Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το «εμπόριο» του πόνου

Γράφει ο Νίκος Μελέτης 

Ο σεβασμός κάθε ανθρωπινής ψυχής και ο πόνος για την κάθε απώλεια ζωής είναι δεδομένοι, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αφορούν απροστάτευτους, αδύναμους, απελπισμένους ανθρώπους και μικρά παιδιά. Συγκλονίζει όλους μας η τραγωδία στο Φαρμακονήσι, που θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε γωνιά της Μεσογείου. Ομως αυτό που ακολούθησε την ανατροπή του σκάφους αναδεικνύει μια άλλη όψη της τραγωδίας.

Πριν ακόμη βγουν καλά καλά στην ξηρά όσοι διασώθηκαν, οι κατ' επάγγελμα αυτόκλητοι προστάτες των μεταναστών είχαν εκδώσει με τρομακτική ευκολία το «πόρισμα»: είναι έγκλημα του Λιμενικού. Εδεσε τη βάρκα μέσα στη φουρτούνα και προσπάθησε να την οδηγήσει πίσω στα τουρκικά νερά, την τουμπάρισε και έτσι πνίγηκαν οι γυναίκες και τα παιδιά. Πιθανόν όλα αυτά να έχουν συμβεί, οι άνδρες του Λιμενικού να ξεκίνησαν μέσα στη νύχτα με τα 6-7 μποφόρ για να βρουν τη βάρκα και να την τουμπάρουν. Τότε θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά για το έγκλημα.

Βασική προϋπόθεση όμως είναι να αποδειχθεί το έγκλημα από ανεξάρτητη επίσημη έρευνα. Να διαπιστωθεί από το στίγμα του σκάφους που είναι καταγεγραμμένο αν πράγματι ισχύουν οι καταγγελίες. Να κατανοήσουμε για ποιο λόγο το πλήρωμα του σκάφους, που τους τελευταίους μήνες έχει σώσει δεκάδες ανθρώπους, ξαφνικά αποφάσισε να ρίξει στην τρικυμία τους άτυχους μετανάστες. Και επίσης να μάθουμε για ποιο λόγο έτρεξε αμέσως μετά να διασώσει τους «μάρτυρες» του «εγκλήματος».

Ολα αυτά όμως δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους κατ' επάγγελμα προστάτες (υπάρχει και η εμπειρία της Υπατίας). Εγιναν οι καταγγελίες σε διεθνείς οργανισμούς και οι αναμενόμενες αντιδράσεις επανεισάγονται ως «καταδίκη» της Ελλάδας. Στήθηκε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα με ένα θέμα που πουλά τηλεοπτικά, διανθισμένη με τις γνωστές ιδεοληψίες, ενοχοποιήθηκε η Ελλάδα, οπότε πλέον θα είναι εύκολη δουλειά η εξασφάλιση ασυλίας για το επόμενο φορτίο παράνομων μεταναστών και δεδομένη η παραίτηση των Λιμενικών από κάθε προσπάθεια επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων. Και έτσι θα συνεχίζουν με ασφάλεια την επικερδή διακίνησή τους οι δουλέμποροι εκατέρωθεν της οριογραμμής. Υπό το βάρος της οδύνης για τον χαμό τόσων ψυχών όμως, ας μη μας διαφεύγει ότι το εμπόριο του ανθρώπινου πόνου είναι τελικά το ίδιο σκληρό και επικίνδυνο με το εμπόριο της ελπίδας των ανθρώπων αυτών.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]