Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πακιστανικά ΜΜΕ: Η Σαουδική Αραβία ζήτησε από το Πακιστάν να αποστείλει 30.000 άνδρες στην χώρα της

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με την εφημερίδα Roznama Naya Akhbar, η Σαουδική Αραβία ζήτησε από το Πακιστάν να αποστείλει δύο σώματα στρατού (περίπου 30.000 στρατιώτες) στο σαουδαραβικό βασίλειο ως μέρος της διμερούς αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Η έκθεση αναφέρει ότι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Πακιστάν Στρατηγός Raheel Sarif βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία για να προωθήσει την εν λόγω συμφωνία. Στην συνάντηση αυτή αναφέρθηκε επίσης ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά την πώληση πακιστανικών μαχητικών JF-17 Thunder και αρμάτων μάχης Khalid Al για τη Σαουδική Αραβία.

Η εφημερίδα Roznama Ummat δήλωσε ότι τα δύο πακιστανικά σώματα στρατού θα εκπαιδεύσουν τους άνδρες της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με αναφορές, πακιστανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη Σαουδική Αραβία και στο παρελθόν με σκοπό την εκπαίδευση, αλλά αργότερα ανέλαβαν Αμερικανοί στρατιωτικοί το έργο αυτό, γεγονός που οδήγησε όμως σε πολιτισμικές συγκρούσεις. Η εφημερίδα εικάζει ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να ενδιαφέρεται όχι μόνο για στρατιωτική βοήθεια από το Πακιστάν, αλλά έχει σκοπό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποίησαν πριν 1,2 μήνα επισκέψεις στο Πακιστάν, οι οποίες αναφέρθηκαν εκτενώς στον Σαουδαραβικό και πακιστανικό Τύπο. Στις 6 Ιανουαρίου του 2014, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Sa'ud Al- Faisal υλοποίησε επίσημη διήμερη επίσκεψη στο Ισλαμαμπάντ με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με το πέρας της επίσκεψης, έκανε δηλώσεις τονίζοντας, ότι θα ματαιωθούν τα σχέδια εκείνων που επιδιώκουν να «χαλάσουν» τις σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Πακιστάν. Ο ίδιος υπαινίχθηκε στο ρόλο αυτόν το Ιράν, καλώντας παράλληλα για την καταπολέμηση κάθε προσπάθειας εξωτερικών στοιχείων, για την εκμετάλλευση του κενού ασφαλείας στο Αφγανιστάν, με την επέκταση της επιρροή τους στους Αφγανούς κατοίκους, προκειμένου να ξεκινήσει μια θρησκευτική σύγκρουση.

Στις 20,ιανουαρίου 2014 ο Σαουδάραβας ΥΦΑΜ πρίγκιπας Salman bin Sultan bin 'Abd Al-' Aziz επισκέφθηκε το Πακιστάν, και συναντήθηκε με τον πακιστανό Αρχηγό του Επιτελείου. Οι δυο άνδρες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών και την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ τους.

Ο υπουργός εσωτερικών του Πακιστάν, Chaudhry Nisar Ali Khan, δήλωσε στην σαουδαραβική εφημερίδα «Okaz» ότι ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ενδιαφέρεται για την ενίσχυση των δεσμών με τη Σαουδική Αραβία και την εξύψωση του επιπέδου της στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε όλους τους τομείς, πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό μετά το ψυχρό διάστημα που υπήρξε κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί ασφάλεια και σταθερότητα και για το Πακιστάν, και το αντίστροφο.

Σχόλιο: Σύμφωνα με πληροφορίες πριν 2 μήνες, η Σαουδική Αραβία προτίθεται, στο εγγύς μέλλον, να προμηθευτεί μια έτοιμη ατομική βόμβα.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν επενδύσει σημαντικά κονδύλια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν και μπορούν ανά πάσα στιγμή να προμηθευτούν πυρηνικά όπλα από το Ισλαμαμπάντ.
Κυριαρχεί η άποψη, ότι οι φήμες αυτές συνδέονται με την πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ. Ωστόσο, αυτό καθ΄ εαυτό το θέμα των πυρηνικών όπλων της Σαουδικής Αραβίας είχε προκύψει στο πεδίο της ενημέρωσης πολύ νωρίτερα.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτόν άρχισε από τη δεκαετία του '90. Την ίδια εποχή, το Ριάντ και το Ισλαμαμπάντ συμφώνησαν ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν θα αποπληρωθούν σε είδος, στην περίπτωση επαπειλούμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή. Και να που τώρα, 25 χρόνια μετά, αυτή απειλή έχει καταστεί καταφανώς υπαρκτή.
Εύλογο είναι ότι το Πακιστάν αποστασιοποιείται ενεργά από αυτή την ιστορία. 'Οπως δήλωσε στη «Φωνή της Ρωσίας», ο διευθυντής του Πακιστανικού Ερευνητικού Κέντρου «Αλ-Μπαπ», Ζασέμα αλ-Τακί, «η Σαουδική Αραβία δεν διαθέτει σε καμιά περίπτωση προδιαγραφές για την κατοχή και αποθήκευση πυρηνικών όπλων. Η αποθήκευση και μόνο των πυρηνικών όπλων απαιτεί τη δημιουργία υποδομής, την εκπαίδευση ειδικών και τη διαχείριση της όλης διαδικασίας σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο. Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, απομένει μόνο η αγορά του τελικού προϊόντος, με ταυτόχρονη παροχή ενός πλήρους οργανογράμματος συνεργατών για τη διαχείριση των όπλων αυτών. Φυσικά, αυτό σημαίνει τεράστιο κόστος, ακόμη και για τη Σαουδική Αραβία».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]