Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Πολωνία τρέμει τους ρωσικούς Iskander

Η Πολωνία θα προμηθευτεί εννέα αμερικανικά ραντάρ μεγάλης εμβέλειας AN/MPN-25 λόγω ρωσικών Iskander–M

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Το αμερικανικό υπουργείο άμυνας σύναψε συμφωνία με την Πολωνία για την προμήθεια εννέα συστημάτων ραντάρ συνολικής αξίας 76,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την εκτέλεση της παραγγελία ανέλαβε η αμερικανική εταιρεία ITT Exelis, Reconaissance & Undersea Systems η οποία θα είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και την προμήθεια στις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις εννέα επίγειων συστημάτων ραντάρ προσέγγισης τύπου AN/MPN-25 (ΕΚΠ - 2000). Τα νέα πολωνικά ραντάρ θα εγκατασταθούν σε ισάριθμες αεροπορικές βάσεις, προφανώς ως αντίβαρο για τους ρωσικούς πυραύλους τύπου Iskander –M.

Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε μέσω του προγράμματος Foreign Military Sales (FMS) από το Γραφείο Στρατιωτικής Συνεργασίας (DSCA) του Πενταγώνου. Τον Δεκέμβριο του 2013, το Πεντάγωνο υπέγραψε συμπληρωματική συμφωνία που θα επιτρέψει στην πολωνική εταιρεία Wojskowe Zaklady Elektroniczne Zielonka να αναβαθμίσει και να συντηρήσει τα ραντάρ AN/MPN-25.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας, τα νέα ραντάρ θα εγκατασταθούν στις πολωνικές αεροπορικές βάσεις, Darlowo Deblin, Gdynia, Inowrocław, Κρακοβία, Lusk, Malbork και Semirovitse Swidwin. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί η αναβάθμιση και αρκετών εκ των υπαρχόντων ραντάρ και σε άλλες πολωνικές αεροπορικές βάσεις, σε μία προσπάθεια αναβάθμισης του συνόλου του συστήματος αεράμυνας της χώρας, αναφέρει ο πολωνικός τύπος.

Το ραντάρ AN/MPN-25 έχει την δυνατότητα να παρέχει σφαιρική ορατότητα και να εκτελεί ταυτόχρονα δύο λειτουργίες: να ελέγχει την άφιξη και την αναχώρηση των αεροσκαφών, καθώς και να υποβοηθά με ακρίβεια τα μαχητικά αεροσκάφη να προσγειωθούν. Επίσης λειτουργεί υπό οποιαδήποτε καιρικές συνθήκες, ειδικά στην Πολωνία που επικρατούν πολλές φορές ακραίες καιρικές συνθήκες. Το ραντάρ «συνοδεύει» τα μαχητικά αεροσκάφη σε απόσταση 55 περίπου χλμ και σε υψόμετρο μέχρι 2.400 μέτρα.

Σχόλιο: Σίγουρα η απροσδόκητη εγκατάσταση ρωσικών πυραύλων τύπου Iskander –M στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, ανάγκασε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να λάβουν τα αναγκαία στρατιωτικά αντίμετρα στην πολωνική επικράτεια λόγω γειτνίασης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ενίσχυση της πολωνικής αεράμυνας ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]