Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Σύννεφα πολέμου» πάνω από την Ουκρανία

Αμερικανός Εμπειρογνώμονας:
«Η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναλάβει το σενάριο του πολέμου με την Γεωργία στην Ουκρανία»

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Μετά την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, δεν απομένει και πολύς χρόνος στην Μόσχα, η οποία βρίσκεται αυτήν την στιγμή υπό τεράστια πίεση, να διασφαλίσει το δικό της «δικαίωμα» στον πολιτικό προσανατολισμό του Κιέβου, αναφέρει στρατηγική ανάλυση, στην αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.

Ο ειδικός αναλυτής επί ρωσικών θεμάτων και μέλος του American Foreign Policy Council (Washington), Stephen Blenk, πιστεύει, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναλάβει το σενάριο του πολέμου με την Γεωργία στην Ουκρανία. Αυτό άλλωστε έγραψε και ο ίδιος, σε άρθρο του για την αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.
Ο στρατηγικός αναλυτής, υπενθύμισε, ότι μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας το 1991, η ΕΕ δήλωσε ότι ήρθε «η ώρα της Ευρώπης».

Σήμερα, η Ουκρανία δίνει στην ΕΕ την ευκαιρία για λύτρωση των λαθών του παρελθόντος. Η Ουκρανική κρίση είναι η πιο σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, που παρομοιάζεται με τον πόλεμο στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, γράφει ο Blenk στο άρθρο του.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Μόλις τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι, η Μόσχα θα δώσει «λύση», η οποία θα έχει ως στόχο να διασφαλίσει το δικό της «δικαίωμα» στον πολιτικό προσανατολισμό του Κιέβου», υπογραμμίζει ο Stephen Blenk στο άρθρο του.

Εάν οι Βρυξέλλες παραμένουν «ανενεργές», ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να αισθανθεί «ασφαλής» και να διατάξει χρήση βίας στην Ουκρανία, γράφει ό ίδιος.

Η περιφρόνηση για την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας, είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου. Η Ρωσία πιστεύει ότι καμία από τις μετα- σοβιετικές δημοκρατίες, ή κράτη της Ανατολικής Ευρώπης είναι πραγματικά κυρίαρχα, ούτε ότι η εδαφική τους ακεραιότητα είναι «απαραβίαστη». Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει παραδεχθεί δημοσίως, ότι η Ρωσία άρχισε να σχεδιάζει τον πόλεμο με τη γειτονική Γεωργία, με την δημιουργία αυτονομιστικών πολιτοφυλακών ήδη από το 2006, δύο χρόνια πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Σήμερα, η Μόσχα είναι έτοιμη να επαναλάβει το ίδιο σενάριο, εάν το κρίνει απαραίτητο. Πίσω από καταναγκαστική διπλωματία της στην Ουκρανία βρίσκεται η απειλή της βίας, είτε υποκινείται από τη Ρωσία, είτε διεξάγεται από αυτήν. Πρόσφατες αναφορές φιλοκυβερνητικών μαχητικών ομάδων που σχηματίζονται στην ανατολική Ουκρανία, ζητούν από το τοπικό κοινοβούλιο, η περιοχή της Κριμαίας, «να λάβει ρωσική προστασία» και «διάσωση» από τις αντικυβερνητικές εξεγέρσεις της Ουκρανίας.

Οι επανειλημμένες συζητήσεις στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, δηλώνουν σαφέστατα την «απαίτηση», για «στεγανοποίηση» της Ουκρανίας, καταδεικνύοντας σαφώς ένα μοτίβο κλιμάκωσης της πίεσης από τη Μόσχα και ένα σχέδιο που ανοίγει το δρόμο για τη χρήση βίας, υπογραμμίζει ο Blenk.

Η Ρωσία έχει ήδη χορηγήσει χιλιάδες διαβατήρια στους κατοίκους της Κριμαίας και θα μπορούσε, για παράδειγμα, «να ενεργήσει προς την «διάσωση» του λαού της, όπως έκανε όταν εισέβαλε στη Γεωργία το 2008. Πράγματι, η Μόσχα έχει ήδη πραγματοποίηση προσομοίωση παρόμοιων σεναρίων. Τόσο το 2009 όσο και το 2013, διεξήγαγε μεγάλες διακλαδικές στρατιωτικές ασκήσεις από την Αρκτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, κατά τις οποίες οι επίλεκτες ρωσικές δυνάμεις εξασκηθήκαν σε σενάρια «προστασίας» της Λευκορωσίας, μια χώρας συμμάχου, ανταποκρινόμενες σε στρατιωτική παρέμβαση σε κράτος της Ανατολικής Ευρώπης. Εκτός από το γεγονός ότι αυτές οι ασκήσεις ήταν σαφώς «πρόβες για ένα γενικό ευρωπαϊκό πόλεμο», αποτελούν επίσης την ιδεολογική βάση, για μελλοντική ρωσική επέμβαση προς υπεράσπιση Ρώσων πολιτών στο εξωτερικό!!

Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί και στην Ουκρανία. Ως μέρος της συμφωνίας του Νοεμβρίου 2013, για την διάσωση της κυβέρνησης της Ουκρανίας. Με φθηνά δάνεια και φυσικό αέριο, η Μόσχα προκαλεί το Κίεβο να συμφωνήσουν στην κατασκευή μιας γέφυρας πάνω από την επίδικη έκταση γύρω από το Στενό του Κερτς, στην Αζοφική Θάλασσα, μια γέφυρα που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένα εξαιρετικός «αυτοκινητόδρομος» για την εισβολή του ρωσικού στρατού, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Μόλις τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η Μόσχα θα είναι ελεύθερη να επιδοθεί στις «αυτοκρατορικές φαντασιώσεις της», εάν η ΕΕ και η Ουάσινγκτον δεν μπορούν να δράσουν από κοινού στην Ουκρανία. Εάν η Ευρώπη παραμένει ανενεργή, η Ρωσία μπορεί επίσης να αισθανθεί ασφαλής και να χρησιμοποιήσει βία για να εξασφαλίσει την περιοχή της Ουκρανίας, ή να υποκινήσει ρωσόφωνες δυνάμεις να το πράξουν για λογαριασμό της.

Αλλά αν η Ευρώπη ενεργήσει αποφασιστικά και «τιμωρήσει» την σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, με σκοπό την εφαρμογή από μέρους της μιας δέσμης μέτρων, πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα, για τη σταθεροποίηση της χώρας, μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην άμβλυνση των επεκτατικών πιέσεων της Ρωσίας και να εξασφαλίσει την «δυτική κατεύθυνση» της Ουκρανίας, καταλήγει το δημοσίευμα στην εφημερίδα The Wall Street Journal.

Σχόλιο: Ο αμερικανός αναλυτής υπογραμμίζεται, ότι είναι εκτός ειδικός επί ρωσικών θεμάτων, αλλά και μέλος του American Foreign Policy Council στην Washington, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επισημότητα των απόψεων του.
«Οι ΗΠΑ βάση σχεδίου που «ετοιμάζουν» σχεδιάζουν να διαχωρίσουν την Ρουθηνία (Transcarpathia) από την Ουκρανία και να αναλάβουν τον έλεγχο των ρωσικών αγωγών στην περιοχή αυτή αμερικανικά λόμπι μέσω του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Βίκτορ Balogh γραμματέας του πρώην πρόεδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο, ο οποίος έχει τη δική του παράταξη του στο κοινοβούλιο.
Οι κύριοι σταθμοί των αγωγών βρίσκονται στην επικράτεια νότια των Καρπαθίων, και τα σχέδια της Ουγγαρίας με εγκαταστάσεις αποθήκευσης και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μπορεί να συνδεθούν με τα σχέδια της αυτονομίας της Ρουθηνίας (Transcarpathia) ή «Καρπάθιας Ρουθηνίας». Σαφώς η περιοχή της Ρουθηνίας αποτελεί το διακύβευμα όλης αυτής της διένεξης λόγω αγωγών, αυτό άλλωστε διαφαίνεται με «γυμνό μάτι».
Όσον αφορά την ΕΕ, η στάση της είναι έως τώρα είναι δηλώσεις και μερικές επισκέψεις στην Ουκρανία. Οι Βρυξέλες προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της Ουάσιγκτον και Μόσχας λόγω των της ενεργειακής εξάρτησης τους αλλά και των εμπορικών σχεδίων της Γερμανίας με την ρωσική πλευρά.
Το κακό σενάριο αφορά γενικευμένο ευρωπαϊκό πόλεμο στην πολύπαθη ήπειρο μας, πιστοποιώντας την ελληνική παροιμία που λέει ότι «όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια».



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]