Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η καταρρέουσα Τουρκία του Ερντογάν δεν πρέπει να "μυρίσει" τον "φόβο" μας

Προσοχή αλλά όχι φόβος. Οι εξελίξεις στην Τουρκία γίνονται όλο και δυσμενέστερες για το καθεστώς Ερντογάν. Ένα καθεστώς που έδειχνε να έχει ισχυρά θεμέλια. Αποδεικνύονται όμως κι αυτά σαθρά όπως και η ισχυρή και αξιοζήλευτη οικονομική ανάπτυξη της γειτονικής χώρας.
Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, ένα “θηρίο” που με τον Ερντογάν στο τιμόνι της πίστεψε ότι μπορεί να γίνει μια περιφερειακή δύναμη που θα καθορίσει εξελίξεις στην περιοχή. Οι “κόκκινες γραμμές” που πάντα θέτουν οι μεγάλοι του κόσμου ξεπεράστηκαν πολλές φορές από τον Ερντογάν. Και παρά τις ευκαιρίες που του δόθηκαν για να “ευθυγραμμίσει το σκάφος” του σε μια πορεία που θα μπορούσε να είναι ανεκτή και από τους “μεγάλους” δεν αξιοποιήθηκαν. Η επιμονή του να στέκεται απέναντι στο Ισραήλ έφερε σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ .

Καμία από τις επιλογές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που χάραξε και εκτέλεσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν είχε τα αποτελέσματα που ανένεμενε το καθεστώς Ερντογάν. Με όλη της περιφέρειά της έχει σχέσεις έντασης όπου η καχυποψία κυριαρχεί. Ακόμη και στην Αίγυπτο δεν πρόλαβε να χαρει την άνοδο των ισλαμιστών στην εξουσία, οι οποίοι πάντως είχαν κρατήσει αποστάσεις από τον Ερντογάν όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε το Κάϊρο.

Όλα αυτά δημιούργησαν “κενά” και ευκαιρίες στην περιοχή τις οποίες η Ελλάδα δεν δείχνει ακόμη να έχει αντιληφθεί . Τουλάχιστον στο βαθμό που θα ανέμενε κανείς. Ακομη και η συμμαχία μας με το Ισραήλ μοιάζει να έγινε περισσότερο με παροτρύνσεις άλλων και γι΄ αυτό ακόμη και σήμερα παρατηρείται μια ανεξήγητη διστακτικότητα . Μια “φοβία” ότι “όλα αυτά είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά”. Μόνιμο ελληνικό σύνδρομο και κόμπλεξ.

Το “θηρίο” είναι πληγωμένο βαθειά. Η ηθική του κ.Ερντογάν τελευταίο οχυρό του έχει “πέσει”. Πως θα αντιδράσει κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει με βεβαιότητα. Για την θεωρία της “εξαγωγής κρίσεως” στο Αιγαίο τα ΄χουμε γράψει πολλές φορές. Η Τουρκία “επιτίθεται” μόνο αν είναι βέβαιη ότι η αντίσταση που θα βρει θα είναι “τυπική”. Η Τουρκία “μυρίζει” τον “φόβο” μας και μόνο τότε γίνεται επιθετική.

Η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσει αυτή την εντύπωση. Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ακόμη και σήμερα που η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει προβλήματα που μοιάζουν ανυπέρβλητα και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έχει συμμάχους που δεν τους έχει εκμεταλλευθεί και οι οποίοι έχουν να κερδίσουν από την καλή σχέση μαζί μας. Έχει ευκαιρίες να “παίξει” στο γεωπολιτικό παιχνίδι αρκεί να αποφασίσει να “σηκωθεί από το πάγκο” και να μπει στο τερέν .

Η κρίση του καθεστώτος Ερντογάν θα συνεχιστεί και κανείς πια δεν αποκλείει ακόμη και μια παταγώδη πτώση. Οι κραδασμοί που θα προκληθούν μπορεί να μας ταρακουνήσουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας φοβίσουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά το οικονομικό δράμα που περνάμε με την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας να βρίσκεται σε κατάσταση απόγνωσης , έχουμε κατορθώσει να αποτελούμε το μοναδικό κομμάτι γης και θάλασσας σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή που είναι ήρεμο και σταθερό. Αυτό το μεγάλο μας πλεονέκτημα και όπλο πρέπει να το αξιοποιήσουμε απέναντι στην απρόβλεπτη Τουρκία.

Πηγή OnAlert

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]