Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν εν συγχύσει μαινόμενος...

ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες εκφράζουν την ανησυχία τους και η Ουάσινγκτον παίρνει αποστάσεις από τον άλλοτε στενό σύμμαχο και προστατευόμενο των ΗΠΑ

Του Στάθη Ευσταθιάδη

Όταν πριν από τρία περίπου χρόνια πήραμε στην Άγκυρα συνέντευξη (Μεμής –Ευσταθιάδης) από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο προσωπικός γραμματέας του μας προειδοποίησε χαμηλόφωνα –θα μπορούσα να πως ότι μας έκανε ωμή σύσταση που όμως δεν εισακούστηκε-να μην κάνουμε «σκληρές» ερωτήσεις που μπορεί να εξόργιζαν τον τούρκο πρωθυπουργό.

Αυτά πριν από τρία, περίπου, χρόνια. Σήμερα ο Ερντογάν εξοργίζεται επειδή του υποβάλλονται από το εσωτερικό και το εξωτερικό ερωτήσεις στις οποίες αντί να απαντήσει καταφεύγει σε απειλές εναντίον πάντων και «αποκαλύψεις» -δύο κατά μέσον όρο την ημέρα- για πραξικοπήματα, απόπειρες ανατροπής του, ύπουλα σχέδια που μηχανεύονται και θέτουν σε εφαρμογή πρόσωπα και οργανώσεις στην Τουρκία και στο εξωτερικό.
Ο τούρκος πρωθυπουργός απειλεί καθώς αποκαλύπτονται σκάνδαλα και κομματικές παρεμβάσεις, κατηγορώντας «ξένα κέντρα» ότι υπονομεύουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του, «ενώ εκείνο που θα έπρεπε να κάνει πρώτα απ’ όλα είναι να βρει μία λύση στην πολιτική καταστροφή που έφερε στο εσωτερικό», του υπέδειξαν προχθές οι New York Times σε ένα ιδιαίτερα δριμύ κύριο άρθρο τους.
Την περασμένη Τρίτη ο κ. Ερντογάν έφθασε στο σημείο να υπερασπιστεί τα μέτρα για έλεγχο του Τύπου και των ΜΜΕ στην Τουρκία, δηλώνοντας ότι «και ο βρετανός πρωθυπουργός (Ντέιβιντ) Κάμερον έκλεισε μία εφημερίδα». Προκάλεσε, φυσικά, την ακαριαία διάψευση της βρετανικής πρεσβείας στη Άγκυρα και την «κατάπληξη» του εκπροσώπου της Ντάουνινγκ Στριτ 10, ο οποίος (ανώνυμα) έσπευσε να δηλώσει ότι «είναι απόλυτα αδύνατον» ο κ. Κάμερον είτε κάποιος βρετανός πολιτικός «ακόμη και να σκεφθεί» να κλείσει μία εφημερίδα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός βρίσκεται σε σύγχυση και αντιδρά σχεδόν ασυνάρτητα, λέγουν διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα. Το κλίμα εν όψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου αναστρέφεται εναντίον του και οι ελπίδες του να ψηφιστεί ένα Σύνταγμα που θα του άνοιγε το δρόμο για την «προεδρία του γούστου» του σβήνουν. Έχει χάσει την ψυχραιμία του, γράφουν οι “Financial Times”, γεγονός το οποίο «ανησυχεί το ΝΑΤΟ».

Αυτή η «θολή κατάσταση», κατά το BBC, έκανε την Ουάσινγκτον να στείλει στην Άγκυρα τον υπουργό Άμυνας Τσακ Χάγκελ, ο οποίος κάνει σαφές, αν κρίνουμε από τη σκληρή επισήμανση που έκαναν στον κ. Ερντογάν οι “New York Times”, πως ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε οι «σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» αποδέχονται το «αυταρχικό κράτος» που έχει δημιουργήσει επειδή απειλεί τη «σταθερότητα της περιοχής». Το Πεντάγωνο, εξάλλου, ζήτησε εξηγήσεις από την Άγκυρα σχετικά με την πρόσφατη γνωμάτευση νομικής επιτροπής η οποία πιστεύεται ότι «ανοίγει το δρόμο για αναθεώρηση της δίκης των στρατιωτικών(…) με στόχο την ελευθερία τους» (Zaman). Η τουρκική εφημερίδα βλέπει «προσέγγιση» του κ. Ερντογάν από τους στρατιωτικούς.

Στην Ουάσινγκτον έκανε «θλιβερή εντύπωση» η απειλή του κ. Ερντογάν στον αμερικανό πρεσβευτή Φράνσις Ριτσιαρντόνε ότι θα ζητήσει την αποπομπή του επειδή, δήθεν, επεμβαίνει στα εσωτερικά της Τουρκίας.
Την περασμένη Πέμπτη στην Τεχεράνη, όπου βρέθηκε για «να ανανεώσει τις φιλικές σχέσεις συνεργασίας» με το Ιράν, ο κ. Ερντογάν έδωσε εντολή και «μετακινήθηκαν είτε παύθηκαν» οκτακόσιοι αστυνομικοί και άνδρες της εθνικής ασφάλειας, περιλαμβανομένων και δεκάδων υψηλόβαθμων. Έφθασε έτσι στις 3.700 ο αριθμός των αστυνομικών που είχαν αυτή την τύχη επειδή είτε «υπάκουσαν» είτε «συνεργάστηκαν» με δικαστικούς (…) χωρίς να έχουν άδεια της κυβέρνησης» σε έρευνες που αφορούν σκάνδαλα ανωτέρων κρατικών λειτουργών».

