράμματα, τα οποία κοινοποιούνταν και στον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη.

«Ολες ανεξαιρέτως οι γραπτές εισηγήσεις μου και αιτήσεις στοιχείων από την ΥΔΑΣ -που εκοινοποιούντο πάντα στον αρμόδιο τότε υφυπουργό Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη- παρέμειναν αναπάντητες. Παρότι μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είχα επιδείξει ιδιαίτερη επιμονή, με την αποστολή υπενθυμιστικών εγγράφων και τηλεγραφημάτων» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Βαμβουνάκης, αφήνοντας εκτεθειμένη και την υπηρεσιακή ηγεσία της εποχής εκείνης αλλά και τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών και στέλεχος της ΝΔ.

Αντί απάντησης, ο κ. Βαμβουνάκης έλαβε από το ΥΠΕΞ τον Απρίλιο του 2006 την εντολή επιστροφής του στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα της Υπηρεσιακής Αναφοράς του τον Μάρτιο του 2006 προς την ηγεσία του ΥΠΕΞ με την οποία έθετε ευθέως το θέμα, καθώς η αναφορά του κατέληγε ως εξής: «Εφόσον δεν μου διευκρινιστεί εγγράφως ότι ανακαλούμαι για τυχόν υπηρεσιακή μου ανεπάρκεια, θεωρώ ότι τιμωρούμαι διότι οι εισηγήσεις και αντιρρήσεις μου για τα αναπτυξιακά προγράμματα στον Λίβανο δεν ήταν ευχάριστες στον υφυπουργό Ευ. Στυλιανίδη».

Πηγή Έθνος

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]