Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Λαβρόφ κατηγορεί τις ΗΠΑ για τους εξτρεμιστές στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι ότι η συμφωνία για την διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία έχει «καταπέσει από την ανικανότητα ή την απροθυμία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης» να την τηρήσουν, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι παράνομες εξτρεμιστικές οργανώσεις αρνούνται να αφοπλιστούν και στην πραγματικότητα θέτουν το Κίεβο υπό τον δικό τους έλεγχο με τη συμπαιγνία των ηγετών της αντιπολίτευσης», είπε ο Λαβρόφ στον Κέρι τηλεφωνικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Λαβρόφ «υπενθύμισε» επίσης στον Κέρι ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καλέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε συνομιλία που είχαν νωρίτερα οι δύο ηγέτες να «αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που του δίνεται για να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες των εξτρεμιστών και να επανέλθει η κατάσταση στη συνταγματική οδό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ουκρανή πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο αφέθηκε ελεύθερη και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και με διεθνείς οργανισμούς για να υποστηρίξει μια «ενωμένη και δημοκρατική» Ουκρανία.

«Έχουμε ταχθεί με συνέπεια υπέρ της αποκλιμάκωσης της βίας, της συνταγματικής αναθεώρησης, μιας κυβέρνησης συνασπισμού και πρόωρων εκλογών, και οι σημερινές εξελίξεις μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο αυτό», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Επαφίεται στους Ουκρανούς να «καθορίσουν το μέλλον τους», πρόσθεσε η αμερικανική προεδρία στην ανακοίνωσή της, χαιρετίζοντας παράλληλα τον «εποικοδομητικό ρόλο» που διαδραμάτισε η Ράντα, η ουκρανική βουλή, και «καλώντας να σχηματιστεί γρήγορα μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ευρεία και αποτελούμενη από τεχνοκράτες».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ένα συνέδριο με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών αξιωματούχων φιλορωσικών ουκρανικών περιφερειών άρχισε να διεξάγεται το μεσημέρι στο Χάρκοβο, μια βιομηχανική πόλη στην ανατολική Ουκρανία, με τη συμμετοχή βουλευτών και τοπικών αρχόντων της Ρωσίας, εν μέσω της σοβαρής πολιτικής κρίσης.

Αντικείμενο του συνεδρίου αυτού, με τη συμμετοχή σχεδόν 4.000 προσώπων, ήταν το πώς «να αποφευχθεί ένα λουτρό αίματος στις περιφέρειες», είπε ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στο Χάρκοβο, ο Μιχάιλο Ντομπκίν, στην ομιλία του κατά την έναρξή των εργασιών του.

Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος φέρεται ότι βρισκόταν στο Χάρκοβο την ώρα που διεξαγόταν το συνέδριο σύμφωνα με την σύμβουλό του Γκάνα Γκερμάν, δεν παρέστη σε αυτό. Συμμετείχαν ωστόσο σημαίνοντες Ρώσοι κοινοβουλευτικοί, περιλαμβανομένου του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, της κάτω βουλής της Ρωσίας, του Αλεξέι Πουσκόφ.
«Δεν υπάρχει ούτε ένας κόκκος αποσχιστικών τάσεων στο συνέδριο αυτό. Το κύριο μήνυμα στις παρεμβάσεις είναι “δεν θέλουμε να διαιρεθεί η χώρα”», έγραψε ο Πουσκόφ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η Ουκρανία, μια χώρα 46 εκατ. κατοίκων, χωρίζεται στην ρωσόφωνη και ρωσόφιλη ανατολή και την εθνικιστική, ουκρανόφωνη δύση.
Περίπου 10.000 υποστηρικτές του προέδρου Γιανουκόβιτς συγκεντρώθηκαν πλάι στο χώρο όπου διεξαγόταν το συνέδριο κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «εργαζόμενοι στα ορυχεία Ντόνμπας εναντίον του εξτρεμισμού» και «είμαστε κατά του φασισμού». Περίπου 500 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωναν όχι μακριά από το χώρο αυτό.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε σήμερα ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χωρίς να διευκρινίσει σε τι αναφέρεται.
«Δεν το λέω αυτό για να φοβίσω κανέναν, αλλά είναι εμφανές ξεκάθαρα ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν να θέσουν εν αμφιβόλω την (εδαφική) ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TVN24.
«Πρέπει να ειπωθεί με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ότι το σενάριο αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί, αλλά οι απειλές είναι αληθινές», πρόσθεσε.
«Θα έλθει ο καιρός ο κόσμος να μάθει με πολύ σαφή τρόπο ποιοι ενήργησαν, και γιατί, για να αποδυναμώσουν και να αποσυνθέσουν την Ουκρανία», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθεί η ειρήνη στη χώρα, που χαρακτήρισε πολύ εύθραυστη.
«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η κατάσταση είναι ακόμη δυναμική και από οικονομική άποψη. Οι δυσκολίες μόλις αρχίζουν», επισήμανε ο Τουσκ.
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε σήμερα να απελευθερωθεί η Γιούλια Τιμοσένκο, να προκηρυχθούν προεδρικές εκλογές τον Μάιο και απέπεμψε de facto τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που αρνείται να παραιτηθεί καταγγέλλοντας ένα πραξικόπημα.

Πηγή Reuters, AFP, ANA-MPA


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]