Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν το Ιράν ότι υποστηρίζει εμμέσως την «Αλ Κάιντα»

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


Σύμφωνα με δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης που δημοσιεύει η εφημερίδα Wall Street Journal, περιγράφονται με λεπτομέρειες οι «ιρανικές τρομοκρατικές διασυνδέσεις» με την Αλ-Κάιντα καταδεικνύοντας ότι οι Ιρανοί υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές του Συριακού πολέμου, αναμεταδίδει το πρακτορείo Mignews.

Ο συντονιστής του δικτύου της Αλ Κάιντα Ιράν είναι o Ουζμπέκος Adhamovich Sadykov ένας από τους ηγέτες της οργάνωσης του οποίου έχει απαγορευτεί η είσοδο στο Ουζμπεκιστάν λόγω της δράσης του στην Ισλαμική Τζιχάντ και τώρα δραστηριοποιείται στο έδαφος του Ιράν, αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.

Ιρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν επίσημα τις κατηγορίες αυτές της αμερικανικής πλευράς, τονίζοντας ότι ο στόχος τους είναι να βλάψουν τη διαδικασία της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης.

Ο Sadykov σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί τρόπον τινά το «κλειδί» του παράνομου εξτρεμιστικού λαθρεμπορίου στην πόλη Mashhad, κοντά στα σύνορα του Ιράν με το Αφγανιστάν. Ο ίδιος «κατασκευάζει» χιλιάδες πλαστά διαβατήρια για λογαριασμό πολλών ξένων μαχητών, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Αλ Κάιντα. Ο ίδιος βοήθησε επίσης σε αποστολές μετακίνησης ακραίων μαχητών στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Ο Sadykov δέχεται την αμέριστη συμπαράσταση και την οικονομική βοήθεια του Αμπντούλ Αζίζ Χαλίλ, γνωστού και ως Γιασίν αλ - Σούρι, ο οποίος «οδήγησε» για άλλη μια φορά την Αλ - Κάιντα στο Ιράν αλλά κατόπιν συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές!!!

Ο Σούρι είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά έμπειρων μαχητών από το Πακιστάν προς τη Συρία. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, οργάνωσε τη διεξαγωγή νέων δρομολογίων, στην Συρία μέσω Τουρκίας.

Σύμφωνα πάντα με τους αμερικανούς, οι ομάδες της αλ-Κάιντα στο Ιράν είναι επίσης υπεύθυνες για τη μεταφορά χρημάτων από τους «δωρητές του Κόλπου» στις ακραίες ισλαμικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένης και της en - Nusra Dzhabhat στη Συρία.

Σε μια δήλωση του, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ότι: «Με βάση το έδαφος του Ιράν, το δίκτυο της Αλ Κάιντα αξιοποιεί ένα εκτεταμένο δίκτυο τζιχαντιστών με χρήματα από το Κουβέιτ που μεταφέρονται στη Συρία», καταλήγει το ρωσικό πρακτορείο.

Σχόλιο: Καθώς διαφαίνεται στο μακρινό ορίζοντα της διεθνούς πολιτικής σκηνής η περίοδος «μέλιτος», μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, θα λάβει τέλος με διάφορα προσχήματα. Στην αμερικανική αλλά και στην ιρανική πολιτική σκηνή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δεν επιθυμούν την προσέγγιση των 2 κρατών, για πολλούς και διάφορους λόγους. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται όλο και περισσότερα δημοσιεύματα, περί ανειλικρινούς ιρανικής στάσης και αμερικανικής ευπιστίας στους μουλάδες του Ιράν. Προφανώς το Ιράν θα αποτελέσει στα σίγουρα τον αμέσως επόμενο στόχο μετά την Συρία. 

Σχόλιο ιστολογίου: Είναι όμως το αμερικανικό θράσος που εκπλήσσει, όταν έχει ήδη γίνει γνωστό πως η καλή σύμμαχος των ΗΠΑ (Τουρκία) είναι χώρα όπου όχι μόνο εισάγει ισλαμιστές τρομοκράτες στη Συρία, αλλά τους εκπαιδεύει και –επιπλέον- τους παρέχει και υπηρεσίες «ξεκούρασης» (παροχή πορνών, μετά από φετφά κάποιου μουλά). Κι ενώ έχει αποδειχθεί η πολύ καλή σχέση μεταξύ Τουρκίας και Αλ Κάιντα, μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ δεν κατήγγειλαν την Τουρκία ως χώρα συνεργάτη της διεθνούς τρομοκρατίας!!!
Την ίδια στιγμή οι ίδιες οι ΗΠΑ είναι από τους κύριους τροφοδότες στρατιωτικού υλικού των ομάδων μαχητών της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Έτσι και με δεδομένη την ήδη υπάρχουσα «φιλική προσέγγιση» (έως και αγαστή συνεργασία) της Αλ Κάιντα από τις ΗΠΑ, η απορία που γεννιέται είναι, τι ακριβώς επιθυμούν να κάνουν οι ΗΠΑ με αυτή την «παρατήρηση» προς τον Ιράν. Μήπως (λόγω έλευσης της άνοιξης και καλυτέρευσης των καιρικών συνθηκών) επανέρχονται τα σενάρια για κάποιο στρατιωτικό αμερικανικό χτύπημα κατά του Ιράν;

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]