Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Η διαπλοκή των ΜΜΕ με κυβέρνηση και οικονομικά συμφέροντα

Το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στην Τουρκία στα μέσα Δεκεμβρίου και εμπλέκει την κυβέρνηση Ερντογάν, προκαλεί διαρκείς πολιτικούς τριγμούς στη χώρα, αλλά παράλληλα δοκιμάζει τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης.
Το σκάνδαλο έφερε στο φως μία διένεξη ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταΐπ Ερντογάν και τον πρώην σύμμαχό του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, η οποία και αποτυπώθηκε στη στάση των μέσων που ελέγχει η κάθε πλευρά, ενώ χαρακτηριστική είναι η διαπλοκή των οικονομικών ομίλων με την τουρκική κυβέρνηση.

Εφημερίδες που πρόσκεινται στον Γκιουλέν είναι η Zaman και η Bugun, οι οποίες είχαν προηγουμένως μία χαλαρή συμμαχία με το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν. Και οι δύο έχουν δημοσιεύσει λεπτομέρειες των κατηγοριών, από φωτογραφίες κουτιών υποδημάτων παραγεμισμένων με χαρτονομίσματα μέχρι το περιεχόμενο υποκλοπών ύποπτων τηλεφωνημάτων ανάμεσα σε επιχειρηματίες και συνεργάτες του Ερντογάν.
Αντίθετα, οι εφημερίδες που έμειναν πιστές στον τούρκο πρωθυπουργό, όπως η Sabah, η Star και η Yeni Safak, έχουν παρουσιάσει τις έρευνες για διαφθορά ως συνωμοσία εναντίον του Ερντογάν.
Πέραν αυτών, άλλα μεγάλα ΜΜΕ ανήκουν εν πολλοίς σε αναπτυσσόμενους ομίλους που διατηρούν επιχειρηματικούς δεσμούς με το κράτος.

«Η έρευνα για διαφθορά είναι μία νέα ευκαιρία για να βγει η τουρκική δημοσιογραφία από τον ασφυκτικό κλοιό», δήλωσε ο Γιαβούς Μπαϊντάρ, ένας από τους γνωστότερους δημοσιογράφους της Τουρκίας, ο οποίος δημιούργησε την Πλατφόρμα 24, έναν διαδικτυακό τόπο παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης. Ο Μπαϊντάρ έχασε τη δουλειά του στη Sabah όταν επέκρινε την αστυνομική καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον περασμένο Ιούνιο. Η Sabah πουλήθηκε τον Δεκέμβριο στον Kalyon, έναν κατασκευαστικό όμιλο που έχει συνάψει μεγάλα συμβόλαια με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο μίας συμφωνίας η οποία είναι χαρακτηριστική των ιδιοκτησιακών δομών στο τοπίο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Τουλάχιστον 12 εφημερίδες και 10 τηλεοπτικοί σταθμοί ανήκουν σε ομίλους με συμφέροντα στην ενέργεια, στις κατασκευές ή στα ορυχεία (πρόκειται για τομείς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση).

Οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία υφίστανται έντονα τους περιορισμούς της ελευθερίας του Τύπου και τις επιθέσεις εναντίον τους, κάτι που δεν είναι καινοφανές στη χώρα.
Διευθυντές και δημοσιογράφοι λένε ότι έχουν δεχθεί αφόρητες πιέσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους που τους ζητούν να αλλάξουν το ρεπορτάζ ή να απολύσουν δημοσιογράφους για επικριτικά άρθρα. Ας μην ξεχνάμε πως η Τουρκία είναι η χώρα που έχει τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους (40 βρίσκονταν στην φυλακή τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων).

Πηγή «Μακεδονία Κυριακής»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]