Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αμερικανική βάση, 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ρωσίας

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την βούλησή τους να συνεργαστούν με την Πολωνία, στην προσπάθεια της χώρας αυτής της Ανατολικής Ευρώπης να αποκτήσει το δικό της σύστημα αεράμυνας / αντιπυραυλικής ασπίδας, ξεχωριστά από το νατοϊκό αντιπυραυλικό σύστημα, η τοποθέτηση του οποίου στην Πολωνία έχει ήδη προγραμματιστεί για το 2018, αναφέρει σε άρθρο της η εβδομαδιαία εφημερίδα Defense News.

«Λόγω του γεγονότος ότι η Πολωνία εξετάζει τις δικές της επιλογές για ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το λογικό για μας είναι μια πιο στενή και από κοινού αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και των προηγμένων δυνατοτήτων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Chuck Hagel στις 30 Ιανουαρίου σε συνεδρίαση στο Υπουργείο Άμυνας στην Βαρσοβία, στην οποία συμμετείχε ο επικεφαλής του Πολωνικού υπουργείου άμυνας Tomasz Simonyak. «Είναι θετικό για την Πολωνία, τις ΗΠΑ και την Ατλαντική Συμμαχία, η κίνηση αυτή» δήλωσε ο Hagel.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να εγκαταστήσουν μέρος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία από το 2018, ως μέρος της Ευρωπαϊκής άμυνας του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα αυτό, θα εγκατασταθούν επίγεια αντιπυραυλικά συστήματα, σε συνδυασμό με το αντιπυραυλικό σύστημα AEGIS επί ναυτικών μονάδων, στην περιοχή Redzikovo, κοντά στην πόλη Slupsk, 200 χιλιόμετρα από το Καλίνινγκραντ.
Προβλέπεται ότι η αμερικανική πλευρά στο κέντρο ελέγχου ραντάρ αεράμυνας στο Redzikovo θα εγκαταστήσει ραντάρ διανυσματοποίησης με πυραύλους τύπου SM - 3 τοποθετημένους σε σιλό, με τις ανάλογες υποδομές. Επίσης στην συγκεκριμένη βάση θα υπηρετούν 100 άτομα ως προσωπικό εδάφους.

Το 2011, η Τσεχική Δημοκρατία εγκατέλειψε την ιδέα εγκατάστασης αμερικανικών ραντάρ του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης/αποτροπής πυραυλικής επίθεσης του ΝΑΤΟ. Αργότερα η τσεχική πλευρά με σκοπό να κατευνάσει την Ουάσιγκτον δέχθηκε, με την προϋπόθεση όμως ότι θα διαθέτει τα ίδια δικαιώματα με τους Αμερικανούς για τον έλεγχο του εναερίου χώρου. Η ιδέα ότι η Τσεχική Δημοκρατία θα ήταν σε θέση να επηρεάζει την λήψη αποφάσεων (του ΝΑΤΟ), αν ξαφνικά χρειαστεί να εκτοξευθούν βαλλιστικοί πύραυλοι προς αναχαίτιση, δημιουργούσε άσχημους συνειρμούς στο ΝΑΤΟ.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο από την πλευρά του αρνήθηκε κατηγορηματικά την τσεχική αντιπρόταση. Προφανώς, του ήταν πιο εύκολο να εγκαταλείψει εντελώς τη συνεργασία του με την Τσεχία από το να κάνει τέτοιου είδους παραχωρήσεις. Τώρα, οι ΗΠΑ βρήκαν ένα πιο συμβατό και πρόθυμο συνέταιρο στην Πολωνία, συνεχίζει το ρωσικό δημοσίευμα.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα την 19η Δεκεμβρίου, 2013, ο Β. Πούτιν δήλωσε ότι :. «Από την μία έχουμε... αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη και από την άλλη μία Ευρώπη που δεν τα ελέγχει. Επίσης τώρα υπάρχει και ένα άλλο πολύ πιο σημαντικό μέρος των αμερικανικών στρατηγικών όπλων, υποψήφιο για την ευρωπαϊκή περιφέρεια, αυτά είναι τα όπλα τύπου ABM. Μιλήσαμε πολύ σχετικά με το ότι η αντιπυραυλική άμυνα στην Ευρώπη αποτελεί απειλή για το πυρηνικό δυναμικό μας, και εμείς με κάποιο τρόπο θα πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό. Ο προκάτοχός μου είπε ότι μία από τις επιλογές μας, που δύναται να δοθούν ως απάντηση, είναι πιθανόν, οι πύραυλοι "Iskander" στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Τίποτα νέο εδώ. Αλλά θέλω να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι, πρώτον, μια τέτοια απόφαση δεν την έχουμε υιοθετήσει ακόμη. Αλλά ας υποθέσουμε ότι δεν το πράττουμε, δεύτερον, δεν χρειάζεται κανείς να υπερασπιστεί τίποτα αλλά ούτε απαιτείται όμως να προκαλέσει και αντίποινα »!…

