Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

“Freedom House”: Σε αρνητική πορεία πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα στην Τουρκία

Του Δημήτρη Μανή 

Έντονες επικρίσεις κατά της τουρκικής κυβέρνησης περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση για την κατάσταση της ελευθερίας ανά τον κόσμο που δημοσίευσε σήμερα, ο ανεξάρτητος εποπτικός οργανισμός “Freedom House”, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.

Παρότι, ο διεθνής οργανισμός διατηρεί αμετάβλητη την βαθμολογία της Τουρκίας, ως “μερικώς ελεύθερη” χώρα, που συγκεντρώνει 3 βαθμούς στα πολιτικά δικαιώματα και 4 στις πολιτικές ελευθερίες. (Η κλίμακα είναι από 1 έως 7 με άριστα το 1), στην έκθεση σημειώνεται η αρνητική προοπτική που υπάρχει για το μέλλον στη Τουρκία, μετά τις βίαιες επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί και τις αυξανόμενες πιέσεις που ασκούνται σε ιδιωτικές εταιρείες να προσαρμόζουν τις δραστηριότητες τους στην ατζέντα που προωθεί το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ).    

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση «ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κατά τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Στην συνέχεια, ήρθε μια περίοδος που οι μεταρρυθμίσεις πάγωσαν και τους τελευταίους μήνες οι δημοκρατικοί θεσμοί στην Τουρκία δέχονται έντονες πιέσεις και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα έχουν τεθεί στο περιθώριο».
 
Στην έκθεση του “Freedom House” επισημαίνεται ότι οι δικαστικές υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη στην Τουρκία και στις οποίες είναι κατηγορούμενοι εκατοντάδες διακεκριμένοι τούρκοι πολίτες, με κατηγορίες για συνωμοσία και εκτροπή της κυβέρνησης, εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για την τήρηση του νόμου και για επιλεκτική απονομή δικαιοσύνης. Οι ανησυχίες αυτές έχουν ενταθεί μετά τις πρόσφατες διώξεις εναντίον αστυνομικών, δικαστών και εισαγγελέων.
 
«Μια χώρα που πριν από μερικά χρόνια είχε ξεκινήσει σοβαρές συνομιλίες για την ένταξη της στην ΕΕ, σήμερα είναι διάσημη ως μια από τους χειρότερους καταπατητές της Ελευθερίας του Τύπου», σημειώνεται στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού.
 
Η Ελλάδα παραμένει στην κατηγορία των «ελεύθερων» χωρών διατηρώντας την βαθμολογία του 2 στα πολιτικά δικαιώματα και 2 στις πολιτικές ελευθερίες. Ωστόσο, γενικότερα στην Κεντρική Ευρώπη, η έκθεση του “Freedom House” επισημαίνει την αύξηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού με συγκεκριμένες αναφορές στη «Χρυσή Αυγή». στην Ελλάδα, την παράταξη «Ataka» στην Βουλγαρία, το «Jobbik» στην Ουγγαρία και το Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας.     
 
Τέλος για τις ΗΠΑ, η έκθεση του “Freedom House” επισημαίνει ότι αν και η χώρα βρίσκεται σταθερά στην κατηγορία των «Ελεύθερων» χωρών, το 2013 η κυβέρνηση Ομπάμα δέχθηκε σκληρή κριτική μετά τις αποκαλύψεις για τα προγράμματα μαζικών παρακολουθήσεων των Υπηρεσιών Ασφάλειας και Πληροφοριών. Αναφέρεται επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν προχώρησε στο κλείσιμο του Κέντρου Κράτησης στο Γκουαντάναμο, όπως είχε υποσχεθεί στο παρελθόν ο αμερικανός Πρόεδρος, ενώ γίνεται αναφορά στο πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ, την χρονιά που πέρασε, και το κλείσιμο του αμερικανικού δημοσίου για περίπου δύο εβδομάδες.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]