Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μεγάλο δίλημμα της Μολδαβίας: ΝΑΤΟ ή Ρωσία;

Ρωσική Δούμα: Η Μολδαβία διεξάγει μυστικές διαπραγματεύσεις για ένταξη της στο ΝΑΤΟ
 
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

«Η Μολδαβία διεξάγει μυστικές διαπραγματεύσεις για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ» αναφέρει ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων στην ρωσική Δούμα Alexei Pushkov.

«Η κυβέρνηση της χώρας διεξάγει κρυφά διαπραγματεύσεις για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα της χώρας και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού» έγραψε στον προσωπικό του υπολογιστή στο Twitter ο Alexei Pushkov.

Σύμφωνα με τον Pushkov “οι πληροφορίες για το θέμα αυτό προήλθαν από την Υπερδνειστερία”, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητα των πηγών του αναφέρει το πρακτορείο RIA “Novosti”.

Ο Pushkov υπογράμμισε την σπουδή που επέστησε η κυβέρνηση του Κισινάου το Νοέμβριο στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με την μονογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ με θέμα την Ανατολικής Εταιρική Σχέση, ώστε αυτή τη στιγμή η Μολδαβία να έχει εκτελέσει σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σύνδεση της Μολδαβίας με την ΕΕ, κατά τη γνώμη του, θεωρείται από τη Δύση ως η πρώτη φάση για την ενσωμάτωση της χώρας στην Ανατολική Εταιρική Σχέση και με το ΝΑΤΟ. Έτσι, οι πιθανές συνομιλίες Μολδαβίας και ΝΑΤΟ θα είναι “μια φυσική επέκταση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη σύνδεση” τονίζει ο επικεφαλής της ρωσικής Δούμας.

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε από την “Επιτροπή Κρατικής Ασφάλειας” (KGB) της “μη αναγνωρισμένης Υπερδνειστερίας” αναφέρεται ότι ο κυβερνών φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός στη Μολδαβία σκοπεύει να εγκαταλείψει την ουδέτερη θέση της χώρας και να παρέχει τις κρατικές υποδομές της χώρας στις αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζει το πρακτορείο ITAR -TASS.

«Ως αποτέλεσμα των επισκέψεων στις αρχές Δεκεμβρίου του 2013, στην Μολδαβία ανώτερων αξιωματούχων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρουμανία συμφωνήθηκε να εξέλθει της ουδετερότητες ή χώρα και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αναφέρει έγγραφο της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Υπερδνειστερίας υποστηρίζουν ότι η μολδαβική ηγεσία έχει δεσμευθεί στο εγγύς μέλλον να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στα αεροδρόμια κοντά στον οικισμό Cahul ( νότια της χώρας ) και στο Marculesti (βόρεια).

Η γεωπολιτική επιλογή της Μολδαβίας προς ένταξη στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για την ειρήνη και την ασφάλεια του Δνείστερου”, καταλήγει σε ανακοίνωση της η επιτροπή ασφαλείας της Υπερδνειστερίας (KGB).
Από την άλλη πλευρά ο σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας της Μολδαβίας Valery Rusu δήλωσε ότι “οι ισχυρισμοί που περιέχονται στη δήλωση, της επιτροπής ασφαλείας της Υπερδνειστερίας δεν έχουν καμία βάση και αποσκοπούν στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή”.

Σχόλιο: Η Υπερδνειστερία δεν κρύβει την επιθυμία της να ενσωματωθεί με την Ρωσία. Από την άλλη πλευρά η Μολδαβία θέλοντας να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας πιθανόν να καλοβλέπει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Το πρόβλημα έγκειται όμως στις εθνικιστικές δηλώσεις του Ρουμάνου Προέδρου πριν λίγες ημέρες σύμφωνα με τις οποίες η Μολδαβία αποτελεί ρουμανικό έδαφος. Η κατάσταση είναι περίπλοκη με την Ρωσία να ενδιαφέρεται άμεσα για τον ρωσόφωνο πληθυσμό της περιοχής.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]