Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Εκκλησία παραδίδει μάθημα διακυβέρνησης

Γράφει ο Μενέλαος Τασιόπουλος

Όσο απογοήτευση, ανησυχία και καταστροφές στο δημόσιο συμφέρον, στις ιδιωτικές περιουσίες και στα δικαιώματα των Ελλήνων παρήγαγαν με τις επιλογές τους οι τελευταίες κυβερνήσεις, από το 2009 και μετά τόσο συγκροτημένη, αποτελεσματική και προοδευτική, με κοινωνικά, εθνικά αλλά και επιχειρηματικά κριτήρια υπήρξε η στρατηγική της Εκκλησίας της Ελλάδας και ειδικά η πρωτοκαθεδρία της, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Οι κυβερνήσεις, με έμφαση σε αυτές του Γ. Παπανδρέου και του Λ. Παπαδήμου και μέχρι κάποιου βαθμού, εξαιτίας των περιορισμένων επιλογών, η διακυβέρνηση Σαμαρά, εγκλώβισαν τη χώρα σε καταστροφικά μνημόνια, που εξυπηρετούσαν τράπεζες και ξένους δανειστές. Απώλεσαν τον εθνικό έλεγχο από την αρχή, λειτούργησαν καταστροφικά για τη συγκρότηση του κράτους κα της παραγωγικής βάσης, αφού οι επιλογές τους χαρακτηρίστηκαν από εμπάθεια, μανία και μικροπολιτική ενάντια στους Έλληνες.

Είναι εντυπωσιακό πόσο πληβείοι ηθικά κα ψυχολογικά υπήρξαν τα μέλη των κυβερνήσεων αυτών, πόσο έλλειμμα ψυχής, γνώσης και εμπειρίας κυριάρχησε στις πράξεις τους. Πόσο άνισοι υπήρξαν αυτοί οι πολιτικοί και τεχνοκράτες σε σχέση με τα συμφέροντα του Ελληνισμού.
Ονόματα δεν αναφέρονται ξεχωριστά, πρώτον, γιατί είναι γνωστά. Δεύτερον, γιατί τελικά υπάρχει μία συλλογική ευθύνη σε κυβερνήσεις, κόμματα και τεχνοκρατία για την «εποποιΐα» των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Από την άλλη πλευρά, η Εκκλησία, χωρίς φόρους, χωρίς υποχρεωτικούς νόμους, χωρίς τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τεχνοκράτες όπως η κρατική διοίκηση, αλλά με ψυχραιμία, με πείσμα, με ψυχή, χωρίς διακηρύξεις και ανόητες «κορόνες», κερδίζει και προσφέρει σε όλα τα μέτωπα.

Με τα συσσίτια και την προσφορά στους εξαθλιωμένους των Μνημονίων, με εθνικό πνεύμα στο κυριακάτικο κήρυγμα από άμβωνος, με διαπραγματευτική δεινότητα απέναντι στα «κοράκια» -τα εγχώρια και τα διεθνή- που από την αρχή ήθελαν να ελέγξουν την ακίνητη περιουσία της ή στους αλλαζονικούς «τεχνοκράτες» του υπουργείου Οικονομικών που προέκριναν τη χρεοκοπία του κλήρου, επιχειρώντας να παραχωρήσουν και την μισθοδοσία των κληρικών στους ξένους και τοκογλύφους.

Μία Εκκλησία που είχε και αυτή τα δικά της προβλήματα συνοχής στην Ιεραρχία, τις δικές της πάγιες διαχειριστικές αδυναμίες στην αξιοποίηση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας, τις δικές της σπατάλες και τα δικά της σκάνδαλα κακοδιοαχείρισης.

Και όμως, η οικονομική πολιτική της Εκκλησίας διασφάλισε ρευστότητα και περιουσία υπέρ των Ελλήνων, δημιουργήθηκε μία εταιρεία 50-50 με το κράτος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Στη συνέχεια αποφασίστηκε η μη πώληση της περιουσίας, αλλά η μακρόχρονη μίσθωσή της. Τέλος, ανακοινώθηκε η συνεργασία με έναν από τους διεθνείς οίκους real estate για τη διαχείριση, τον Cushman & Wakefield, με έδρα την Αμερική, ο οποίος έως το 2007 ανήκε στο γκρουπ Ροκφέλερ, τώρα στην οικογένεια Ανιέλι της Fiat, με 250 γραφεία σε 60 χώρες και 16.000 υπαλλήλους. Στενή η σχέση και με το Βατικανό.

Από την άλλη, στο Δ.Σ. της Α.Ε. για την αξιοποίηση των ακινήτων της Εκκλησίας ο Μιχ. Καρλούτσος, γιός του γνωστού ως «πατέρα Άλεξ» από την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής, με πολύ καλό επίπεδο συνεννόησης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, όπως άλλωστε έχει και ο Ιερώνυμος. Η Εκκλησία της Ελλάδος δείχνει το μέλλον. Εθνική κυριαρχία και «άνοιγμα» στη διεθνή αγορά κεφαλαίου. Τώρα πρέπει να βρούμε και τέτοιου τύπου κυβερνήσεις για να βγούμε από το «σπιράλ του θανάτου» της γερμανικής Ευρώπης.

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]