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι πύραυλοι «Iskander» δεν αποτελούν τον μόνο τρόπο προστασίας.
Το κινητό πυραυλικό σύστημα «Iskander» είναι ικανό να εξουδετερώσει μια μεγάλη γκάμα στόχων, καθώς επίσης δύναται να «διαπεράσει» και την νατοϊκή αντιπυραυλική άμυνα, διαθέτοντας βεληνεκές μάχης 280 km. Εκτός των πυραύλων "Iskander" οι οποίοι ίπτανται σε ακανόνιστη πορεία που δεν δύναται να προβλεφθεί από τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας, υπάρχουν και οι πύραυλοι «Club-K» που μπορούν να καταστρέψουν κάθε στόχο διαθέτοντας βεληνεκές μάχης 300 km. Στα τελευταία 20-30 χιλιόμετρα τις πορείας τους οι πύραυλοι αυτοί αυξάνουν ξαφνικά την ταχύτητα κρούσης τους στα 3 Μαχ ξεπερνώντας αποτελεσματικά την όποια ισχυρή άμυνα του στόχου.

Οι συνομιλίες σχετικά με την εγκατάσταση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία προχωρούν, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας, η οποία το θεωρεί ως μια αξιόπιστη και μεγάλη απειλή, αναφέρει το άρθρο.
«Η Πολωνία σηματοδότησε σαφώς την δέσμευσή της για την πυραυλική άμυνα και θεωρεί ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, η Πολωνία μελετά τη δημιουργία του δικού της συστήματος αεράμυνας.

Σε αντίθεση με πολλές χώρες του ΝΑΤΟ η Πολωνία δεν έχει μειώσει, αλλά έχει αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες σε 10,4 δισ. δολάρια το 2014. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην ιστορία της χώρας.

Εκτός από τα συστήματα αεράμυνας / ABM, η Πολωνία επιδιώκει να αποκτήσει και άλλου είδους στρατιωτικό εξοπλισμό. Οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), ελικόπτερα και πιθανώς μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2013, η ιταλική εταιρεία παραγωγής της αεροπορίας "Alenia Aermacchi", ανακοίνωσε τα σχέδιά της να προμηθεύσει την Πολωνία με οκτώ εκπαιδευτικά μαχητικά αεροσκάφη M-346.

«Η Πολωνία, είναι μια χώρα η οποία έχει δημιουργήσει πραγματικά μια ισχυρή άμυνα, και για μεγάλο χρονικό διάστημα σκοπεύει να εκσυγχρονίζει την αμυντική τεχνολογία της στο πλαίσιο βέβαια των διαθέσιμων πόρων της. Αυτή η διαδικασία είναι προς το συμφέρον μας και εμείς θέλουμε να τους βοηθήσουμε», δήλωσε ο αμερικανός επικεφαλής του Πενταγώνου.

Η Πολωνία αποφάσισε να στρέψει την προσοχή της προς τους ευρωπαίους συμμάχους, κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία, με τους οποίους θα ήθελε να δημιουργήσει ένα κοινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.
Ωστόσο, φαίνεται ότι για την δημιουργία της δικής της αντιπυραυλικής άμυνας οι Πολωνοί θα πρέπει να δαπανήσουν περίπου $5 δις.

Η επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς στη ζώνη του ευρώ, η οποία αφορά το 56% των πολωνικών εξαγωγών, καθώς και μέρος της πολωνικής ελίτ το οποίο πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη για αύξηση των εξαγωγών προς την Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, αλλάζουν σαφώς τα δεδομένα. Σύμφωνα με τις πολωνικές στατιστικές, το 2011, οι πολωνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή ποσοστό 32% περισσότερο από ό, τι το 2010. Το 2012, οι εξαγωγές υπερέβησαν 8.000.000.000 δολάρια, και από αυτή την άποψη, δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή αίσθημα ανησυχίας για τους γείτονες αλλά και διάθεσης για πολυδάπανα προγράμματα ή στρατιωτικές βάσεις που θα αποτελούσαν πρόκληση για την Ρωσία, καταλήγει το άρθρο.

Σχόλιο: Η Ρωσία προσπαθεί να εντάξει μακροπρόθεσμα αν όχι στα πολύ φιλικά, τουλάχιστον στα ανεκτά από άποψη σχέσεων κράτη την Πολωνία. Η ιστορία δυστυχώς έχει επηρεάσει βαθιά τα 2 κράτη και ειδικά η σφαγή του Κατύν, αλλά και η πτώση του αεροσκάφους του Πολωνού Προέδρου. Οι εμπορικές σχέσεις αποτελούν μια καλή δικαιολογία για επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Κρεμλίνου –Βαρσοσβίας με σκοπό την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Αυτό καλό θα ήταν να το θυμούνται όλοι, πριν πράξουν το οτιδήποτε.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]