Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένας “μύλος” έγιναν το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι και η ελληνική κυβέρνηση

Νέα αναβολή επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου 

Η Αποστολή του ΔΝΤ υπό τον κ. Πολ Τόμσεν παραμένει στην αμερικανική πρωτεύουσα και προς το παρόν δεν έχει σχέδια επιστροφής στην Αθήνα, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως το σκηνικό για τις σχέσεις των εμπλεκομένων πλευρών (Ευρωπαίοι, Ταμείο, ελληνική κυβέρνηση), που επηρεάζουν την διαπραγμάτευση.

Υπογραμμίζεται, πάντως, ότι τα μέλη της Αποστολής είναι έτοιμα να επιστρέψουν ανά πάσα στιγμή, «ακόμα και αύριο» όπως τονίστηκε στο «ΕτΚ», αλλά η επιστροφή τους εξαρτάται απόλυτα από την ελληνική κυβέρνηση και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με τηλε-διασκέψεις και ηλεκτρονικά μηνύματα. Στην Αθήνα βρίσκονται και μέλη των τεχνικών επιτροπών.

Θέση του ΔΝΤ παραμένει ότι η επιστροφή της Τρόικα πρέπει να συνοδευτεί με την ολοκλήρωση της επιθεώρησης, η οποία καθυστέρησε δραματικά, διαφορετικά θα προκληθεί ζημιά στην Ελλάδα αφού οι αγορές προβλέπεται ότι θα αντιδράσουν αρνητικά.

Πάντως αποτελεί σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν δείχνει να ανησυχεί για το χρηματοδοτικό κενό. Οι αξιωματούχοι του Ταμείου φέρονται να πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους στο έπακρον, και μάλιστα αναμένουν αυτό να συμβεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ενώ αμφισβητείται η ικανότητα της Ελλάδας να απευθυνθεί στις αγορές για να καλύψει τις ανάγκες της, εν τούτοις –όσο και αν ακούγεται παράξενο- υπάρχουν οικονομικοί αξιωματούχοι εκτός Ταμείου, στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει «ένα λογικό επιτόκιο».

Στο Ταμείο, λόγω του Καταστατικού, ασχολούνται πάντα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πιστεύουν, ότι όπως και στην περίπτωση του χρηματοδοτικού κενού, έτσι και στο θέμα αυτό, οι Ευρωπαίοι θα είναι συνεπείς με τις υποσχέσεις και τις αποφάσεις τους. Το ΔΝΤ σε υψηλότατο επίπεδο εισήγαγε την ιδέα για «κούρεμα» του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας (OSI), αλλά μετά την άρνηση της Αθήνας να το θέσει, αναζητούν άλλους τρόπους ελάφρυνσης του. Η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής είναι «δύο καλές επιλογές».

Για να επιβεβαιωθεί η επιστροφή των επικεφαλής της Τρόικα στην Αθήνα, ώστε να συνεχιστεί επιτόπου η διαπραγμάτευση, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, να συμμορφωθεί με τις διαπιστώσεις του ΟΑΣΕ για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, να επιλυθεί το θέμα των εργοδοτικών εισφορών, και να προχωρήσουν επιτέλους –όπως τονίζεται- οι αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με τις πηγές εκτός Ταμείου τους αξιωματούχους απασχολεί η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μειώσεις των μισθών των ενστόλων, καθώς από αυτήν θα γνωρίζουν με ακρίβεια το δημοσιονομικό κενό, για το οποίο θα απαιτηθούν μέτρα για να καλυφθεί. Η ελληνική πλευρά καθόρισε το ποσό στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πηγές πιστεύουν ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου «δεν έχουν χάσει την υπομονή τους», αντίθετα συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το «Ελληνικό Πρόγραμμα» θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους. Επιμένουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, που αποτελεί το προσφιλές θέμα της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ, απαιτούν σε κάθε επιθεώρηση το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και αναφέρουν ως παράδειγμα το επάγγελμα της κομώτριας. «Εχει γιομίσει η Αθήνα κομώτριες, χωρίς να έχει όφελος το κράτος», υποστήριξαν οι πηγές.

Επίσης ζητούν να αναβαθμιστεί ποιοτικά, όχι ποσοτικά, ο δημόσιος τομέας για να είναι αποτελεσματικός για τους πολίτες και να αντιδρά έγκαιρα και γρήγορα στις ανάγκες τους. Μερικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο ελληνικός δημόσιος τομέας «διαθέτει πολύ λίπος ακόμα, το οποίο πρέπει να κοπεί και να εξαφανιστεί». Πιστεύουν επίσης ότι ακόμα και σήμερα, τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά το Μνημόνιο, οι πολιτικοί δεν έχουν αποφασίσει να συγκρουστούν με τις εσωτερικές δυνάμεις που ασκούν έλεγχο στη χώρα. Αναγνωρίζουν βέβαια ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν επεμβαίνει σε θέματα δικαιοσύνης και ότι υποστηρίζει το έργο των εισαγγελέων και των ανακριτών.

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύεται και στο “Εθνος της Κυριακής”, 2 Φεβρουαρίου 2014



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]