Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα «λάθη» και ο «φαύλος κύκλος» των Μνημονίων


Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει, όπως όλα δείχνουν, το τρίτο κατά σειρά Μνημόνιο, το κείμενο δηλαδή των υποχρεώσεων που θα συνοδεύει την τρίτη κατά σειρά δανειακή σύμβαση. Μόνο που αυτήν τη φορά μας λένε ότι θα πρόκειται για μια δανειακή σύμβαση light, ώς 20 δισ. ευρώ, και επομένως και για ένα Μνημόνιο επίσης light.
Η εκδοχή αυτή αναδεικνύει, ωστόσο, με έμφαση το προπατορικό «αμάρτημα» της όλης διαδικασίας, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η δανειακή στήριξη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα έγινε σε εντελώς «λάθος» βάση. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δύο ήταν τα καθοριστικά «λάθη» που επηρέασαν αρνητικά για τη χώρα τις εξελίξεις.

Το πρώτο, αφορά το γεγονός ότι δεν έγινε, ταυτόχρονα με την πρώτη δανειακή σύμβαση, και ένα γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως απαιτούσαν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ. Τόσο ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν όσο και οι τεχνοκράτες διευθυντές του Ταμείου είχαν θέσει επανειλημμένα το θέμα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε., με το σκεπτικό ότι χωρίς αναδιάρθρωση το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε.


Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, ξέρουμε πολύ καλά πως αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα λανθασμένων εκτιμήσεων και χειρισμών, αλλά καρπός συνειδητών επιλογών τής τότε ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων «φίλων» της.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, όπως υποστηρίζει και ο τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτης, στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα Γ. Πεπόνη (την οποία δημοσίευσε ολόκληρη η «Κ.Ε.»), αλλά προκύπτει και από τα εμπιστευτικά έγγραφα των συζητήσεων, είχε απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο. Πριν από λίγο καιρό μάθαμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν ήθελαν με τίποτα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους εκείνη την εποχή, για να περισώσουν τις δικές τους τράπεζες, που ήταν εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος. Και έτσι μας επέβαλαν τα δάνεια.

Το δεύτερο μεγάλο «λάθος» είναι ο «πολλαπλασιαστής», με τον οποίον το ΔΝΤ μετρά τις συνέπειες των πολιτικών του στην οικονομική ύφεση. Η υποεκτίμηση των συνεπειών του «πολλαπλασιαστή» έφερε τη χώρα μας να χάνει το 25% του ΑΕΠ της μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια. Εάν όμως είχαν κάνει σωστές εκτιμήσεις, τότε δεν θα επιτρεπόταν το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Οπερ έδει δείξαι.

Το τραγικό είναι ότι σήμερα, μετά και το κούρεμα του PSI, το χρέος πάλι δεν είναι βιώσιμο. Και δυστυχώς, πάλι συνεχίζονται οι πολιτικές που μας σπρώχνουν στον ίδιο φαύλο κύκλο του διαρκούς δανεισμού, του αμείωτου χρέους και της ατελείωτης ύφεσης.

Από enet, μοντάζ dr-flantzas



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]