Κάτι ανάλογο, αλλά με πολύ σοβαρότερες πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις γίνεται και με τους δικαστικούς. Την περασμένη Πέμπτη έγινε γνωστό ότι οι ανακριτικές αρχές, κατόπιν κυβερνητικής εντολής, «αρνούνται να δεχθούν αγωγές δικηγόρων και νομικών σωματείων εναντίον πολιτικών, περιλαμβανομένου και του πρωθυπουργού». Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης αποκάλυψε ότι αγωγές είχαν ετοιμαστεί εναντίον των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης κ.κ. Ελκάν Αλά και Μπακίρ Μποζντάγκ, καθώς και του κ. Ερντογάν.

Όλοι όσοι ασχολήθηκαν με αποκάλυψη σκανδάλων, ανακριτές, δικαστές κ.α. «αντιμετωπίζουν κίνδυνο απόλυσης, μετάθεσης και επαγγελματικού ακρωτηριασμού» έγραψε η εφημερίδα «Zaman». Τουλάχιστον 95 ανώτεροι δικαστικοί έχουν ήδη βρεθεί σε αυτή την κατηγορία σε σύνολο 190. Στις Βρυξέλλες οι πρόεδροι Χέρμαν βαν Ρομπάι της ΕΕ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο της Κομισιόν εξέφρασαν τη «ζωηρή ανησυχία» τους στον κ. Ερντογάν –οποίος επισκέφθηκε την Ε.Ε. πριν από μερικές ημέρες-για την «σοβαρή κρατική επέμβαση» στη Δικαιοσύνη.

Ο τούρκος πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε ότι «δεν υπήρξε ούτε και θα υπάρξει» κάτι τέτοιο. Αλλά μία εβδομάδα αργότερα, την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώθηκε ότι «απολύθηκαν» οι ανακριτές κ.κ. Μεχμέτ Γιουζγκέζ και Τζελάλ Καρά, επικεφαλής των ανακρίσεων για τα σκάνδαλα στα οποία είναι ανακατεμένοι υπουργοί και, πιθανότατα, μέλη της οικογένειας του κ. Ερντογάν.
Με προσωπική επέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού «εξαφανίστηκε κάθε υπόνοια κατηγορίας για συμμετοχή σε σκάνδαλο μαύρου χρήματος» σε βάρος του γιού του Μπιλάλ, έγραψε η «Hurrjiet». Δύο, όμως, συνεργάτες του νεαρού Ερντογάν έχουν ήδη προφυλακιστεί.

Επίθεση στα ΜΜΕ από τον Ερντογάν
«Προδότες» όσοι επικρίνουν την οικονομική πολιτική του

«Βαρύ κλίμα» επικρατεί σήμερα στην Τουρκία, διαπίστωσε δημοσιογράφος του γερμανικού Spiegel. Η ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας, την οποία δεν μπόρεσαν να ανακόψουν η γενναία παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας και οι επιφυλάξεις για την ασφάλεια των επενδύσεων τις οποίες δεν κρύβουν ξένες τράπεζες και η Γουόλ Στριτ –γεγονός που έχει «εξαγριώσει» τον πρωθυπουργό, έγραψε το διαδικτυακό Τ24- σε συνδυασμό με την απειλή του κ. Ερντογάν εναντίον του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Μουζαρέμ Γιλμάζ –τον αποκάλεσε «εθνικό προδότη»- ότι «θα τιμωρηθεί όπως του αξίζει», έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση η οποία ενοχλεί και την ευρύτερη ηγεσία του κυβερνητικού κόμματος.

Προ ημερών αποκαλύφθηκε ότι «επτά ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα έχουν διευθυντές τους οποίους διόρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός». Κατά τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών κοινής γνώμης, η δημοσίευση επικρίσεων της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν «αποτελεί κακούργημα (…) και οδηγεί σε βαρύτατες κυρώσεις τον δημοσιογράφο και το μέσο το οποίο του επέτρεψε να το δημοσιοποιήσει».

Ήταν ακριβώς αυτή η διεθνής καταγγελία που έφερε στην επιφάνεια μία ακόμη διαφθορά απόψεων μεταξύ πρωθυπουργού και προέδρου Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, απαντώντας την περασμένη Τετάρτη σε σχετική ερώτηση στη Ρώμη, όπου έκανε επίσημη επίσκεψη στον ιταλό ομόλογό του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δήλωσε ότι «ο Τύπος πρέπει να είναι απόλυτα ελεύθερος να ασκεί κριτική». Και κατέδειξε τη διαφωνία του για τις απειλές και τα μέτρα της κυβέρνησης κατά του Τύπου τονίζοντας: «Τα μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει να θεωρούνται γενικά εχθροί της Τουρκίας».

Πηγή «Το Βήμα της Κυριακής



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]