Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Barbaros και πάλι στα δυτικά της Κύπρου


Του Παναγή Γαλιάτσου

Αναστάτωση προκάλεσαν στην Κύπρο οι πληροφορίες ότι το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρόσα» παραβίασε την κυπριακή ΑΟΖ συνοδευόμενο από τουρκικό πολεμικό σκάφος. Σύμφωνα με ελληνικές στρατιωτικές πηγές, πάντως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν μπήκε σε κάποιο κυπριακό «οικόπεδο», ενώ η περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ στην οποία κινήθηκε αμφισβητείται και διεκδικείται από την Τουρκία…

Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο το «Μπαρμπαρόσα» είχε αμφισβητήσει την κυπριακή ΑΟΖ σε τμήματα που έχουν αναγνωριστεί από τις γειτονικές χώρες (Λίβανος, Ισραήλ) και είχε μπει σε «οικόπεδα» εκμετάλλευσης υδρογονανθράων.
Έκτοτε, ωστόσο, υπήρξε η αυστηρή προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Εξάλλου, ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης, είχε καταστήσει σαφές σε συνέντευξή του, ότι σε περίπτωση συνέχισης των προκλήσεων θα αποχωρούσε από τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις ανωτέρω ελληνικές πηγές, το «Μπαρμπαρόσα» κινήθηκε σε απόσταση περίπου 60 ναυτικών μιλίων από τη δυτική ακτή της Κύπρου και προς Βορρά, χωρίς να επιχειρήσει να προσεγγίσει το κοντινότερο οικόπεδο (το υπ’ αριθμ. 1). Την ίδια εικόνα είχαν και στο κυπριακό υπουργείο Άμυνας. Οι ελληνικές πηγές εκτιμούσαν πως οι Τούρκοι θέλησαν με τον τρόπο αυτό να δείξουν ότι εξακολουθούν να αμφισβητούν την Κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς ωστόσο να διακινδυνεύσουν νέα αντίδραση των ΗΠΑ. Η Τουρκία έχει δεσμεύσει από τις 17 Ιανουαρίου έως και τις 13 Μαΐου 2014 περιοχές που εμπίπτουν στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών.

Η επανεμφάνιση του «Μπαρμπαρόσα» στην περιοχή έλαβε διαστάσεις από τα κυπριακά ΜΜΕ και προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις. Μάλιστα, η ΕΔΕΚ ζήτησε από την κυβέρνηση σθεναρή αντίδραση. Εκείνη προτίμησε να μην τις σχολιάσει. Άλλωστε, ο ειδικός διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, κ. Αν. Μαυρογιάννης, επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα και η Λευκωσία επενδύει σε αυτή τη συνάντηση ώστε να «ξεκολλήσουν» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Εν τω μεταξύ, έφθασε χθες στην Αθήνα και ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος θα συναντήσει σήμερα τον γ.γ. του ελληνικού ΥΠΕΞ.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]