Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Να αποφεύγονται ενέργειες που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο"

«Είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που πιθανόν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» (της Ανατολικής Μεσογείου), δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκη, απαντώντας σε ερώτηση του Mega και του Εθνους.

Η κ. Ψάκη ερωτήθηκε για την απειλητική κίνηση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την εκδίωξη νορβηγικού πλοίου, που εργαζόταν για την γαλλική εταιρεία TOTAL. Είπε:
“Ενόσω οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διενεργεί έρευνες για ενέργεια στις υπεράκτιες περιοχές της, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι της νήσου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως και το σύνολο των πόρων της, πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που πιθανόν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» (της Ανατολικής Μεσογείου).
Σε άλλη ερώτηση του Mega και του Εθνους, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε:
“Η Υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ ήταν τις περασμένες δύο μέρες στην Ελλάδα και την Κύπρο και τώρα στην Ουκρανία. Στην Αθήνα είχε παραγωγικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών, στη διάρκεια των οποίων εξέφρασε την αμερικανική υποστήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάπτυξη, διμερές εμπόριο και επενδύσεις και συζήτησε εύρος περιφερειακών θεμάτων».
Η Τζένιφερ Ψάκι μίλησε και για τις επαφές της κ. Νούλαντ στην Κύπρο. Είπε πως συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών. «Συζήτησαν”, τόνισε, “ένα εύρος θεμάτων συμπεριλαμβανομένων των διμερών μας σχέσεων και βημάτων για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε και στη συνάντηση της κ. Νούλαντ με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Δήλωσε:
«Σ’ όλες τις συναντήσεις επαναβεβαίωσε για τη σθεναρή αμερικανική υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση της νήσου ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα φέρει ασφάλεια και οικονομική ευημερία σ’ όλους τους κατοίκους της Κύπρου».
Η κ. Ψάκη ανέφερε, επίσης, πως ως αρμόδια Υφυπουργός Εξωτερικών για την περιοχή το Κυπριακό είναι θέμα προτεραιότητας και για την Βικτώρια Νούλαντ και για τον Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, Ωστόσο η κ. Ψάκι απέφυγε να επιβεβαιώσει αν υπήρξε συγκεκριμένη εμπλοκή της Υφυπουργού Εξωτερικών στη διαδικασία για να συμφωνηθεί το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, με υποβολή ιδεών ή προτάσεων στους εμπλεκόμενους.

Σχόλιο ιστολογίου: Καλό θα ήταν αυτή η αμερικανική προτροπή να γινόταν προς την πλευρά της Τουρκίας, η οποία είναι και η γεννεσιουργός των προβλημάτων από τα Βαλκάνια μέχρι και (εσχάτω) τη Μέση Ανατολή...



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]